[]

acil bir iş ortaklığı sorusu

yurtdışında bir mechanic shop ve dealer işi..

3 adamımız var..

1. adam bu işi bir süredir yapıyor. Tamirden anlayan kişi, ayırca hangi araba alınır, nereden nasıl bağlantılar yapılır, iş kapılır, işin prosedürleri, kısayolları, lisanslar, izinler... mutfağının bilgisi vs bunda. Tamir için kendince geleni gideni var. Satış işi şu an çok çok çok az. Ustalığı iddialı. Düzen ve organizasyon sıfır, kendisi tamirden anlayan kişi olduğu için diğer şeylerle ilgilenecek asla zamanı yok. Kafasi bir çok şeye çalışıyor ama aynı zamanda mental olarak kırık. Ayağına sıkan ve etrafındakileri sabote eden işler yapabiliyor. Örnek masrafı müşteriyle baştan net konuşmamak, ya da plana düzene uymamak, kafasına göre hareket etmek, insanları manipule etmek ve deliye çevirmek gibi. Ama kesinlikle boş adam değil ve aslında proje adamı. İstediği o sadece tamirde olsun ve diğer bir ekip tüm işleri yönetsin.

2. adam araç al sat işleri yapmış, arabalardan anlıyor. Yine hangi araba alınır vs biliyor. Biraz biraz prosedurlere vs hakim ama malum Tr'den gelme, tam bir kamplumbağa, dil bilmiyor, birazdan gelecek olan 3. kisi ve 1. kişi koşup mahalleyi turlayana kadar bu koltuğundan anca kalkabilir. Yavaş ve ekstra bir beceri göstermeyen bir adam. Vizyon yok. Mesela sosyal medya işleri için ne var ya onu ben de yaparım falan diyen bi tip.

3. kişi canavar ve bir kafa koparan. 2 üni mezunu, 3 dil biliyor. Bir iş bitirici, elinden gelmeyen neredeyse hiç bir şey yok, alanı olmayan bir çok işten de asgari düzeylerde anlıyor, bilmediğini de hızlıca öğreniyor. Hızlı, atik, sorun çözücü. Bu iş özelinde ise hiç bir bilgisi yok. Organizasyonda çok iyi ve bu iki kişiyi planlayacak, şu anda askıda kalan herşeyi yerli yerine oturtacak ve diğer 2 kişi tarafından da isviçre çakısı gibi göründüğü için kendisinden dünyanın işi beklenecek kişi. Ayrıca senelerdir kendi işini yapıyor, İş yönetimi ve planlamasından anlıyor, müşterilerle iliskiler, belki alınan çalışanlara kadar her noktada fayda sağlayacak bir kişi. İnsan ilişkileri çok iyi. Az denk gelinir şekilde becerikli biri. Bunları düzene sokacak, halledemedikleri işleri kafa göz dalıp çözecek, düzenlerini oturtacak, ve firmanın menejerliğine kadar yapabilecek kişi.

Şu anda bulunulan yer düzensiz, araçlar sığmıyor her şey dağınık, sistem düzen gerekli. Araçları ilana bile koyamıyorlar düzensizlikten. Ya da bir aracın ufak bir işi kalıyor ama tek kişi her yerde olduğu ve yetişemediği için gereksiz yere bekliyor. Yeni yere geçilecek, yer bakılıyor. Adamlardan 2. si bu işi birlikte yapmak için Tr'den geldi. Fakat 2si beli doğrultamıyor, 3. kişiye ihtiyaçları olduğunu ikisi de biliyor. Bu ikisi 3. kişiye ısrarlı bir iş teklifiyle geliyor.

3. kişiden koca bir ekibin yapması gereken tum işler bekleniyor. Yönetim, planlama, organizasyon, müşteri ilişkileri, satış ve satış sonrası hizmet, ufak çaplı muhasebe, 2. adamla beraber ihalelere katılma, araç alım ve satış işlemlerinin tamamlanması, sosyal medya isleri ve belki internetten ürün parça tedariklerine kadar aklınıza gelebilecek her şey. 1. adam asla işten kaçmaz ama tamamen yoğun ve iptal ( yönlendirme ve bilgi verme ile yardımı olur) İkinci adamsa ne kadar işe yarayacak meçhul, Yavaş biri ve becerikli değil. Dil de olmadığı için kendi başına hareket edemez. Bütün bunlar 3. kişinin iş yükünü çok artırıyor olacak ki bunun izlenen fragmanında aynı bu şekilde olduğu görüldü.

Masrafları karsılayacak olan 1. Kişi ve 2. Kişiye teklifi yüzde 10. 3. Kişinin bu anlattığım iş modeli ve dinamiklerde talebi ne olmalı, değerlendirme nasıl yapılmalı? Neler göz önünde bulundurulmalı, anlaşmada nelere dikkat edilmeli?

