[]

Seçim eğilimleri

Türkiye genelinde yapılan mahalli idari seçim sonuçlarında an itibariyle açılan sandık sayısı %55' i geçmiş durumda. Şu an ki tabloya bakarak muhaliflerin uzun bir aradan sonra Türkiye genelinde mahalli idarelerde güçlerini artırdığını söyleyebiliriz. Şu ana kadar seçim güzel bir atmosferde geçiyor geçmiş yıllarda olduğu gibi "oylar çalındı" "Anadolu ajansı verilerle oynuyor" benzeri mesnetsiz provokasyonlara rastlamadık çok şükür Sorum özellikle geçmiş yıllarda CHP'ye oy vermeyip bu seçimde CHP'ye oy kullanmış kişiler için. Bu yerel seçimde CHP'yi oylamanızda temel motivasyon nedir? Benim bildiğim ve olması gereken mahalli idari seçimlerinde belediye hizmetleri oylanır adayların partisinden dış görünüşünden tatlı dilinden vs ziyade projelerine ve icraatlarına bakılır görünen o ki bu seçimde muhalif seçmen belediye hizmetleri yerine ideolojiye (Erdoğan karşıtlığı dahil), popülist söylemlere, dış görünüşe, pr çalışmasına oy kullanmış. Mesela emekli maaşları ve yüksek enflasyonun belediye hizmetleri ile alakası nedir?




 
Melih Gökçek'in dinozorlarının parası Ankara halkından çıktı. Olay milyon dolarların birilerine gitmemesi.

Edit: Melih Gökçek'in aday olduğunu söyleyen olmadı. Neyden ne çıkarmışsın.
  • dissendium  (31.03.24 22:30:32 ~ 01.04.24 00:30:38) 
Trollerin göz yaşları en büyük motivasyon.
Bir de seçim iptal eden partinin utanmaması.

  • logisticsmanager  (31.03.24 22:32:22) 
istanbul için beykoz'u avrupa'da sanan birisine oy vermemiş olabilirler.

ayrıca erdoğan karşıtlığı dahil ideolojiye oy kullanmaları erdoğan'ın propagandalarda neredeyse belediye adayı kadar belki daha fazla var olduğundan olabilir.
  • gule gule  (31.03.24 22:34:15 ~ 22:38:25) 
Melih Gökçek aday değil burada bile anlaşmazlık var sanırım insanlar neye oy verdiğinden emin değil.


  • doharkoman  (31.03.24 22:35:10) 
Bu seçimin özeti bence şu başlıktı

eksisozluk.com
  • Mirket  (31.03.24 22:38:58) 
Yani bakanların ve cumhurbaşkanı'nın sahaya inmesi seçmende olumsuz bir tepkiye mi sebep oldu? Çoğunluk bu yüzden mi CHP'ye oy kullandı? Eğer öyleyse bu durumun belediye hizmetleri ile bağlantısı nedir? Yıllar önce cem uzan popülist söylemlerle, şehir meydanlarında bedava lahmacun dağıtarak stadyumlarda İbo konserleri vererek %10 a yakın bir oy kazanmıştı görünen o ki değişen fazla bir şey olmamış popülizm hala etkili ama genel seçimlere yansımayacağını düşünüyorum.


  • doharkoman  (31.03.24 22:46:02) 
Halk reyizine laf degdirmek istemiyor ama ülke rezil halde. Ekonomi rezil, isci haklari rezil, sağlık rezil, egitim rezil, emekli maaşları rezil, kiraci/ev sahibi durumu rezil.

Eh genel secimde yapamayacakları için bu seçimde uyarı verdiler.

Ha eminim belli kitleye göre rezil değil bunlarin hiçbiri de hani muhaliflere gercekten kopuk denilirdi, simdi gerçekten kopuk olan önündeki rezilligi görmeyip her yerde savunan troller.
  • logisticsmanager  (31.03.24 22:50:48) 
Yine benim değindiğim yere geldik ekonomik sorunların, emekli maaş larının yeterli seviyede olmamasının veya diğer sorunların belediye hizmetleri ile ne alakası var?


