[]

Kiracıya tebligat ulaşmamış olabilir diye, hakimin davayı ertelemesi

Merhabalar,

Ev sahibiyim, kiracımız senede yaklaşık 8 kere kirasını geç gönderen, parayı isteyince de diklenen ve “o işler öyle kolay olmuyor.” diyen ilginç bir insandı. Tehdit vs de edildim, yaşça ondan küçüğüm, kadınım, ondan mı güç aldı bilmiyorum. Ama tavırlar ve üsluplardan artık çok bunaldım.

Her neyse, kötü niyetli bi ev sahibi değilim, şimdiden söyleyeyim. Ayın 25’i kredi kartı ödeme günüm, tek istediğim zamanında kiramı almaktı, alamayınca ve faiz ödemeye başlayınca, 2 kere tebligat çektirdim(takipli) kirayı geç ödediği için ve tahliye davası açtım.

Davanın duruşması bugündü, bana parası olmadığı için kirayı geç gönderen kiracım avukat tutmuş. Avukat da tebligat bize ulaşmadı demiş, hakim de, evet öyle olabilir diyerek ben bunu bir inceleyeyim demiş, ve davayı ekime ertelemiş.

Çıldırmak üzereyim, takipli tebligat gönderiyorum ve ptt’nin tüm aşamaları incelememe ihtimalleri benim suçum mu? Kiracım da hala kirayı geç gönderiyordu ama ben tekrar tekrar ihtar çekmedim salak gibi, avukatlar gerek yok takipli yolladık hallolacak dedikleri için. Şimdi yine geç ödeyecek muhtemelen, tekrar tebligat çekip, iki kere yaptığında ikinci bir dava açmayı planlıyorum. Benim bir tc vatandaşı olarak, ptt’yi nasıl denetlememi önerirsiniz? Hayır, ekimde davada orada olsam ve hakim bey ptt’nin işini yapmaması benim suçum mu demem bir şeyi değiştirecek mi? Anlamıyorum.

 
Davalının cevap dilekçesi sunma süresi dava dilekçesinin kendisine Tebliğinden itibaren iki haftadır. Tebligat hiç olmazsa bu iki hafta da hiç başlamayacağından ön inceleme duruşması yapılamayacaktır.

Normalde tebligat iade dönerse mahkemeler hemen ikinci bir tebligat çıkarıyor. Ancak Sulh hukuk mahkemeleri çok ciddi iş yükü altında ezildiğinden bu tebligatları takip etmiyorlar. Burada sizin veya avukatınızın tebligatı takip Edip iade olduğunda yeni tebligat için talepte bulunması gerekirdi.

Evet sizin suçunuz değil fakat usul bu
  • dre mithatoğlu  (23.03.24 22:49:20) 
@dre Merhaba, sistemde tebliğ edildi gözüküyormuş, buna rağmen ikinci bir tebligat mı çekmemiz gerekirdi?

Avukatlarımın dediği, hakim bunu yapmayabilirdi ama yaptı, pek bizden yana gibi durmuyor, kaybedeceğiz gibi ekimde
  • damba  (23.03.24 22:58:49) 
Allah yardımcınız oldun sıkıntılı bir süreç ama bu şekilde işliyor iki tarafın hakkını gözeterek olması gerekende bu zaten fakat kira hukukumuz çoğunlukla kiracıdan yana ve adliyelerde dosya yükü fazla olduğundan süreç sıkıntılı burada sizinde hatalarınız olmuş ödeme geciktiği andan itibaren taviz vermeden ihtarname çekmeniz gerekirdi gecikme içinde faiz istemeniz gerekirdi bundan sonra dikkat edersiniz umarım kiracınızın sabit geliri ve üzerine kayıtlı mal varlığı vardır


  • doharkoman  (23.03.24 23:34:36) 
@doharkoman merhaba, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim, maalesef kiracımız ne sabit gelirdi, ne de üzerine bir mal varlığı var. her geciktirmede ben ihtar çekmek istedim ama avukatlarımız biz kazanacağız davayı, biz gönderdik tebligatı artık işlem tamam dediği için yapmamıştım. tebligatın ulaşmadığına dair bir bilgiyi ortaya atacaklarını düşünmedim bile. tc yoruyor gerçekten :D 8 ay nedir....


  • damba  (23.03.24 23:41:57) 
Sistemde tebliğ edildi görünüyorsa hakim tekrar süre vermez. Ya teblig edilmemiştir ya da usulsüz tebligat vardır. Hakimin tebliğe rağmen duruşma yapmamak gibi bir yetkisi yok


  • dre mithatoğlu  (24.03.24 01:02:32) 
Sistem kiracıdan yana. O yüzden ne yaparsan yap eğer kiracıyı çıkaramıyorsan bu sorunlar devam eder.

