[]

Nasıl tepki vermeli?

İş yerinde uzaktan tanıdığım, hatta hiç tanımadığım ama sadece hadsizliğiyle bildiğim biri var. İki ay önce başka birimden bizimkine geldi.

İş yerindeki diğer kadınların arkasından güya espri olarak imalarla sürekli hakaret ediyor. Buna şahit oldum, en başta sesimi çıkarmadım çünkü bu denli alenisine şaşırdım. Birine "söylediklerine karşı çıkalım" dedim, ona bulaşma hiç dedi. Bir oldu, iki oldu, üç oldu. Kimse ses çıkarmıyor, bu da aynı leş imalarına devam ediyor.

Sorsan çok matrak kişilik, aşırı cool, troll takılıyor ve herkese haddini bildiriyor falan. Kendini öyle görüyor garibim. Hak edene hak ettiğini veriyormuş, tüm kadınlara değil de hak edenlere duymak istediklerini söylüyormuş.

Geçen hafta yine orada olmayan kadınlar hakkında "uzun sever onlar" temalı "espriler" yapınca dayanamayıp buna iyi bir cevap verdim, suspus oldu. Önce rahatladım ağzının payını verdim diye, sonra fark ettim ki bu canlı şimdi de bana musallat olmuş.

Birkaç kez cevap da verdim benim hakkımdaki ithamlarına fakat öyle avam ki. Bana yanık ve avlanılmayı bekleyen sazan olgun diye hitap ediyor, sen de uzuncusun diyor falan. Bunlar dediklerinden en hafifleri. Seçtiği kelimeler, üslubu, jest ve mimikleri, hatta ses tonu bile rezil.

Cevap vermeye devam edersem ben de onun seviyesine düşeceğim, üstelik benim ciddiyetle ve mesafeli şekilde verdiğim cevaplardan sonra troll (?) olduğu için benim dediklerimi umursamayıp kahkahalarla yarılıyor. Bir yere yatmadığı kalıyor, en sonunda da "bays balım, görüşürük yavru" gibi şeyler diyerek gidiyor.

Diğer kadınlar her şeyi bildiği halde bana destek olmadı bu süreçte, hatta böyle bir şey hiç olmamış gibi yapıyor ve "Ne oldu ki sanki? Bizi karıştırma, her dediğini büyütme" diyorlar. Erkeklerden zaten hiçbir destek yok, aksine birkaçı çok gülüyor onun söylediklerine.

Üstüme (erkek) bildirdim durumu, "Senden başka kimse şikayetçi değil. O neşeli, deli dolu biri. Biraz rahatla, bu kadar gerginlik iyi değil. Tepkilerinle diğerlerini de rahatsız ediyorsun." falan diyerek beni suçlu çıkardı.

Nasıl tepki vereceğimi, ne yapacağımı bilmiyorum. Cevap vermediğimde sanki onu haklı çıkarmış gibi hissediyorum. Cevap versem bu gerginliğe ben her gün katlanamam, hem alışkın değilim hem de bu kepazeliğin bir parçası olmak istemiyorum.

Bu işte birinci yılım yeni bitecek. Bazı arkadaşlarım "Hiç uğraşmadan ayrıl" diyor, diğerleri "Başka yerde de benzer insanlara denk gelebilirsin, kalıp savaşmayı öğrenmen lazım. Kaçma" diyor. Siz ne dersiniz? Ne yapmalı, nasıl tepki vermeli?

 
Nasil is ortamiymis o ya, 90'larda M.Ali Erbil'in setindeki hostes kizlar falan misiniz siz? Direk ayril bence ugrasmana degmez, boyle bir yerden hayir gelmez. Digerleri de ses cikarmayarak olanlari onaylamis oluyorlar zaten. Ben erkegim gerci de bunca sene hic oyle lacka yerde calismadim, tum kadinlar dunya ahret bacimizdi, sektorle ilgili falan sanirsam.