  • doharkoman  (31.03.24 23:01:32) 
valla millet senin dediğin gibi sadece ideolojiye göre oy vermiyor. sen neden kafanda cumhur ittifakı belediyeleri müthiş hizmet veriyor da diğer parti belediyeleri vermiyor ön kabulüyle başlıyorsun ki değerlendirmene? halk yerel seçimlerde mevcut yönetimden memnun değilse alıyor aşağıya.

benim ilçemde insanlar 2 dönemdir başkan olan cumhur ittifakı adayının veremediği hizmetlerden ve yediği rüşvetlerden o kadar nefret etti ki artık bu seçimde en fanatik iktidar partisi yanlıları bile o adaya oy vermedi. herkesin "çok iyi adam ama ancak 3. olur" dediği chp adayı büyük farkla alıyor şu an. istanbul, ankara gibi diğer belediyelerde de insanlar belediyeciliklerinden yeterince memnun ki oylarını değiştirme gereği duymamışlar.
  • hrskrs  (31.03.24 23:05:40) 
İyi de ben sizin derdinizi anlayamadım. Tüm bahsettiğiniz sorunların cozulecegi mecra belediye değil o halde akparti ile devam mı demeliydi insanlar? İnsanlar hayatından memnun değil ve diğer partiye oy verdiler. Mesele bu kadar basit. Yarn CHP den memnun olmayacaklar ve diğerine oy verecekler.


  • allah yazdiysa bozsun  (31.03.24 23:27:42) 
Bulunduğum ilde büyükşehir belediyesi otobüs hatlarını tamamen değiştirerek eskiden olmayan bir ulaşım sorunu oluşturdu. Bunun üstüne en kurak yılda bile Türkiye'nin en çok yağış alan yerlerinden biri ilimiz olmasına rağmen su ücretleri aşırı zamlandı. Sonuç bye bye...
İlçe belediyesi ise göreve geldiğinden beri yıkım ve asırlık ağaçları kesmekle meşgul. Ha bir de her seçimde ve toplantılarında mahallede gece 11'de havai fişek patlatıyorlar. Sonuç onlara da bye bye...
Ben çok bilendim son 5 yılda, millet de bilenmiş demek. Yine de böyle bir sonuç beklemiyordum. Millet akıl edip tepkisini gösterebilmiş sonunda. Mahalle baskısına karşı şeklimiz belli olsun diye CHP'ye bastım. Adayları mantıklı konuşan insanlardı.
  • gnosis  (01.04.24 00:09:03 ~ 00:15:28) 
Peşin hüküm yok. CHP ve DEM ideoloji partileri Kadıköy'de, Beşiktaş'ta, Çankaya'da, İzmir'de veya güneydoğuda bu partileri oylayan "seçmenler" takım tutar gibi oy kullanıyor oy verdikleri adayları bile tanımıyorlar projelerin veya belediye / toplum sorunlarının hiç bir önemi yok çünkü CHP ve DEM seçmeni açık fikirli değil dogmatik kafa yapısına sahip şu an CHP'ye verilen oyların çoğunluğunun emanet oy olduğunu düşünüyorum zaten bu başlığı açma sebebin bu eğilimin nedenlerini öğrenmek CHP'ye başarı getiren oyların çoğunluğu gerçek muhafazakar CHP seçmenine ait değil bu seçim CHP için başarı olarak görülse de önemli olan emanet oyları koruyabilmek çünkü bir ideoloji partisi için sürdürülebilir olmak bu çok zor CHP ve DEM gibi ideoloji partileri kapsayıcı partiler değil.

