[]

Brüksel'de yaşayanlar, memnun musunuz?

Birkaç kez iş için gittim, kısa bi süre kaldım ama ısınamadım. Şimdi yerleşme ihtimalim var. Her türlü istanbul'da yaşamaktan iyi gibi ama emin olamıyorum. Yaşayan var mı nedir nasıldır memnun musunuz? İstanbul'la karşılaştırsanız olumlu olumsuz ne gibi kıyaslar yaparsınız?




 
Batı avrupa özelinde cevap vereyim Türkiye'de yaşamaya alışmış birinin batı avrupa ve iskandiv ülkelerinde uzun süre yaşayabileceğini düşünmüyorum bu hevesle gidenlerin muhtemelen en fazla 1 hafta sonra Türkiye'ye geri dönmek isteyeceklerini düşünüyorum avrupada hareketli hayat yok insanlar Türkiye'deki gibi sıcak kanlı değil nüfus yaşlı ve akşam saat 6'dan sonra hayat duruyor iklim olarak hava kasvetli veya yağışlı maddi olarak ise batılı ülkelerde harcanan efor Türkiye'de harcansa emin olun Türkiye'de insanlar holding sahibi olur ama Türkiye'de insanlar kendini geliştirmiyor konfor alanının dışına çıkmak istemiyorlar batı avrupada iş saatlerinde sokakta aylak aylak gezen adam göremezsiniz restoranlarda kafelerde tıklım tıklım insan göremezsiniz kahvehaneler yok mesela.


  • doharkoman  (22.03.24 13:59:21) 
Batı Avrupa'da yaşıyorum. Batı avrupa böyle tek bir cümle ile anlatilamaz. Kuzey fransa ile Güney arasında hayvan gibi fark var en basiti, yasamadan konuşmak olur ancak bu.

Brüksel'de yaşamadım ama iki saat uzağında yaşadım. Malesef insanlar genel olarak bizden yapı olarak daha uzakti ve hava çok etkiliyor insanı. Bu sebepten Fransa'nın güneyine yaklasinca oh be demiştik hem insan hem hava olarak. Ben bir daha kuzey taraflarina çıkmam yani.

Onun dışında yakın ve uzak çevremde 5+ yıldır bati avrupa ve iskandinav ülkelerin yaşayan bir sürü insan var, 1 haftadan çok oldu.

Akşam 6da hayat da durmuyor. Nüfus sicak kanli değil diyen gelsin sehrimizi görsün.

Onun dışında is saatinde de sokakta olan bir sürü insan var.

Ek olarak Fransa'da fransizdan fazla efor gösterdiğim için çok iyi yerlere geldim. Bunu normal bir türk çalışma hayatı olarak yaptım. Bunun aynısını yapan bir sürü türk arkadaşım var ve Türkiye'de öyle bir yerlere gelemiyorlar.

Neyse yani aslında sorunuza cevap değil ama baştan savma bilgiler görmekten sıkıldım. Bruksel hava olarak benim bir Türk insanina çok uydurdum yer değil ama belki de Türkiye'de zaten kapali ve yagmurlu bir yerdesinizdir bilemem. Ama ben kesinlikle insan olarak daha akdenize yaklastikca türk insanina uydugunu söylüyorum. Bu sebepten fransa'yi ikiye bölersek ortadan aşağıda kalan ülkelerde ve şehirlerde yasamak ortalama bir Türk için daha kolay.
  • logisticsmanager  (22.03.24 14:48:54) 
tatil için gitmiştim. şehir biraz sıkıcıydı. tomorrowland için gitmiştim ama asıl. onun için bile yaşamaya değer olabilir.

antwerp daha iyi olabilir, nüfusu da daha fazla. ama yerleşip mütevazi yaşam için güzel ve avrupa'yı gezmek için ideal konumda.

tomorrowland gibi bi festivale yakın oluyorsun ve belçika'da yaşayanlara önceden bilet alma şansı var. bence bu bile tek başına süper bir sebep :)
  • ermanen  (22.03.24 14:49:06) 
Bu arada bunu her soruda diyorum; eksiduyuru vs bu konularda bilgi almak için iyi bir yer değil. En iyi bilgi redditte.
Reddit/brussels girip sorarsaniz en ideal cevapları alirsiniz direkt orada yaşayanlardan. Ben ne zaman bir şehir ile alakali bir şey baksam, yüzde 99 en iyi bilgiler redditte.

