[]

annemi nasıl uyarabilirim?

şimdi önce biraz iç dökeyim.
annemi çok severim. çok da iyi anlaşırız. ama son zamanlarda sinirime dokunan bir huyu var. eskiden de vardı, sonra bir ara törpülendi ama şu son bir senede eskisinden daha şiddetli olarak geri döndü.

annem, çok gereksiz hırs yapıyor. özellikle halamlar konusunda ama genel bir sorun da diyebiliriz. bence halamları kıskanıyor. onlara kötü davranmaz ya da tam anlamıyla onlar hakkında kötü bir şey demez ama son zamanlarda bazı dediği şeyler beni çok rahatsız etmeye başladı.

şöyle ki: halamın kızını çalıştığı firma yurtdışı ofislerine çok iyi bir maaşla transfer etti. bunu duyunca bana ilk dediği, kardeşin de yıllardır yurtdışına başvuruyor ama gidemiyor.
ee, kardeşim kendi alanında iş aramıyor. kaldı ki kardeşim senede belki 3-4 yere başvuru yapıyor. ciddi anlamda öyle iş aramıyor yani.
anneme bunları açıklıyorum, aklına yatıyor ama bir süre sonra gene başa dönüyoruz. bir de iyi haber karşısında ilk bu tepki mi verilir allesen?

kendi kuzeninin oğlu 60 bin lira maaşla işe girmiş. ilk işi çocuğun. çocuk için mutlu olacağına bunu duyunca beni arayıp kardeşin de senelerdir çalışıyor 55 bin lira alıyor diyor.
yaa anne diyorum, kardeşimin yaptığı işi türkiye'de yapan başka firma yok. o sebeple orada çalışmaya eli mahkum ama yani ne alaka, benim kardeşim az kazanıyorsa kendi kararlarından ötürü az kazanıyor. oturup asılsın madem yurtdışına gidip daha iyi iş bulmaya? sanki kardeşim az kazanıyor diye milletin de fazla kazanmaya hakkı yok.

halamın kızı robert kolej mezunu. boun mezunu. geçen gün konuşuyoruz, teyzemin kızıyla karşılaştırıyor halamın kızını. teyzemin kızı da ortalama bir anadolu üniversitesinin tırt bir bölümünden mezun ve iş bulamıyor. bana diyor ki halanın kızı da işletme okudu ama allah yürü ya kulum dedi. bir de böyle kızın emeğini son derece küçümsüyor. ben de bunun üstüne kızdım artık. kuzenim işletme okumadı, ekonomi okudu. bölümünü ilk beşte bitirdi. gitti abd'de master yaptı. almanya'da çalıştı bir sene. kaldı ki boun + robert'ten gelen network ile sen tutup ortalama bir lise ve ortalama bir anadolu üniversitesi networkünü nasıl kıyaslıyorsun?
biraz aklına yatıyor konuşunca ama eminim yeni bir iyi bir şey olsun halamın kıznın hayatında, gene böyle emeklerini küçümseyecek.

mesela gene halamın kızı üstünden bir örnek, kuzenimin eşi için diyor ki çok şanslı çocuk, o tiple kuzeninle evlendi, bir de şimdi yurtdışında çalışıyor. (kuzenim gerçekten güzel bir kız). ben de kızdım gene, bunun şans ile ilgisi yok. çocuk boun'u birincilikle bitirdi. senelerdir çalışıyor. ne gecesi ne gündüzü var. huyu da çok güzel çocuğun. ee kuzenim de kara kaşına kara gözüne evlenmedi çocukla. ama nato kafa nato mermer durumundayız.