  • freedonia  (05.04.24 17:14:16 ~ 17:19:55) 
Bu durum taciz olduğu için hiçbirimiz kolay kolay "kaçma, bununla baş etmeyi öğren" diyemeyiz. Eğer siz taciz gibi hissetmiyor da sadece can sıkıcı buluyorsanız işinizi kaybetmeyin.
Hem iş başvuruları yapmaya başlayın hem de bu kişinin yazılı bir kanıt (email-whatsapp) üretmesini bekleyin.

Kanıtı elde ettiğinizde iş yerinizle ciddi şekilde konuşun. Gerekirse hukuki yollara başvuracağınızı söyleyin. İşin hukuki kısmını çok bilmiyorum ama bu dengesiz yüzünden sizin işsiz kalmanız bana haksızlık geliyor.

Her yerde garip garip insanlar var ama cinsellikle ilgili şakalar, kadınları aşağılamalar çok nadir karşılaşılan bir durum. Bunun herkesin ortasında yapıldığınıysa ben iş hayatımda hiç görmedim. 3-4 kişiden daha büyük bir kalabalık olunca bu kişiler bu lafları söylemeye cesaret edemezdi normalde.
  • michael_knight  (05.04.24 17:29:40) 
Gerçek cevabımı yazarsam cevap silinir. Bu kadar soysuzla aynı ortamda bulunmayın. En kısa sürede işi bırakın ve o kişiye hakaret davası açın.


  • dissendium  (05.04.24 18:03:29) 
Ben hiçbir şey anlamadım. Orası nereyse orda iş çığırından çıkmış.

Bu duruma verilebilecek bir tavsiye yok ki? Gerçekten ben ne okudum diye düşünerek uzaklara falan daldım az önce.

Sizin orayı terk edip, üstüne hafızanızı sildirmeniz lazım. Yapılacak hiçbir şey yok. Bildiğiniz fantastik filmlerdeki gibi lanetlenmiş orası.
  • akhenaten  (05.04.24 18:37:37) 
kayıt toplayın +1
çaktırmadan ses kaydı da olur.

bence işten ayrılmayın, şu ortamda işsiz kalmak zor olur. ayrılacaksanız da iş bulup ayrılın, iş bulmadan istifa etmeyin.

insan kaynakları departmanı ile görüşün.. veya sizi ciddiye alabilecek başka bir üst yönetici (tercihen kadın), olmadı patron falan...

veya bir erkek arkadaşınız veya erkek arkadaşınız taklidi yapacak biri arayıp tehdit etsin, iş çıkışı konuşsun.

yakınımda birine bunu yapsalar iş çıkışı bir yerde yakalar, darmadağın ederdim.
  • tabudeviren  (05.04.24 18:38:58) 
video cek, caktirmadan, ya da avukat arkadaslara sor acik acik cek. ister X'te skandal diye linkedinde falan yay, ister ustlerine goster.
bir de sikayetini yazili yap.
ben yalnizken, kanitlayamayacagi sekilde tetiklerdim, senin ki kucuk galiba falan diye. ortamlarda da delirmesini gosterirdim.
hic kimse yardim etmez, hatta simdi sana bulasmasi islerine geliyordur.
  • durgunfoton  (05.04.24 19:07:15) 
sorunu cozmek yerine, gaslighting yapip seni susturmuslar,
biraz geri cekil, kanit topla, olanlari onlarinda ustune bildir, bunu savunmanin bedelini odesinler.
ya da o salakla birlik olup, onu digerlerinin ustune sur.
  • Coma  (05.04.24 19:13:52) 
Nasil bir is yeri orasi ya? Kurumsalligin azicik yakinindan gecmis bir sirketse o elemani ayni gun isten cikarmalari gerekir. Bir ustundeki gecistiriyorsa daha ustune git, ik'ya bildir. O neymis oyle ya, kim kime boyle seyler soyleyebilir?


  • hrskrs  (05.04.24 22:43:32) 
Bizim ofiste olsa, bir kadina hakaret ettigi an ofisteki herkes tarafindan uyarilirdi. Muhtemelen ertesi gun de kovulurdu. Emekliligi de yanardi.

Yazili olarak en ust amir kimse ona bildirin.
  • thetruenorthstrongandfree  (06.04.24 04:11:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.