Mesela İBB için malum şahısa oy kullanan kitlenin hiçbirinin belediye hizmetlerine (kent lokantaları, kültürel etkinlikler vs bunlar İstanbul gibi bir dünya metropolü için çok düşük seviyeli icraatlar Kadir Topbaş dönemi ve liyakati ile mevcut başkan dönemi ve liyakatini kıyaslayın arada dağlar uçurumlar var metro inşaatlarını bile topbas başlatmıştı İmamoğlu %80 i bitmiş olarak teslim aldı bir çoğunu 4 yılda ancak tamamlayabilmek) oy verdiğini bilinçli seçmen olduğunu düşünmüyorum İmamoğlu'nun arkasında çok güçlü bir pr ekibi var geçen seçimde de sıradan alalade bir ilçe belediye başkanı olan İmamoğlu'nun yildizi 4-5 ayda patlatıldı hatta tanınan bilinen biri değildi

Benim derdim falan yok sadece genel eğilimi anlamaya çalışıyorum insanların bilinçsizce oy kullanması çok üzücü. Yerel seçimlerde belediye hizmetlerine ve adayın liyakatine oy verilir bizde ise ideoloji, ekonomik sorunlar, emekli maaşları ve partilere göre oy veriliyor anladığım kadarıyla. Ben bu kafada olmadığım için halkın eğilimini ve gündemini anlamaya çalışıyorum.
  • doharkoman  (01.04.24 00:28:43) 
Evet abi tamam anladık çok üzüldün ve en çok üzüldüğün şey de 20 yıldır bilinçli oy kullanan halkın bu sefer senin istediğin tarafa oy atmadığı için bilinçsiz olması.
Öyle bir anlatiyorsun ki sanirsin son zamanlarda her başlığa yazdığı ekonomi çok iyi, her şey çok iyi, oylar çalındı diye aglamayin dedikten sonra buraya böyle arastirmaci gazeteci gibi gelmenin amacını anlamiyoruz saniyorsun. Bize ılımlı halkçı muhafazakar rolu yapma işte üzüntüden kendine cikarimlar yapmaya calisiyorsun ama olmadi yani, uzuldun, yastiga gözlerin yaşlı koydun. Geçen seçim calindi diye eminim sosyal medyayi yıktın ama şimdi ikinci kez diyemiyorsun o sebepten şimdi ikinci kez yenilince sosyoloji doktorasi yapiyormus gibi havaya büründün.

  • logisticsmanager  (01.04.24 00:36:12) 
bariz bir şekilde ön kabul ile yazıyorsun. chp veya dem seçmeni adayları tanımıyor da akp veya mhp seçmeni çok mu iyi tanıyor? chp ve dem ideoloji partisiyse akp ve mhp de lider partisi. hatta onların planla projeyle hiç işi yok, reis veya başbuğ ne derse onu yapıyorlar.

halkın oy verme eğiliminde partilere göre kesin bir ayrım arıyorsun ama öyle bir ayrım yok. orta ve küçük boyutlu ilçe belediyelerinde partiden ziyade aday öne çıkıyor hepsinde. büyük ilçeler ve büyükşehirlerde "partiye oy verme" olayı belki bir tık öne çıkabilir ama orada da beşiktaş'ta chp'ye veren seçmen ile trabzon'da akp'ye veren seçmenin ne farkı var oy verme nedeni olarak sence? beşiktaş seçmeni ideolojik oy kullandı da trabzon belediye başkanı müthiş projeleri sayesinde mi seçildi yani?
  • hrskrs  (01.04.24 00:44:19) 
Aşırı zekisiniz. Çok ince laf sokuyorsunuz. Brova. Herkese ayar verdiniz.

Benim tek motivasyonum var. O da beka sorunu. Bu ülkede malum parti benim için beka sorunudur. Herhangi bir ortamda elinin güçlü olması daha da rahat at koşturmasına( göçmen doldurmak, yabancıya toprak ve vatandaşlık satmak, halkı uzun dönem yabancı sermayeye ya da yandaşlara borçlandırmak vb. ) sebep olacak.

Karşısında her kim güçlü adaysa( patates çuvalı dahil) oyum onundur.

Gerçek beka sorunu budur. Gerçek zeka bunu algılar.

Çıkarınıza ters düştüyse de belki hakkaniyetli olmaya karar verirsiniz.
  • bir ileti paylastim  (01.04.24 01:17:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.