  • logisticsmanager  (22.03.24 14:54:44) 
bati avrupa derken? ana karaya bagli Avrupa'nin en batisi Portekiz oluyor, Portekiz ile doharkoman'in verdigi bilgilerin ne alakasi var hic anlamadim (Portekiz'de ve Ispanya'da yasadim, Fransa'da defalarca bulundum). Yani gercekten bazen kendimize bir dur demek lazim. Bati Avrupa olarak kabul edilen bolgede birbirinden dunyalar kadar farkli 9-10 ulke var.
neyse onun disinda belcika'da inanilmaz bir turk populasyonu var, muhtemelen 1 haftadan uzun bir suredir oradalardir. bu elbette kisisel gorusum, yaniliyor olabilirim :)

  • songforsomeone  (22.03.24 15:03:12) 
Ben buradaki cevaplardan tamamen kisinin yapisi ile hareket etmesi gerektigi cikarimini yapiyorum. Cunku ben de gezmek icin gittim, evet kalmadim ancak bir iki kisiye yon sordum, bir yerlerden bir seyler aldim, gezdim yani. Ancak bana o kadar hitap etmedi ki anlatamam. Hos, hollanda'da yasadim ve oradan gitmistim bruksele gezmek icin ancak hollanda icin de ayni monotonluk beni baymisti, benlik olmadigini anlamistim yani benim yerim istanbul'du net olarak.

Ama gelin gorun ki bir de attigin tas urkuttugun kus meselesi var. Parasi varsa gider katlanirdim, tum yukarida yazdiklarima ragmen illaki bir yolunu bulurdum mutlu olmanin. Bence siz de tamamen bu gozle hareket edin.
  • va  (22.03.24 15:35:23) 
brükselde çok yakın arkadaşlarım yaşıyor. tamamen karakter ile alakalı. Brüksel bence birçok Avrupa şehrine göre daha hareketli, zira AB Komisyonlarının NATO vs .orada olması ile çok fazla expat var. Portekiz quarter'ı var düşünün. ayrıca çok fazla türk/arap/faslı mevcut. İstanbul ile kıyaslamak çok doğru olmaz, İstanbul trafiği ile canlılığı ile bambaşka bir şehir-İstanbul belki New York vs. ile karşılaştırılabilir. Ancak diğer Avrupa şehirleri ile kıyaslarsak daha kozmopolit olması ile daha olumlu, ancak çok fazla arap/faslı olması ile olumsuz. havası evet kötü, ama Londra'nın da kötü. o sebeple hava durumu kriter olmamalı bence


  • wendyangelamoiradarling  (22.03.24 16:09:23) 
iki sene yasadim brukselde. cok kisaca arti ve eksilerinden bahsedeyim

yasadigin belediye hayat kaliteni cok etkiyor. en guzel/ nezih semtler merkezde degil. merkez oldukca kotu

+ev bulmak diger avrupa baskentlerine gore daha kolay ve ucuz
+sehir merkezini es gecerek soyluyorum, cok guzel semtler var. yesil alan bol. kafe/ bar/ restoran secenegi cok
+bisikletle ulasim asla flaman bolgesi gibi rahat degil ama mumkun.
+asiri kozmopolit
+insanlar genelde is icin brukselde yasadigi icin kafa dengi insan bulmak kolay. yabancilarla sosyallesme imkani cok.
+ iki saatte amsterdam, paris, almanya veya ingiltereye gidebiliyosun
+ulke cok kucuk ama kendi icinde cok cesitli dogal guzellikler ve guzel sehirler sunuyo.
+flamanlar da valonlar da cok iyi insanlar
+uluslararasi konularin (AB, guvenlik, gocmenler vs vs vs) konusuldugu cok fazla etkinlik, seminer vs var.

