[]

Seçimden sonra dolar uçacak demiştiniz

Ne oldu ha ne oldu?

Az Bir miktar dolar ve altınım var. 250 bin tl fln yapar. Sizler için küçük, benim için büyük para :)

Sizce tl ye çevirip faize koysam mı? Dolar sabit takılıyor. Gram altın da epey yükseldi.

Ne dersiniz?
Bir de, niye artmadı dolar?

 
ben birkaç aydır tldeyim. dolarda dursaydım zarar etmiştim. bence tlye geç faizler yüksek.


  • jelly bear  (25.04.24 10:46:07) 
sosyal medya şaklaban ekonomistlerini saymazsan herkes zaten seçim sonrası piyasaların rahatlamasını ve baskının azalacağını söylüyordu. beklenti harici bişey olmadı neredeyse. sadece seçim öncesi inatla "dolar alın dolar seçim sonrası sabahında 40 olacak 70 olacak 1500 olacak" diyenler yüzünden vatandaş ve şirketler delice alım yaptı, mb'de o süreçte dolar satmak zorunda kaldı. ama seçim sonrası deli gibi düşüş olduğunda bile mb 11 milyar $ civarı mı ne alım yaptı 5 günde. mb karışmasaydı dolar 31'in bile altına giderdi ama uzun vadede iyi olmazdı tabi. neyse konu o değil.

bir de hazirandaki ekonomi politika değişikliğinden beri yabancı yatırımcılar sürekli seçim ekonomisi endişemiz var deyip yerel seçim sonrasını beklemişlerdi. görünen o ki ilk yatırımlar gelmiş gibi duruyor. çok değil ama bir kaç milyar dolar güzel para yine de. piyasaları rahatlattı.

bir de bence dolar kuru için en önemli etken olan cari açık. benim en çok, hatta tek baktığım kriter bu. baba biz dışarıya ne satıyoruz ne alıyoruz açığımız ne kadar oluyor ki tl basıp farkı kapayalım? 2022'de yıllık cari açık 50 milyar $, geçen sene +45 milyar $ civarıydı. şimdi 2024 ilk üç ay için 14 milyar dolar civarı iyileşme görünüyor. bu yıl 30 milyar$ civarı cari açıkla bitebilir. turizm hedefi 60 milyar$ ama ocak-martta sürpriz olup turizm ve turist geliri artmıştı. yaz ayları çok daha rahat geçiyor zaten.

son olarak faizi sormuşsun, sen söyle, 2 ay önce dolar ne kadardı? bugün ne kadar? iki ayda mevduat %4 aylık verirken totalde sen dolar ile %8 kar ettin mi? önümüzdeki 3 ayda mevduat her ay yine %4'den fazla para verecek garanti olarak, sen dolardan 3 ayda %13 civarı gelir elde edebilir misin? bunlara paralel sorunun cevabını kendin bulacaksın
  • avatar is back  (25.04.24 10:51:29) 
seçimin üstünden daha 1 sene geçmedi %71 değer kazanmış dolar liraya karşı.

altının son 1 senede dolara karşı kazandırdığı aşağıdaki fotoğrafta,
hizliresim.com

belediye seçimlerini soruyorsanız onu bilmiyorum, ama tam da sizin şu an düşündüğünüz gibi düşünmemizi istediklerinden olabilir. enflasyonun, dövizin duracağına inanılması ilk adım zaten bu ekonomiyi düzeltmek için. ben takdir etmesem de işe yarıyor demek ki. ya da erken seçim muhabbetlerini körüklememek için de bu kadar tutuluyor olabilir döviz.

ben sadece lira olarak borç ödeme günüm varsa o kadar miktar liraya geçiyorum size de tavsiye etmem, altından devam. eğer evinizi satıp faize geçmiyorsanız, altınınızı da satıp faize geçmeyin derim. az bir şey daha fazla kazanıcam derken eldekinden olmayın.

risk olmadan kazanç da az oluyor tabii orası ayrı :)
  • gule gule  (25.04.24 10:52:12 ~ 10:53:56) 
Bugün para piyasası kurulu toplanıyor. Sözüne itibar edilir ekonomistlerin hepsi, faizlerin enflasyondan yüksek olmasının gerekli olduğundan ama kurulun bugün faizi arttırmayacağına hemfikir.

