[]

Tarih sorusu

Merhaba. Sykes Picot Antlaşması ile İngiltere Irak'ı, Fransa Suriye'yi alıyor kabaca. İngiltere'nin hedefinin petrol olduğu belli. Cumhuriyet ilan edildikten sonra da Nasturi ve Şeyh Sait isyanlarının da etkisiyle Musul'u alıyor ve hedefine ulaşıyor.

Bu durumda Fransa Musul'da petrol olduğunu bilmiyor muydu? Neden Irak konusunda İngiltere ile anlaşmazlık yaşamadı? Sonuçta Suriye'de bir şey bulunmuyor. Fransa Suriye'den ne elde etti? Teşekkür ederim.


 
James Barr diyor ki "Suriye Fransa için kültürel bir bağ. Bununla alakalı olarak tabii ekonomik ve benzeri ilişkiler de var. Hem Suriye hem de Lübnan Fransız etki alanı olan ve o etki alanında kalması gerektiği düşünülen yerler".

İşler sonra petrole dönünce hem zora girdiğinden hem de Lübnan ve Güney Suriye'nin kendileri için daha potansiyelli olduğuna inandıkları için zorlamıyorlar. Çünkü Arap aşiretler üzerinden İngiltere ve Fransa yıllarca savaştı orada.

www.google.com

Ek:
Bölgedeki ilk petrol keşfi 1908'de Suudi Arabistan'daki sahada. 1912'ye kadar Musul petrolü söz konusu değil. Benim okuduğumdan anladığım çok ta sallamamışlar. Kudüs, Suriye ve Lübnan daha önemliymiş iki ülke için de.

Düzeltme:
Aklımda SA olarak kalmış ama wikipedia İran diyor ilk petrol sahası için.
  • heritage  (28.04.24 21:22:53 ~ 21:28:48) 
Hatırlayabildiğim iki detayla katkı yapayım.
Birincisi, Irak cephesi savaşın en başından beri İngilizlere ait. Townhend savaşın başında Basra'ya çıkıyor ve hep İngilizler o bölgede ve öyle devam ediyor.

İkincisi Savaş ülkeler için yıkım getiriyor. Herkes Lanet olsun, Bitse de gitsek derdine düşme aşamasına geliyor. Yine de içlerinde en güçlüsü İngiltere.
  • Mirket  (28.04.24 22:06:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.