-goreceli kaotik bir sehir.
-fransizca bilmeden yasamak bir tik sikintili (ben hollandaca, almanca, ve ingilizce bilmeme ragmen fransizca bilmemenin eksikligini cok hissettim)
-belediye ve genel olarak evrak isleri cok cok cok uzun suruyo. burokrasi cok yavas
-sehrin bazi yerlerinde cok fazla evsiz goruyosun. hem insani uzuyo, hem de hindistan vari goruntulere sahit olabiliyorsun (sokagin ortasina s.cilmasi gibi)
-dunyanin en guvenli sehri degil, ama bir kac yer disinda (gar du midi gibi) asiri tehlikeli de degil
-is icin gelen cok oldugu icin, tanistigin insanlarla omurluk arkadaslik, dostluk kurmak zor
-ben flamanlarla brukselde hollandaca konusan azinlik olarak cok rahat kanastim. en yakin arkadaslarimdan biri de belcikalidir hala. ama genel olarak yerlilerle arkadaslik kurmak ne kadar kolay bilmiyorum.
-trafigi tatsiz

bruksele amsterdamdan tasinmistim. brukselden sonra da is icin istanbula tasindim (ki istanbulda dogdum buyudum vs).
amsterdam ev bulma konusu haric bruksele 10 basar, ama bruksel de istanbuldan 10 kat iyidir diye dusunuyorum. bu kalabalikta, kurnaz ve saygisiz insanlarin arasinda yasamak beni oldukca mutsuz ediyor.

eger AVM gezmeyi seviyosan, gece hayati senin icin cok onemliyse, surekli disaridan yemek siparis etmek, copu apartman gorevlisinin almasi, dogalgazi hic dusunmeden yakmak, her yatak odasinda klima, valeye araba vermek gibi kucuk luksler senin icin onemlise, istanbul daha iyi bence.

eger zurihten, amsterdamdan, berlinden bruksele tasiniyo olsaydin tekrar dusun derdim, ama istanbuldan tasiniyosan kesinlikle firsati degerlendirmeni oneririm
  • lamartin  (22.03.24 18:51:29) 
ben yasamadim ziyaret ettim ama gerek uzun zamandir orada yasayan arkadaslarim gerekse kendi genel tecrubelerimden yola cikarak @lamartin'in yazdigi her seye katiliyorum.

Ozellikle "eger AVM gezmeyi seviyosan, gece hayati senin icin cok onemliyse, surekli disaridan yemek siparis etmek, copu apartman gorevlisinin almasi, dogalgazi hic dusunmeden yakmak, her yatak odasinda klima, valeye araba vermek gibi kucuk luksler senin icin onemlise, istanbul daha iyi bence." kismi avrupa'ya veya diger yerlere tasinip mutsuz olan insanlar icin cok kritik.
  • hot potato  (22.03.24 21:42:08 ~ 21:42:26) 
Hala brükselde yaşıyorum. Brükselin neresinde yaşayacağınız ve nerede çalışacağınız çok önemli bu konuda. Türk mahallelerinde ya da arapların yoğun olduğu yerde yaşayacaksanız sakın gelmeyin pişman olursunuz. Gece hayatı pek yok buralarda fransızca ya da flamanca bilmemeniz sizi zorlayabilir. Eviniz kira olacaksa maaşınız da yüksek olmalı ki rahat geçinebilesiniz. Türk mutfağına düşkünseniz çok özleyebilirsiniz hiç bir zaman aynı tadı alamazsınız maalesef.

Onun haricinde parise amsterdama kölne vs çok rahat ulaşıp gezebilirsiniz. Hava sürekli kapalı bu sizi belki üzebilir çok önemli bir konu aslında bu:)


Aklınıza takılan başka şeyler olursa dm atabilirsiniz.
  • Boris  (23.03.24 09:52:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.