[]

baldan anlayanlar buraya

babam geçen sene bir orman mühendisinden bal almış. her zamanki gibi de vur diyince öldürmüş. annem de beğenmemiş balı. diyor ki ekşi meyve gibi kokuyor bal, rengi boz bulanık, üstelik de çok şekerlenmiş. bu sebeple annem şu an aşırı ayar olmuş durumda, kalan on beş kilo balı atmak istiyor.
ben de duyuruya sorayım dedim.

ben organik bal alıyorum kovandan gidip, bazen içine %5 falan polen karıştırtıyorum arıcıya ve biliyorum ki balın tadı polenle birlikte daha bitter oluyor, daha çim gibi kokuyor. anneme sordum ama kokusu çim gibi değil baya ekşi meyve gibi diyor. Polen işi falan değil bu diyor annem.
fotolar ekte.
bu normal mi?

ibb.co
ibb.co

 
Hayvan hangi çiçekten bal topladıysa o çiçeğin tadı olur. Çam balının tadı başka papatyadan toplanan tadı başka olur bu gayet normal

Balın kristalize olması da çok normal bir durum. Kavanozu sıcak suyun içinde tutarsan tekrar homojenleşecektir.

Balın gerçek bal olup olmadığı anlamanın türlü yolları var. Youtube'da dünya kadar video vardır.

Anne yanılıyor. Yine de atacaksa bari bana göndersin diyeceğim de fruktoz pek tükettiğim bir şey değil.
  • Mirket  (26.04.24 14:17:41) 
organik bal diye bir şey yok. organik meyve mi var da balı olsun?


  • mikahakkinen  (26.04.24 14:46:42) 
mirket, annem balin kavanozunu sicak su altina sokmak gibi taktikleri 65 yasinda bir insan olarak biliyor zaten, bunlar cok gizli mutfak sirlari degil ama balin kokusu normal degil diyor. sorun o. balda eksi meyve kokusu ne kadar normaldir, bunu ögrenmek istiyoruz.


  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (26.04.24 15:50:27 ~ 15:50:50) 
fermente olup ekşidiğine göre balınız hakiki bal. kovanda petek dolduğu anda hasat edilmiş, petek nemini atamamış. nem oranı düşük bir yerde yaşıyorsanız, balı leğen veya tepsiye döküp ağzını temiz tülbent ile sıkıca kapatıp güneş görmeyen açık havada (balkon vs) havalandırıp nemini alabilirsiniz. ayrıca iki günde bir tülbenti değiştirmek gerekli. böyle imkanınız yok fakat boş bir no-frost buzdolabınız var ise 14-16 derece ayarında aynı şekilde tepsi/leğen içerisinde balın nemini alabilirsiniz.


  • krtkartal  (26.04.24 17:21:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.