[]

Yeni Otomobillerde Gaz Tepkisinin Gecikme Süresi Normal mi?

2020 model otomatik ve turbolu Citroen C3 kullanıcısıyım ve ilk arabam. İlk günden beri fark ettiğim bir şey var, sanki araba gaza bastıktan yarım saniye sonra hareket ediyor. Oyun oynarken yaşanan lag gibi adeta. Başta bunun kullandığım arabaya has olduğunu düşünmüştüm ancak şu videoyu izleyince merak ettim: www.youtube.com

Buradaki arkadaş eski arabaları överken gaz tepkisinin hızlı olduğundan bahsetmiş. Yeni arabaların hepsinde var mı bu gecikme? Eğer öyleyse nedeni nedir? Güvenlik amacıyla bilinçli olarak mı yapılan bir şey yoksa yeni motor teknolojileri hızlı gaz tepkisine müsaade etmiyor mu?


 
Devir ayarlarina bagli sanirim ama muhtemelen (bkz: turbo lag) sebebiyle oluyor.

Yeni arabalarin hepsinde yok ama Turkiye'de motor hacmine bagli vergilendirme sebebiyle kucuk motorlu araclar da normal arabalar gibi guc uretebilsin diye turbo uyguluyorlar.
  • sertac akin  (01.05.24 14:18:51) 
Gazi yedirerek harcatiyor. Akilli gaz pedali gibi düşün. Çiğ gaz atmiyor motor. Gaz bosa gitmiyor.


  • halk  (01.05.24 14:52:21) 
o da vardır ama turbo lag başka bişey. bunu konforu arttırmak ve yakıt ekonomisini arttırmak için bilinçli yapıyorlar. hatta bunu azaltmak için pedal commander gibi ürünler çıktı.

spor araçlarda bu tepki süresi çok daha kısadır.
  • orpheus  (01.05.24 15:02:33) 
dediğini bende farkettim.

2013 model f30'um var. bastın mı zıplıyor. hadi daha yakın tarihe gelelim annemin 2021 model 1.1 polo'su var, araba ha keza basar basmaz zıplıyor.

2023'ün sonunda 1.6 tiguan aldım basıyorum araba kalkmıyor. dediğin gibi lag oluyor sanki, böyle geriden toplayıp geliyor araba. aynı şekilde bak dikkat et, geri vitese taktığında da hemen gitmiyor.

kasti bir durum kesin ama 2020'den sonra üretilen her araba aynı değil ve motor hacmiyle kuvvetiyle de alakalı değil ama nedeni nedir bilmiyorum.
  • air  (01.05.24 15:48:01 ~ 15:49:41) 
Yokuş kalkış destek sistemleri de etkiliyor gaz tepkimesini. Onu kapatıp denediniz mi?


  • kaptan memo  (01.05.24 18:03:41) 
Bende GMC Yukon Denali var. Normal mod ve sport mod arasindaki gaz tepkisi oldukca belirgin. Aracin modunu sport yaparsaniz belki gecikme tepkisini azaltabilirsiniz ama yakit tuketimi artar.

Eski arabalarda gaz tepkisi bir tel ile ayarlaniyordu. Su anki araclardagaz tepkisi elektrikli ve aracin bilgisayar programi ile ayarlaniyor.
  • thetruenorthstrongandfree  (01.05.24 18:10:29) 
1 - videodaki adamin bindigi arac atmosferik, yani turbo lag yok.

2 - eski araclarda gaz teli vardi, artik modern araclarda tel falan yok, sensorle hallediliyor. Telli araclarin tepkimesi daha hizliydi.

modern araclarda tepkime araca software atilarak bir miktar duzeltilebilir, ama bu da aracin garantisini sonlandirir o yuzden c3 gibi bir araca degmez.
  • cooperr  (01.05.24 19:27:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.