[]

sigorta ödemesi caiz midir?

bir kişi bankadan kredi çekse, banka bu şahsa hayat sigortası yapsa, şahıs ödeme vadesi dolmadan vefat etse, sigortanın aileye ve bankaya ödeyeceği para helal midir? (bilmeyenler için: sigorta şirketi bankaya borcun kalanını, aileye ise çekilen kredi miktarının bir kısmını geri ödüyor)

bu konuda bir çok soru-cevap okudum ama pek tatmin olmadım. sigorta yaptırmak bir akiddir ve buna göre para helaldir mi diyorsunuz, yoksa şahıs çektiği krediyi gönlünce kullandıktan sonra, bu paranın yakınlarına ödenmesi caiz değil midir?

bildiklerinizi söylemekten, kaynak göstermekten ya da sadece fikrinizi paylaşmaktan çekinmeyiniz efenim.

 
simdi ben borc para aliyorum, ve borcuma karsilik faiz ödüyorum (faiz yemek haram ama ödemek haram mi bilmiyorum).

borcu öderken de biraz fazla ödüyorum ki, olurda ölürsem bu adam(sigorta) benim kefilim oluyor ve benim yerime öldügümde borcu ödeyecek aileme de kendi rizasiyla (cünkü anlasmamiz öyle) biraz para ödeyecek.

olay buysa eger, ailenin para almasi ve sigortanin borcu kapatmasi benim vicdanimca helal gibi oluyor.

ama faizle para almak helal mi degil mi onu bilemem.
  • keseci  (04.04.11 21:16:03) 
fikrimi paylaşıyorum: ortada karşılıklı anlaşma var. yani ben sigorta şirketine para ödüyorum, şartlarıda belirtiyorum, ölürsem sen ödersin, ölmezsem para senindir diye. adamlarda kabul ediyor. kimse kimseyi dolandırmıyor. ayrıyetten ortada bir tevekkül var. bern borcumun ödenmesi için elimden geleni yapıyorum, üstüne üstlük başkasınında zarar görmemesi için sigorta yapıyorum. sanmıyorum ki günah olsun. günahsa bile krediyi çektiğin kadar günah değildir zahir.


  • rereroro  (04.04.11 21:21:48) 
Bu bug daha giderilemedi. Updateyi bekleyin


  • silinen üye  (04.04.11 22:12:47) 
faizi almakta vermekte haram. hayat sigortası ise caiz değil detaylı bilgi

www.hayrettinkaraman.net
  • modesttiago  (04.04.11 23:17:29) 
sigortayı bir mal gibi düşünün.. sigorta yaptırmak dediğiniz şey aslında teminat satın alınmaktır.
ticaret yaptığınız adama güvenmeyip, kefil-ipotek istemekle, sigorta yaptırmak arasında fark yoktur.
sigorta caiz değildir diyen sözde din alimlerine prim vermeyin.. aynı adamlar faiz haramdır derler ama islami bankaların yedikleri haltları dine uygun bulurlar.
gene aynı adamlar, daha düne kadar bireysel emekliliğe de karşıydılar ama şimdi islami bankalar, dine -sözde- uygun bireysel emeklilik planları pazarlamaya başlayınca, birer birer fetva vermeye başladılar, bu bankaların bireysel emeklilik sistemi caizdir diye.

not: avukatım, sigorta hukukçusuyum.
  • de jure  (05.04.11 02:28:49 ~ 02:32:55) 
  • hilhan  (08.01.12 12:58:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.