bunlar böyle yazarken ilk aklıma gelenler ama sürekli böyle bir şey oluyor.
hiçbir şekilde kardeşimin ve benim başarılarımızdan memnun olmuyor. memnun olmuyor derken, elbette bizim için seviniyor, bizle inanılmaz gururlanıyor ama tatmin olmuyor. Yetmiyor yani ona başarılarımız. ikimiz de okumuşşuz, çalışıyoruz, mutluyuz. evimizi kurmuşuz, arabamız var. ben yurtdışında yaşıyorum ztaen senelerdir. ama annem sürekli ve artık bence son derece toksik bir şekilde milleti kıskanıyor. milletin emeğini böyle şans diyerek küçümsemesine açıkçası ayar olmaya başladım. tüm bu tavırları beni aşırı rahatsız etmeye başladı ve bunu ona onu kırmadan söylemek istiyorum ama nasıl?
kendi hayatından mı mutsuz nedir bilmiyorum ama sürekli bir yarış, sürekli benim çocuklarım en iyisi olsun mantığı. ya evet, ben kuzenim kadar kazanmıyorumdur ama ben de kötü kazanmıyorum. neden bununla mutlu olmak yerine zor yolu seçiyor anlamış değilim ama sanki biraz da psikolojik bir desteğe ihtiyacı var gibi hissediyorum bu konuda.

mesela kardeşim geçenlerde japonya'ya gitti iki hafta gezmeye. hemen, ay çok para harcıyor diyor. sonra kuzenim isveç'e gezmeye gidince de oturup onu kıskanıyor. ay bir geziyormuş, bir geziyormuş ne güzlemiş. biraz ne emmeye ne gömmeye. napalım yani? para harcamadan m gezelim nedir? senin çocukların gezince sen mutlu olmamayı, çok para harcamayın demeyi seçiyorsun yani?

 
Hırsın, kendisini ya da sevdiklerini başkalarıyla kıyaslamanın zararlı olduğunu anlatan YouTube'da psikolog, kişisel gelişimci vs. tarzı kişilerin videolarını izletebilirsiniz. Dıştan bir destek ikna edici olur.


  • marsli gocmen  (20.04.24 01:42:52) 
Tepkilerin abartılı geldi. Uyarmak zorunda değilsin. Bunu kafana takmaman da bir seçenek. Annenizin sizi sevmediğini düşünüyorum. Değiştirebileceğin bir şey değil.


  • dissendium  (20.04.24 02:43:36) 
@dissendium baya bir yanlış ve saçma düşünüyorsun. annemin biZe olan sevgisinden ZERRRRE şüphemiz yok. Sorun da bu değil zaten.


  • alice in potatoland  (20.04.24 08:31:24 ~ 08:33:43) 
anneler oyle olabiliyor. bazi secenekler:
1. oyle konusunca espriye vur. veya ciddiyet ve mizah karisik.
2. hobisi/ugrasi olsun ya da olmasina yardim edin. kitap okumak da olabilir. kisisel gelisim kitaplari da olabilir.
3. onunla vakit gecirin. tatile gidin beraber vs.
  • ermanen  (20.04.24 09:41:26) 
Bence bu tavırları düzeltmek zorunda değilsiniz. Normal ünili kuzenle bounlu kuzeni kıyasladığında ve sonuçlara şaşırdığında “ben de şaşkınım anne” demeniz konuyu kapatacaktır muhtemelen.

Annem ve babamla ben de bir mücadele içindeydim. Lisedeyken bir bölüm yazmamı istediler yazmadım, üniye başladım ama hala bırakıp kendi istedikleri yere geçerim sandılar. Ben 3. Siniftayken bile babamın beklentisi vardı hala :)

Sonra baktım mücadele anlamsız. Bugün bana keşke bizim dediğimizi yapsaydın dediğinde ah keşke ama kafa nerde tarzı cevaplar veriyorum. Onlar memnun oluyor, ben konu kapandigi icin memnunum. Size de öneririm.
  • dre mithatoğlu  (20.04.24 10:20:16) 
yanlış anlama fakat anlattıklarından çıkarımım annen toksik bir karakter. hatta sana, ailene zarar verecek düzeyde. şimdiye kadar da çokça zarar vermiştir; belki de sürekli maruz kalmaktan normalleştirmiş olabilirsiniz. en azından bundan sonrası için dikkatli ol ve çok etkilenmemeye, maruz kalmamaya çalış. maruz kaldığında da eğleyip geç. bu durum artık karaktere işliyor, senin düzeltebileceğin/uyarıp da değiştirebileceğin bir ley değil bence.


  • adivar  (20.04.24 19:18:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.