[]

Kredi kartımdan para çekilmiş

Merhaba,

NARS USA’den aralık ayında online alışveriş yapmıştım, kart bilgilerimi girmiştim. 5 Nisan’da tekrar 2 ürün almışım gibi, Nars’tan aldıklarınız yola çıktı diye mail geldi, halbuki hiçbir şey almadım ve Türkiye’ye çoktan dönmüştüm.

Gelen mail sahne gibi, nars’ı taklit etmişler gibi, ama tam anlayamadım da, o yüzden mailin hiçbir yerine tıklamadım. Buradan hesap bilgilerimin çalındığını anlıyoruz.

Kafamı karıştıransa şu: kredi kartımda Aralık ayında para çekilen yerle Nisan ayında para çekilen yer birebir aynı, bunu nasıl taklit etmişler peki?

Kredi kartımı kapattım internet alışverişine, Nars’a mail attım ama Amerika’da gece, yapabileceğim başka bir şey var mı?

 
Bankayı arayıp şüpheli işlem bildirimi yaparak transferi dondurabilirsiniz. Özellikle USA ve Avrupa'da işlemler çok uzun süre onayda bekler. Bu aşamada iptali ve chargeback çok kolaydır.

Hesabınızın çalındığını düşünüyorsanız hesabınıza giriş yapıp şifre ve hatta e-posta bilgilerinizi değiştirin. Hesabınıza giriş yapıp siparişlerinizi kontrol edin.

Hesabınızda kullandığınız şifreyi başka yerlerde kullandıysanız hepsini değiştirin.

Google ın darkweb search hizmetini kullanarak e-postanızın sızıp sızmadığını kontrol edin : support.google.com
  • ThomasJefferson  (09.04.24 11:26:51 ~ 11:28:37) 
öncelikle şunu demek isterim. kusur sizde aslında. asıl kart bilgileriyle alışveriş yaparak tüm kredi kartı bilgilerinizi karşı tarafa göndermişsiniz. (sanal kart kullanmanız lazımdı). muhtemelen NARS USA bir veri sızıntısı yaşadı. kullanıcı bilgilerini çaldırdı. bunlardan biri de sizin verileriniz. maskeleme yöntemiyle de şuan sizinle mail yoluyla oltalama yapıyorlar. kartınızı internete zaten hep kapalı tutmanız gerekiyor. sadece alışveriş yapacagınız esnada internet alışverisine aç kapat yapmalısınız. size tavsiyem kartınızı kapattırın


  • limonlu eksi  (09.04.24 12:58:11) 
Sanal kart ya da ek kart kullanımı dolandırıcılığın önüne geçmez. Sanal kartı kapatsanız da ana karttan para çekilebilir. Borç bu karta yansır. Sonuçta ortada bir borçlandırma aracı var. Sanal kart: amazon pay, google pay, apple pay revolut, n26 vb gibi hizmet sağlayıcıların sunduğu asıl kartı maskelemekten ibaret olan bir sistemdir.

Gerçekten dolandırıcılığın önüne geçmek için ön ödemeli kart kullanmanız gerekir örn bunq vb. bu hizmeti sunuyor.
  • ThomasJefferson  (09.04.24 13:15:17 ~ 13:15:51) 
Sanal kart dolandırıcılığın önüne baya baya geçer. Her alışveriş öncesinde karta işlem tutarı kadar limit verilir. İşlem sonrasında limit sıfırlanır ise dolandırıcı işlem gerçekleştirdiğinde limit yetersiz şekilde geri döner. İşlem gerçekleştikten sonra sanal kartı iptal etmenin tabiki bir anlamı yok


  • dreamsandcolours  (09.04.24 15:29:28 ~ 15:32:04) 
kredi kartini arayip harcama itirazi yapacaksin


  • hot potato  (09.04.24 16:35:26) 
@ThomasJefferson yazdıgınız cevap baştan aşagı yanlış. Sanal kartı kapattıgın zaman kimse asıl karttan bir şey çekemez. Sanal kart sadece asıl kartan ayırdığın bir ödeme yöntemi. Belirledigin limit kadar çekim olur. Benim şimdiye kadar belki yüzlerce sanal kart oluştur sil yapmışlığım var. Şimdiye kadar tek bir kez bile asıl karttan gelip de harcama yansımadı.


  • limonlu eksi  (09.04.24 21:30:00) 
Maalesef yanlis biliyorsunuz. Gerek sanal kart basliginda bulabileceginiz bilgilere gerek kisisel tecrubelerime dayanarak soyleyebilirim ki sanal kartinizin bilgileriyle limitiniz 0 dahi olsa islem yapilabilir ve asil kartiniz borclandirilir.

Orn ABD de arac kiralamam sonrasi yansiyan otoyol ucretleri, kapanmis ve iptal edilmis kartimin bilgileriyle asil kartimdan cekildi (borcum olmadigini varsayip karti sifirlamistim.) Ancak bu duruma sasirmadim, cunku sistem bu sekilde isliyor. Aynisi ek kart icin de gecerli.

Ornek bir sikayet:

www.sikayetvar.com

Insanlara hatali olduklarini soylemeden once iyi arastirma yapmanizi oneririm.

Maskeleme yontemi dolandiriciligi engellemez. Ters ibraz sistemleri veya on odemeli kart haric sanal kart asil kart bilgilerinizi ucuncu kisilere vermeyi engeller. Yine de bilgileri verdiginiz tuccar sizi borclandirabilir.
  • ThomasJefferson  (10.04.24 02:19:55 ~ 02:24:53) 
@ThomasJefferson sanal kart normal şartlarda her alışveriş işlemi için limit kontrolü yapar. Bunun bir kaç istisnası var. Başınıza gelen ve hatta başka insanlarında başına gelen bu istisna. Limit kontrolü yapılmayan işlemler açık provizyonu bulunan kartlardaki işlemlerdir. Açık provizyonu bulunan kartlarda provizyon işlemi uzarsa ki farklı kur üzerinden yapılan işlemlerde bu süre 24 saati aşıyor banka işlem taleplerini provizyon ile eşlemede hata yapabiliyor. Bu hatadan kaynaklı olarak sanal kart limiti eksiye düşebiliyor.


  • dreamsandcolours  (10.04.24 11:46:56) 
Mürvetin 21 kuruşu dışında Sanal kartla ilgili sorun ne gördüm, ne de duydum. Araştırılacak bir mecra varsa da neresi olduğunu öğrenmek isterim.

Araç kiralamada ve otel rezervasyonlarında ve dahi başka da yerler vardır ki sözleşmelerinde bu husus açıkça belirtilir, istisnalar vardır. Bu istisnalar örnek teşkil etmez.

Ayrıca chargeback denen bir sistem var. Sanal kartınızı kullanın, sanal kartınıza anlık ve sadece o işlem için gerekli limit yükleyin. Bunu yaptığınızda herhangi bir suistimale uğradığınızda -ki pek mümkün değil- sorumluluğu bankanız üstlenecektir.
  • Mirket  (10.04.24 12:15:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.