[]

İngiltere'de yaşayanlara kardeşimin lisans tercih sorusu (acting)

kardeşim londra'da eh bir okulda (adını bile duymamışsınızdır) tiyatro (acting) lisansı okumaya karar verdi, kabul aldı. bu nedenle hatta türkiye'deki üniversite sınavına bile doğru dürüst çalışmadı. ağustos'ta konservatuar sınavına girecek ancak ingiltere'yi kafasına taktığı için buna bile çalışmayacağını düşünüyorum. onu londra'ya yollayacağız sanırım.

ingiltere'de yaşayanlara sorum şu: kardeşim mezun olunca ingiltere'de kalmaya devam etmesi kolay mı? mesela abd'de durum çok zor çünkü mezunlara verilen çalışma izni (opt) genelde 1-2 yıl oluyor ve bitince de h1b için falan sponsor bulmak çok zor. devlet ayrıca da vizeyi kotalı açıyor vb. avrupa mesela bu konuda bir tık daha kolay. ingiltere'de durum nasıl? kendi kendisine yetenek vizesiyle vs. devam edebilir mi? böyle şeyler var mı?

tiyatro okuyan birisinin orada kalıcı olması ne kadar olası?

 
Öğrencilik sonrası graduate visa veriyordu ama lisansa veriyor mu emin değilim. Master sonrası 2 yıl veriyordu 18 aya düşecek galiba.

Zorlaştırıyorlar bunu bilin. Çoğu kişi geri dönmek zorunda kalıyor. Skilled worker iş bulsa ki o maaşı veren bulsa bile (ki yeni mezuna hele oyuncuya imkansız) sponsor olmak istemiyorlar. Global talent visa da baya zor bişey, bir yerlerde oynayıp büyük ödüller falan alacak da anca öyle. Yazılımcılar biraz daha kolay alıyor galiba.

Süresiz oturum alma süresi 5 yıldan 10a çıkacak.

Avrupa daha kolaysa ab denesin derim. Ama paranız varsa 2-3 yıl ingilterde okuyup dönse bile iyi oldu diyecekseniz why not tabii. Bi de her an bişeyler değişiyor mesela 2020de covidde bişeyleri rahatlatmışlar (öncesinde graduate visa bile yoktu) şimdi geri sıkıyorlar.
  • nhk ni youkosu  (22.07.25 14:38:46) 
Reddit'te bu konuyla ilgili kişisel deneyimler sıklıkla paylaşılıyor. Söylenilenler iş bulmanın inglizler için bile kolay olmadığı yönünde. Yabancıların sponsor bulmalarının oldukça zor olduğu söyleniyor. IT alanlarında master için giden hintlilerin çoğu dönmüş.

Bence tiyatro gibi bir alanda şans çok düşük. Bir yabancıya sponsor olmaları için çok sıradışı bir yeteneği olması gerekir.

Kısacası çok yüksek ihtimalle döner.
  • runaway  (22.07.25 15:11:35) 
Son gelen gocmen yasa teklifleriyle adamlar herseyi oldukca zorlastirdi. (Bana gore komple hatali; dert yandiklari illegal veya yeterli kontrol olmadan gelen niteliksiz gocmenlerken, adamlar egitimliyi limitledi. Populistlik her yerde is yapiyor.)
Diger arkadaslarin soyledigi gibi, ust seviye yetenek gerektiren islerden birinde dahi insanlari cok zorluyorlar vize konusunda, tiyatro gibi gorece daha keyfiyete dayali subjektif bir konuda sanmiyorum ki kolaylikla burada kalabilsinler.

  • quaker  (22.07.25 16:39:45) 
Buyuk ihtimalle dinlemeyecek/anlamayacak ama okul bitiminde tipis tipis Turkiye'ye donmek zorunda kalacagini net iletin, kesin.

Gocmenlik kurallari her ulkede surekli degisiyor, bazen uluslararasi ogrencileri tutmak icin programlar cikiyor, sonra iptal oluyor falan ama genel trend hep zorlasmasi seklinde. Kaldi ki bir tiyatro mezununun hem lisans mezununun kalabilmesi icin uygun bir zemin en az 20 senedir falan hic olmadi.
  • hot potato  (22.07.25 19:33:14 ~ 19:36:37) 
ben de bir ara h1b alamama ihtimaline karsi avrupa'ya bakiyordum. ingiltere'de patika abd'ye kiyasla daha net, mezuniyet sonrasi 2 yil vize devaminda skilled workera gecme ihtimali var. ama her sey is bulmasina bagli. acting cok farkli bir alan hic bilmiyorum piyasasini. reddit'te ilgili subreddit bulup sormak daha iyi olur.

yalniz sunu diyecegim. dunya o kadar hizli degisiyor ki, cocuga acting yerine muhendislik oku deseniz 4 sene sonunda muhtemelen yine issiz kalacak, yine donmek zorunda kalacak. 4 yil sonra acting is imkanlari muhendislikten iyi olacak dense sasirmam. yeni nesil bizim gibi degil, fena tongaya dustuler. babalarimizin nesli onlara cok fena bir kazik cakti.
  • antikadimag  (22.07.25 20:11:06) 
Aslında şuan okunulan bölümden ziyade bir göç engelleme çabası var. Mezuniyet sonrası çalışma süresi ve koşullarını aniden değiştirerek binlerce kişinin ülkeden çıkmasına kasıtlı olarak neden oluyorlar. Bu şekilde ülkenin göç potansiyelini diri tutuyorlar. Kanada ve Avustralya bu fake atan ülkelerin başında gelir. Ekonomileri büyük ölçüde göçmenlik üzerinden dönüyor.

Tiyatro göç etmek için çok yanlış bir bölüm ama bir IT dalında master yapıp 2000 iş başvurusuna rağmen ülkesine dönenlerin hikayeleri de çok.
  • runaway  (22.07.25 21:05:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.