[]

kira-muhit denkleminde diğer giderlerin etkisi

merhaba.
saçma sapan başlıkta şunu sormak istiyorum.

iyi bir semtte yüksek kira vererek bazı yerlerden kısarak yaşamayı mı tercih edersiniz?
yoksa, daha düşük bir muhitte uygun bir kira verip, daha rahat para harcamayı mı tercih ederdiniz?

ÖNEMLİ NOKTA ŞU; iyi semt-yüksek kira denkleminde, kişisel gelişiminizden(mesela bir dil kursuna gitmekten) kısacaksınız. yeri gelecek, kıyafet vs alırken, ya da tatil planı yaparken iki kere düşüneceksiniz. gibi gibi... örnekler çoğaltılabilir.

kötü semt-düşük kira denkleminde, çok da kafaya takmadan para harcayabileceksiniz. hobilerinize bile para ayırabilecek durumda olabileceksiniz.

tercihiniz hangisi olurdu ve neden?

 
Oturulacak yer var, oturulmayacak yer var. Bunu en iyi siz bilirsiniz yaşadığınız yerde. İyi bir yerde oturmak daha iyi. Kurs, kıyafet için para biriktirirsiniz.


  • dissendium  (05.05.24 23:14:06) 
Bu kursların tamamının iyi semtlerde olması gibi bir durum da var.


  • Mehmettheslim  (06.05.24 00:11:31) 
Belli bir gelir seviyesinin altı zaten bu seçimi bile yapamıyor.

Eğer vereceğim kira hayat kalitemi düşürecekse eli yüzü düzgün daha mütevazı bir yerde otururum.

1 hafta icinde taşınacağım, yeni ev tuttum, mevcut kiramın 2 katından fazla vereceğim ama 2 kat daha büyük ev, dubleks, sıfır bina, yeni iş yerime yakın, çevrede düzgün bir okul var, yakında hastane var gibi bir sürü kriteri de kapsadığı ve ekonomik olarak beni etkilemediği için hayat kalitemi yükseltmek adına taşınıyorum.

Mevcut evde oturmaya devam etsem günde 2 saat yol çekeceğim, oğlumu özel okula göndermek zorundayım, ev küçük, çocuk büyüdü, sığmıyoruz...

Özetle bir yerden kısmamı gerektirecekse daha iyi bir eve taşınmak mantıksız.
  • kimlanbu  (06.05.24 05:53:49) 
iyi bir semtte yüksek kira vererek bazı yerlerden kısarak yaşamayı mı tercih edersiniz?

%1000000 bunu tercih ederim.

Kiyafet almak vs gibi bir derdim yok. Olani giyiyorum. 350 gun kotu semtte yasayip 2 hafta daha pahali tatil yapmak da gene bana gore degil, sokaga ciktigimdaki seviyenin tum yil daha yuksek olmasini tercih ederim.
  • hot potato  (06.05.24 06:19:17) 
Kötü semtte oturunca parayı yiyecekseniz, tabii ki iyi semtte oturun.

Doğru yöntem şu olmalı : Kötü semt, kemeri sıkma, kötü günler+yatırım için para biriktirme. Yapabilirseniz bir ev alın. Param eve yetmez diyorsanız, oturmayacağınız bir şehir veya küçüklükte bir ev alıp, sonrası için peşinat yapın. Evi de kiraya vermeyin sakın.

Bir kaç sene sonra kira piyasası çok sıkıntılı olacak.


.
  • kartallar yuksek ucar  (06.05.24 09:02:02) 
Doğrusu daha düşük kirayı seçmek.

Zamanında yüksek kirayı seçtim. 30'lu yaşlardaydım, bekardım. Maaşımın %40'ına yakını kiraya gidiyordum. Freelance işler yaparak biraz daha para kazanarak sürdürebiliyordum sistemi.
2 yılın sonunda artık çok zorlanmaya başlamıştım ki sevgilimle birlikte yaşamaya karar verdik ve o evden ayrıldım.
Çok güzel zamanlar geçirdim, pek pişman da değilim. O yaşımda öyle yapmam gerekiyormuş.
Ama kimseye tavsiye etmem. Edemem.

Ev her ne kadar önemli olsa da günün sonunda ev dediğin koltuğun, televizyonun, buzdolabın, yatağın, duşun. Yani nasıl desem. Boğaz manzaran da olsa aklında maddi endişe varsa hiçbir manzara keyif vermiyor.
  • michael_knight  (06.05.24 10:59:29) 
Düşük kira, kalan parayla gelecek için yatırım, kendine yatırım.

ilk işyerimde bir müdür vardı. Adamın işi taksimde evi halkalı'daydı.
İstanbul'un içinde ev tutacak parası vardı ama adam her gün halkalı'dan gidip geliyordu.

Şöyle anlattı. Araba şirket arabası, yakıtı şirket ödüyor.
Şişli'de eski bir binada oturmak yerine, halkalı'da yeni yapılmış bir sitede yarı fiyatına oturdu 2-3 sene. Kurtardığı parayı kenara attı. 3 senede ev aldı.

Etiketlere takılmadan rasyonel bakmaya çalışın.

İstanbul'dan örnek vereyim. Şişli, kadıköy gibi bölgelerde kiralar çok yüksek. Buralarda oturmak "çok havalı" birçok insan için.

Ama realite özellikle beyaz yakalılar için oldukça eski evlerde, dar sokakların olduğu mahallelerde, altyapı sorunu olan apartmanlarda yaşamak demek. Üstelik kiralar astronomik.

İstanbul'da ataşehir, ümraniye, çekmeköy gibi metroya ya da ulaşıma yakın semtlerde %40-%50 daha ucuza sitelerde, yeni binalarda yaşama imkanınız var.

Kadıköy'de eski bir daireye ödeyeceğiniz kiranın çok altına buralarda bir siteye yerleşebilirsiniz. Ki bu sitelerin çoğu yeni, imkanları iyi. Spor salonu evin altında, yüzme havuzu önünde, güvenlik vs kapında.

Tercih meselesi ama verdiğiniz paraya aldığınız imkanları kıyaslayın.

Ve ekonomik koşulları düşünerek 30 yaş altındaysanız mümkün mertebe para ayırıp ev vs. almaya bakın.
  • anten  (06.05.24 13:41:58) 
Doğrusu ve rasyoneli şu şekilde olmalı düşük barınma bedeli(İstanbul'da Esenyurt'un bir kaç mahallesi hariç yaşanmayacak yer yok) ve düşük giyim masrafı geri kalan bütçe kişisel gelişime harcanmalı ekonomik standard yükseldikçe semt değiştirilebilir ve giyime daha fazla bütçe ayrılabilir.


  • doharkoman  (06.05.24 14:33:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.