[]

1929 krizi

Merhaba. Tarihteki 1929 krizinin sebebini tam anlayamadım. Borsa çöküşü yazıyor ama nasıl Türkiye'yi etkileyecek noktaya geliyor? Olay ne tam olarak?




 
Tüm dünyayı etkileyen bir resesyon. Çözümü kamu harcamalarıyla ekonomiyi teşvik etmekti. Atatürk’ün yine nokta atışı doğru zamanda doğru işlerinden biri, devlet eliyle açılan işletmeler. Okunacak çok kaynak var.


  • gabe h coud  (28.04.24 00:09:37 ~ 00:10:58) 
Youtubeda 3 dakikadan 3 saate uzanan aralıklarla yüzlerce video var bu dönemi anlatan. Az önce yorum yazacaktım ama çok hakim olduğum bir alan olmadığı için kaçırdığım bir şey yok diye emin olmak için 15 dakikalık bir video izledim hatta :D

Kısacası, borsa spekülatörler tarafından şişiriliyor 1920lerde. ABD tarihinde 1920ler roaring 20s diye geçiyor zaten müthiş zenginlik dönemi, borsa uçuşta, arabalar yaygınlaşıyor vs Avrupa savaş sonrası fakirlikten kırılırken ABD'de partiler, gösteriş gırla. Bu dönemde ABD'de sadece çiftçiler kötü durumda savaş sonrası talep azalması dolayısıyla.

20lerin sonunda bu borsa yükselişinin balon olduğu yavaş yavaş anlaşılmaya başlanıyor ve meşhur perşembe gününde panik satışları başlıyor ve borsa çöküyor. Borsa çöküşü ile birlikte insanlar elinde avucunda ne varsa kaybediyor, işletmeler kapanıyor, yatırımlar duruyor, buna bağlı milyonlarca insan işsiz kalıyor. Hatta normalde her ülkenin merkez bankasının görevi para istikrarı sağlamakken, ABD merkez bankasının ek olarak işsizliği kontrol etme görevi var bu travmadan dolayı. Ayrıca tam bu dönemde çiftçilerin durumu daha da kötü hâle gelince ciddi açlık görülmeye başlanıyor ABD'de. Meşhur dust bowl felaketi falan bu zamana rastlıyor.

ABD'de işsizlik ve buna bağlı üretim azalmasının yanı sıra, doların dışarı çıkışını engellemek için ithalat sınırı başlayınca zaten savaş sonrası fakir durumda olan Avrupa'da da ekonomi durma noktasına geliyor. Türkiye'yi etkilediği nokta da burası. Yeni kurulan bir ülke olarak ekonomik durgunluk sebebiyle ihracat yapamamaya başlıyoruz.

Çözüm olarak ABD'de Roosevelt'in New Deal çözümleri var aynı bizdeki Atatürk'ün devletçi uygulamaları gibi. Kapitalizmin beşiği ABD'de devlet destekli projeler yapılıyor işsizliği çözmek için. Yollar, köprüler, okullar inşaa ediliyor. Özel sektöre para transferi yapılıyor.
  • nundu  (28.04.24 00:26:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.