[]

ABD Uyuşturucuyla mücadelede hangi konumda (videolu)

YouTube’da çok sık denk geliyorum, birçok abd kentinde sokaklarda zombie gibi yaşayan yüzlerce insan var. Özellikle orada yaşamış ya da dinamiklere hakim kişilere sormak istiyorum, ülkenin bu kişilere bakış açısı nedir? Hiç müdahale edilmemesinin bir sebebi var mı? Bu bir sorun olarak görülmüyor mu? Görülüyorsa izledikleri bir politika var mı hakkaten merak ettiğim için soruyorum.

Biraz gezinirseniz bunun gibi yüzlerce video bulabilirsiniz;
youtube.com

 
bilerek yapilan birsey. bu asalaklari rehabilite, yakalama, cezaevi vs.. ekonomiye buyuk yuk. ondan bazi bolgelerinde bu birakiniz yapsinci politika guduluyor.


  • dokunmakalbime  (06.05.24 16:40:20 ~ 16:41:33) 
Bilerek yapılan bir şey.
ABD ve İngiltere sömürgeleri altındaki yerlerde bile yerli halkları uyuşturucuya alıştırmıştır.
Mesela ingiltere'nin sebep olduğu Çin'deki afyon savaşları ve yine ABD filmlerinde genelde zencilerin uyuşturucu işlerinde rol almaları..
Ve Afganistan a ABD müdahalesinden sonra uyuşturucu üretim ve ticaretinin artması..

Yerli Halkın uyanık ve bilinçli olması işlerine gelmez. Bilincin sürekli kapalı olması lazımdır.
  • diyecevaplandı  (06.05.24 16:52:03) 
Serbest eyaletler var yasak olanları da var. Serbest eyaletlerinde sokakta açık havada bile ot kokusu alıyorsun. Evsiz sayısı da çok oluyor.

Bilerek yapılma nedeni yukarıdakilere ek olarak bu maddelerin satışından gelen vergi. Yasaklasa el altından olsa devlet bu parayı alamayacak. Win-win durumu tam olarak.
  • ferenc  (06.05.24 17:07:04) 
  • auroraaurora  (06.05.24 17:09:46) 
O videodaki tek bir uyusturucu bagimlisinin psikososyal rehabilitasyonu icin ne kadar zaman gerektigini, ne kadar caba gerektigini bilseniz siz de mudahale etmezsiniz.

Uyusturucu sorunun cozumu kisisel. Uyusturucu bagimliligini, kanunla, yonetmelikle cozemezsiniz. Parayla da cozulmuyor. Insanlar birakmaya hazir hissettiklerinde birakmaya calisiyorlar. Cogu zaman is isten gecmis oluyor.

Sen simdi sokaktan bir bagimliyi aldin. Bu adamin evi yok, isi yok, saglikli sosyal bir cevresi yok. Ev versen, evi idare edemez; faturalarini odeyemez, yangin cikarir, temizlik yapamaz, evine geleni gideni kontrol edemez, sosyal yardim versen hesap kitap yapamaz...

Dunyada hic bir yerde bu uyusturucu problemine kesin cozum yok. Bu adamlarin ihtiyaclari cok komplike. Herseyi dogru durust yapmalarina ragmen, basarili olup, uyusturucudan tamamen kurtulanlarin sayisi cok az. Bu grubun tekrar baslama riski de var. ABD yillik yaklasik 50 milyar dolar harcamasina ragmen cozulmuyor bu problem.

Bu bagimlilar dibe de vurmuyorlar. Sosyal yardim aliyorlar. Yemek icin gittileri yer var. Sizin para biriktirip aldiginiz bu outdoor montlar, botlar falan bedava veriliyor bu insalara. Kalabilecekleri shelterlar var. Tamamen dibe vurmadiklari icin bu sekilde takiliyorlar.

Ayrica bunlar insan dogasi geregi kommunite olusturuyorlar, birbirleriyle arkadas oluyorlar. Misery loves company hesabi birbirlerini daha da asagi cekiyorlar. Hicbir bagimlinin digeri ile bir olup bundan kurtuldugunu duymadim.

Bir suru sivil toplum orgutu var bunlara yardim etmeye calisan ama yetersiz. 10 tane calisan ancak 2-3 bagimliya yardimci olabiliyor. Bu adamlari kurtaracak bir kaynak yok. Hem zaten cogu da bu sekilde olmaktan memnun. Kendileri bu sekilde tercih ediyorlar.

Ayrica bu grup acayip acayip entitled. Hicbir sey yapmamalarina ragmen her seyin en iyisini hak ettiklerini dusunuyor. Hicbir sey icin calismadan herseyi istiyorlar. Kendi aileleri, sevdikleri bile ugrasamiyor bunlarla. Devlet kanun cikarsa neyi cozebilir? 3 tanesini kurtarmak icin 20 hemsirenin calistigi kurum mu acsinlar.

Bu insanlar disaridan gorundugu gibi degil, bu sekilde yasamayi tercih ediyorlar. Gercekten birakmak isteyen bir sekilde yardima ulasip birakiyor. Mesele ekonomi degil, para vererek de cozulmuyor. Devlet bunlara uyusturcu versin, bunlar her yeri sicip batirsin, calsin cirpsin surekli zarar versin bu sekilde yasamaya devam etsin isteyen tipler. Zaten uzun da yasamiyorlar. Kirli igne falan kullanip, hastalanip oluyorlar. Acliktan ya da soguktan olmuyorlar...

Bir cirpida yazdim, idare edin.
  • thetruenorthstrongandfree  (06.05.24 18:43:58) 
Yukarıda thetruenorthstrongandfree özetlemiş zaten komplike bir konu. Videolardan gördüğünüz kadarıyla algıda seçicilik fakat şu an Türkiye'de benzer durumda üstelik bizde ABD'de ki kadar imkanlarda yok.


  • doharkoman  (06.05.24 20:19:37) 
abd'de devlet bireyi umursamaz. suc islemedikleri surece kimsenin umrunda degil bu arkadaslar. kimsenin de aman bunlari rehabilite edelim diye bir kaygisi yok. kultur olarak da acima, merhamet gibi kavramlar yok zaten. herkes kendi halinde takiliyor.

anglosaxon ekonomi modeli biraz boyle. sen devlete bir sey katmiyorsan devlet de seni umursamiyor. insanlara 35-40 yasinda emekli maasi baglanan turkiye ile kiyaslayinca algilamasi zor ama oyle.

non-profit vakiflar yemek vs dagitiyor bunlara hayatlarini idame ettirecek kadar.
  • antikadimag  (06.05.24 21:23:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.