[]

Vejeteryan vicdanı?

Anladık hayvanlar kötü şartlarda yetiştirilip kesiliyor da... marul çok mu organik yetiştirilip, kökünden koparılarak satılmıyor mu?

Marulun ki can değil mi?
Bu soruyu soran bir tek ben olamam herhalde.

Hayvanı yemeyen marulu nasıl rahatça yiyebiliyor?

 
bir filmde vardı. sadece ağaçta dalından kendiliğinden düşen meyveleri yiyorlardı. iş oraya kadar gitmişti yani.


  • ground  (19.06.25 09:45:36) 
Bununla ilgili güzel başlangıç kitapları var

Dediğin sorun şundan çıkıyor, örneğin konuşurken "canlılara zarar vermeyelim" diye hızlıca kolaylık olsun diye kullanılıyor, bu kullanım da doğal olarak insanların kafasında marul da canlı tavuk da canlı bağlantısı kuruyor fakat canlılıkta kastedilen "hissedebilen canlılar", marulda hücresel düzeyde bir canlılık var, saçımız ve tırnağımızda olduğu gibi evet uzuyorlar fakat bir sinir sistemine sahip değil marul

Kısaca hissedebilen canlı ne demek, tavuğu kovalayınca korkup kaçıyor, kafese kapatınca strese giriyor, kendi kümesindeki diğer tavukları tanıyabiliyor, yaralanınca acıyı hissedebiliyor, dediğin gibi marul ile tavuk arasındaki çizgi buradan çekilebilir
  • grimavi  (19.06.25 09:48:57 ~ 10:58:50) 
Bir canlı ne kadar insana benziyorsa, o kadar kolay empati kurulabiliyor. Mesela maymun çoğunkültürde yenmez. Adeta yamyamlık gibi. Ama yiyenler de var. (Yamyamlık olannkültürler gibi)

Köpek yiyen millet sayısı daha fazla. Koyun yiyen daha da fazla. Tavuk yiyen daha daha fazla. Bu şekil artıyor...

Balık yemenin yasak olduğu kültür çok az mesela...

Sebzeler ise konuşmuyor, yürümüyor, daha az ortak noktamız var...

Tibetteki bazı budist keşişler mesela kök bitkilerini dahî yemez. Bir canlının tamamen yok edilmesine karşı oldukları için... Ancak, bitki kısmı budamayla vs. zarar görmediği için, meyveleri ve yaprak sebzeleri, çayları ve kök olmayan baharatları tüketirler.

Hayvanlar aleminin tümü gibi insan da biyolojik olarak besinini başka canlılardan sağlamakta. Ama etik ve estetik değerleri olduğu için mesela ineğinyer ama kediyi köpeği besler, bakar. Marulu yer ama begonyayı besler, bakar...
  • yadigar  (19.06.25 13:37:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.