Türkiye'de değilim. 1 hafta geç ödersem kiramı ev sahibi faizli alıyor. Bunu otomatik ödeme olarak online sistem üzerinden alıyor. Bu yüzden 2-3 gün erken ödüyorum. Böyle caydırıcı bir sistem yoksa kiracı hiç ödemese bile para alamazsın.

Yapmak gereken evi referansı olan tanıdık birine vermen. Çift depozit de aldın mı kafa bir nebze rahat olur.
  • ferenc  (24.03.24 03:49:18) 
ulaşmamış olabilir ne demek yahu, 2024'te yaşıyoruz. devlet kendi alacağı söz konusu olsa, ulaşmamış olabilir diyebilir mi? bir bit yeniği var bu işte.


  • adivar  (24.03.24 08:45:22) 
Sizin kira ödemeleri geç diye çektiğiniz tebligatı PTT ulaştırmamış veya rastgele teslim edildi diye kayıt açmış olabilir. Yani teslim alan kiracınız veya ve evde ikamet eden birisi değilse buna itiraz etmişlerdir. Ne yazık ki bana da resmi kurumdan gelen tebligatı hiç getirmeyip, sonra da teslim edildi kayıt tutarak diye zora soktukları olmuştu. Yani bu artık onların savunma "oyunu" yapacak bir şey yok. Öte yandan hukuka hoşgeldiniz, şimdi ekim'de de mesela hakimin mazereti olduğu için dava 2025'e atacak falan. Çok takılmayın bunlara, avukatınız takip etsin, siz yoksa kafayı yersiniz.


  • malheiros  (24.03.24 11:28:48) 
Bu tarz konularda bilgisizce düşüncelere son verip avukata güvenmek lazım. Avukata güvenilmiyorsa da azledip başka bir avukatla ya da süreci tek başına ilerletmenizi tavsiye ederim.

Hukukta tebligat çekmek diye bir kavram yok. İhtar çekmek var. İhtarın ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek de evet sizin göreviniz. bunu ben nasıl yapacağım diyorsunuz ya tebligat mazbatasını noterden istemelisiniz. İcra takibi başlatmak da ihtar sayılır. avukatınız doğru söylemiş. neyse uzun uzun yazacak vaktim yok. Dediğim gibi avukata bırakın. duruşmaya giderseniz kendinizi gülünç konuma sokarsanız sadece.
  • Gaip  (24.03.24 12:06:28) 
Anladığım kadarıyla avukatsız iş yapmışsınız. Kazanmanız mümkün değil. Karşı tarafa avukatlık vekalet ücreti ödemek için kendinizi hazırlayın.

Yapmanız gereken örnek 13 icra takibi idi.
  • adwokat  (24.03.24 14:00:33) 
@adwokat, avukatsız iş yapmadık, her şeyi avukatla yaptım, ihtar çekme işi dahil.


  • damba  (24.03.24 15:08:51) 
Avukatınız yanlış yaptı o zaman. İhtar değil icra takibi yapsaydınız bunlarla uğraşmıyor oldunuz.


  • adwokat  (24.03.24 22:42:42) 
@adwokat merhaba, gönderdiği şey icra talepliydi, yanlış yaptık ya da yapmadık diye bir şey bile olamadı aslında, hakim bakmadı bile dosyaya, aaaa evet ulaşmamış olabilir bu tebligat kiracının eline diye, dosyaya inceleyeceğim dedi ve erteledi. Yanlış yapmamıza bu kadar odaklanmanızın sebebini anlayamadım.


  • damba  (25.03.24 02:18:44 ~ 02:19:28) 
Kiracılık kanunları iflas etmiş durumda.

Gözüken o ki, mahkemelerde süreçler çok yavaş ve ev sahibinin neredeyse hiç hakkı yok. Ev sahipleri bunu yeni yeni, uygulamalı bir şekilde öğreniyor.

* Evinizi kiraya vermeyin!

* Kiracının gırtlağına çöküp, evden atabilecek alt yapınız yoksa anlaşmayı deneyin. Bir miktar para teklif edin, defolsun gitsin.

* Yoksa bu şekilde sancılı, canınızı sıkan 4-5 seneyi gözden çıkartmanız lazım. Davayı kazansanız bile istinafa gidecek. 2-3 senede orada oyalayacak. Ondan sonra evinizi aldığınızda ettiğiniz masraf, aldığınız kiraların 2 katı olacak. Sizin durumunuzda 5-6 katı.


.
  • kartallar yuksek ucar  (25.03.24 08:33:17 ~ 08:34:14) 
@kartallar, kesinlikle, avukatımız çok ümitsiz :) ben de artık ümidi kestim ve bugün kiranın eşini aradım, düzgün bir şekilde konuştuk, yine anlamazlarsa yıldırma politikasına gireceğiz, ve evet sonrasında evi kiraya vermek istemiyoruz.


  • damba  (26.03.24 16:20:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.