Amerkada enflasyon 2,5 ama faizler 5. Bizde enflasyon 60-100 arası biryerlerde ama faizler 40. Bu işi ya onlar bilmiyor ya biz.

Amerikanın 3 ay sonra faizleri ne yapacağı bilinir durumdayken bizimkilerin bugün ne yapacağı belli değil.

İki dudak arası ekonomisinde tahminlerin pek tutmaması normal.

Senin para için de şöyle söyleyebilirim. Birşeyi satıp başka bir şey almak maliyetli. Ama büyüklerimiz şapkadan yeni bir tavşan çıkarmayacaksa şimdilik TL faizleri diğerlerinden daha az kaybettiriyor. Onun için kısa vadede cazip.

Bu arada Para piyasası fonları Banka faizinden daha iyi ve vergisiz alabilmek için son iki gün.
  • Mirket  (25.04.24 10:59:22) 
bu arada yukarıdaki mesajıma ek olarak bir kaç detay daha yazayım;

hem yabancı para girişi + cazip tl + yüksek turizm geliri ile tr'nin önündeki 4-6 ay açık görünüyor, ondan sonra da abd faiz indirimine girerse tr için çok daha iyi olacaktır.

"faizler enflasyonun çok altında" muhabbeti hala bitmemiş maalesef. bu arkadaşlardan ricam gidip bolca ucuz kredi varsa çekmeleridir. maalesef avrupa ve abd ezberleri ile konuşuluyor. mb faizi ile banka faizi oralar gibi değil tr'de. ek sıkılaştırıcı hamleler ile faizlerin etkisi çok daha yüksek zaten. bugün ihtiyaç kredileri %80 olmuş, taşıt 60-65 civarı. bunlardan hangileri enflasyonun altında? bugün kredi çekin 12 aylık, %80 faiz ödeyin. gerçekten de önümüzdeki 12 ayda %80 enflasyon olacağını mı sanıyorsunuz? aylıkta %3'ün altına düşecek gibi, bu da yıllık %40'lara getirecek. ee o zaman gösterge faizi %50 iken, bankalar %70-80'den kredi verirken faizler yüksek değil denilmez. bu gösterge bile başlı başına enflasyonu düşürecek hamledir.
  • avatar is back  (25.04.24 11:11:16) 
Bugün şurada da tartışmışlar enflasyon dolar arttı diye mi artıyor diye.
twitter.com

Enflasyonda TUİK i mi baz alacağız ENAG'ı mı?
Faiz oranı diye kredi faiz oranı gösterilmez ki. Ben yatırımcıyım. Ben mevduat faiz oranlarına bakarım. Bana ne ki kredi faiz oranlarından. Mevduat faiz oranında da, yok şu kadar mevduatın olursa, yok hoşgelirsen, yok paranın bir kısmını vadesiz hesaba koyarsan ve hatta yanına iki de otomatik ödeme talimatı verirsen goygoyu olmayan kısmına bakarım.

Bu arada ülkenin %80'i karnını zor doyurur durumdayken ve ülke gıda enflasyonu OECD verilerine göre şuradayken, tüketimi kısarak neyi çözebilirsin ki? Adam daha az soğan alarak mı kısacak tüketimini

sozcuo01.sozcucdn.com

Önümüzdeki kısa süre için ben de zaten TL:de kalmayı önerdim. Her durumda kaybedeceksin de, en az kaybın TL'de olur kısa sürelerde dedim.

Faizler enflasyonun altında.
Bu bir muhabbet değil, realite.
  • Mirket  (25.04.24 12:38:20 ~ 20:26:06) 
faize koyma. döviz bazlı bir yere yatır. altın fonu alabilirsin.


  • gabe h coud  (25.04.24 15:44:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.