 
1. kişi olmazsa iş olmaz. bu durumda büyük ortak o. hem işi biliyor, hem masrafları karşılıyor vs. aslında patron o.
2. kişiyi o kadar gömmüşsünüz ki, neden bu denklemde anlayamadım bile. muhtemelen vardır bir alameti farikası, o sebeple %10 gayet makul.
3. kişinin ciddi megalomani tanısı ve tedavisi ihtiyacı var gibi görünüyor. yine de yazanların yarısını bile yapabiliyorsa iyi bir müdür olabilir. 1. kişi yani patron maaşlı bir müdür tutmak yerine pay vererek 3. kişiyi değerlendirmek istiyorsa bence %20-30 gibi bir teklif makul olabilir.
  • kent sakini  (01.05.24 18:37:17) 
@kent sakini bahsi geçen 3. kişinin tarifi, diğer bu iki adam tarafından yapılıyor. 2. adamın varlığının sebebi aslında 1. adamın güvenilir adamı olması ve evet, pek de gerekli durmuyor. 1. adam kesinlikle işin bel kemiği fakat dediğim gibi tamamen ve yoğun ve dışarda ikinci bir ayağa ihtiyacı var. Yorumun için teşekkürler.


  • cosmicgadin  (01.05.24 18:53:47) 
1.kişi gemiyi yüzdüren, o olmazsa siz olmazsınız.
2.kişi arabalardan anlıyor yani kazıklanmaların önüne geçebilir, şirkete para kazandırabilir.
3.kişi sensin. Çok da büyük bir iş yapmayacak gibi. Sıradan bir çalışan/müdür yapabilir bu yazdıklarını.

3.kişi eğer iş getirmiyorsa, müşteri artırmıyorsa maaş dışında bir şey vermek tuhaf olur. Aranızdaki ilişki farklıysa bilemeyiz ama düz bir çalışan gibi görünüyor number three.
  • Shepard  (01.05.24 18:54:10) 
1. kişi ile iş yapılmaz, işi ne kadar iyi bilirse bilsin en kısa sürede problem çıkarır, nazını çekmekten neye dönersiniz siz düşünün.

2) olmasa da olur, herhangi birisi

3) bu ekibe fazla

Düşünce güzel ama 1. adam işi yapacak, kalanlar getir götürünü yapacaksa o iş 3 kişiye,4 kişiye ekmek yedirmez. Kapasiteniz yetersiz gelir. Bence.
  • kimlanbu  (01.05.24 23:19:30) 
Kar edemezsiniz.

1. kisi - Tek kisi mekanik ile isler cok yavas ilerler. Bu yuzden cok musteri kaybedersiniz. Dealer'de ayni is, saat ucreti daha yuksek olmasina ragmen daha cabuk tamamlanir. Araci musteriye teslim edilir. Rekabet edemezsiniz.

Cogu dealer saatine $120 alir. 1. kisi en optimistik ihtimalle saatte $90 kazansa ki cok zor. (Insanlar zaten ucuz oldugu icin mekanik shop tercih ederler. ) Haftada 40 saat calissa. Yilda hic durmadan calissa. Vergiden once elinize gececek miktar $172.000. Dukkan kirasi, faturalar, calisan maaslarini bundan duserseniz tahmini olarak elinizde yine en optimistik ihtimalle $140.000 kalir. Tek mekanik ile mekanik shop yurumez. (%15'i vergiye gider. daha da bir suru gider olur) Parcalardan belki biraz kazanabilir...

2. kisi- yurt disinda dil bilmedigi icin gereksizdir. Arac bayii lisansi almak cocuk oyuncagi. Arac satislarina gidip, gorulen araca teklif vermek cocuk oyuncagi. Araci alip getirmek cocuk oyuncagi. Bu adam en fazla bulasikcilik ya da tarim isciligi yapabilir. Bu adam yurt disinda MacDonalds'ta dahi is bulamaz. Herhangi bir isini halledemez. Neden %10 aliyor ki? Cevrede satilan, ihtiyac olan arac tipi, modeli, markasi bellidir. Kazalari kayitlidir. bayiye satis fiyati bellidir bu adama gerek yok.

3. Kisi boyle bir topa girmez. Yeterince kar edemezler. Normal bir iste calissa daha fazla kazanir. Hadi arac satmaya basladilar. 2. kisi arac satis sozlesmesini, finans islerini halledemez. Telefona bile bakamaz. 3. Kisi musteri ile mi ilgilensin? Arac ihalesine mi gitsin? Satis sozlesmesi mi ayarlasin? Parca siparisi mi versin? Sosyal medyaya mi yetissin... Sistemi kurar, ari gibi calisir ama para kazanamaz. Emegine degmez.
  • thetruenorthstrongandfree  (02.05.24 00:28:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.