[]

En büyük kardeşlere soruyorum

Kardeşiniz olması güzel mi? Tek olmayı mı tercih ederdiniz?

Sizce birden fazla çocuk yapmak ilk çocuğa haksızlık mıdır?

Ben ortanca çocuğum ve bu durumdan memnunum. Hiç ilk ve tek olmadığım için bu ilk çocuğa haksızlık mı olayını kafamda şekillendiremiyorum. İkinci çocuk yapılmalı mı sorusu kafamda sürekli.

edit: abim bir keresinde keşke tek kardeş olsaydım, bana verilen ilgi azalmıştı kardeşim oldunca demişti. bu o kadar zihnime işlemiş ki çocuğuma kardeş düşünemiyorum.

 
Her insanın, ana babası öldükten sonraki dönemde, bir şekilde tükendiğinde, örneğin depremde evi, işi yıkıldığında, kapısını çalabileceği bir veya birkaç kardeşe hakkı olmalıdır.


  • Mirket  (22.03.24 10:29:13) 
kardeş var bende de, istemezdim. çok büyük bir zenginlik yoksa da haksızlıktır.

tek çocuk olması yapanın kendine haksızlığı ama o kendi seçimi.
  • gule gule  (22.03.24 10:37:57 ~ 10:41:20) 
30u bitirmek üzereyim, 2 yaş küçük erkek kardeşim var.
"abi" olarak (tamam et ve tırnak gibi değiliz) kardeşimin olması güzel. hiç bana haksızlık yapılmış, ilgi azalmış, bakımım eksilmiş gibi düşünmedim. tek olmayı tercih etmezdim. evlilik ve çocuk yapma hayalim ve planım yok. ama çocuk yapacak olsaydım sanırım 2 tane düşünürdüm. tek çocuklarda nedense kardeşlerinin olmamasından kaynaklı bazı şeylerin yolunda gitmediğini düşündüren şeyler var, belki psikolojiktir.


çocukların bu konularda düşünmesi endişelenmesini, kıskançlıklarını vs normaldir der anlarım. ama bazı anne babalar "2.çocuğu yapalım, biri ölürse çocuksuz kalmayız." ya da "birine organ lazım olursa kardeşi verir" tarzı planlarla çocuk yapmış olanlar olduğunu biliyorum. bana göre çok korkunç bir fikir.

ayrıca, ailenin maddi ve manevi gücü, psikolojik durumları da çok önemli. yapmış olmak için yapmasınlar. büyük sorumluluk. yaptık hadi büyü değil. o yüzden çok fazla çocuğa da karşıyım.
  • MtKrt  (22.03.24 10:47:24) 
kardeşim olması harika. cidden bayılıyorum, çok severim hergeleyi, ölürüm filan.

ha kötü huyları yok mu elbet var, onların da farkındayım. yüzüne kızdığım da oluyor kendisine zaman zaman.

ama genel olarak yakın arkadaşız, aramız iyidir. ciddi sohbetler de yaparız, geyik de yaparız. birbirimizin arkadaşlarını da tanırız. birçok abi/abla/kardeşten bizim ilişkimize özendiklerine dair sözler duyduk.
  • noxie  (22.03.24 10:50:46) 
2 küçük kardeşim var, iyi ki varlar. dünyanın binbir türlü hali var, olması ne kadar korkutsa da anne babayı kaybetmek var, sarılacak baş başa verecek canımdan kanımdan insanlar olması büyük şans. eğer çok absürt gelişmiyorsa ortalama bi ailede kardeşlerin de arası iyi zaten. tek çocukluk böyle bir dünyada büyük dezavantaj bence. hiç ilgim azaldı vs de düşünmedim, uzakta ve tek başıma olduğum için en çok ilgiyi bana vermeye çalışıyorlar bile diyebilirim. ama keşke abim olsaydı diyorum bazen.


  • nic cage  (22.03.24 11:20:41 ~ 11:21:59) 
sağlıklı bir anne baba varsa kardeş güzeldir ben ilk çocuğum hep tek çocuk olmak isterdim ya da olmasaydım.
10 yıl çocukları olmamış bizimkilerin sonra olunca da peşpeşe yapmışlar.
Hep ya aramızda hakem oldular bu da her defasında bana sen büyüksün diye döndü ve aramızda hep rekabet oldu ağzımı açsam o seni kıskanıyor diyorlardı sırf olay çıkmasın cazgırlık yapmasın diye ya da kardeşim zaten sen beni kıskanıyorsun diye kestirip atıyordu.
bunun gibi bir sürü kötü durum.
Herkes anne baba olmak zorunda değil keşke Allah bizimkilere hiç çocuk vermeseydi derim hep.
Şimdi benim bir tane var kardeş yaparsam ona haksızlık yapacakmışım gibi geliyor.
Ben hep çok mutsuz oldum ona yaşatamam.
Belki mutsuzluğunu fark edemeyeceğim.
  • kirmizipilotkalem  (22.03.24 15:12:41) 
Kardesimin olmasi guzel, tek olmayi tercih etmezdim.
Tek cocugum var, ikinciyi yapmayi dusunmuyorum cunku cocuk isi bence bir luks. Hakkini vereceksen maddi/manevi ciddi bir kulfet.

  • cooperr  (22.03.24 15:17:42) 
Kardeşimle aramda 11 yaş var, uzun süre tek çocuktum yani. Kardeş de hiç istemiyordum çok net bir şekilde. Doğduktan sonra da bir süre pek ilgilenmedim açıkçası zaten bebekleri o yaşta da sevmezdim. Ama biraz daha büyüyüp iletişim kurabildiğimiz yaşa gelince aramızdaki ilişki baya iyi seviyeye geldi, son üç senedir farklı şehirde yaşıyorum ailemden ve evde en çok kardeşimi özlüyorum. Ha bence tek çocuk olmanın da ayrı avantajı var, bunun kesin bir doğrusu olduğunu düşünmüyorum ama kardeşimi seviyorum, mutluyum yani.


  • nundu  (22.03.24 15:18:53) 
Bir tane erkek kardeşim var, aramızda iki yaş var.

Küçükken kıskançlıklar vs olmuş haliyle çünkü yaş aralığı çok az.

Ama ergenlikten sonra kendisinden daha değerli kimse olmamıştır benim için. Dünya bir yana, o bir yana derler ya; öyledir. Çok çok severim. O yüzden iyi ki tek değilim diye düşünüyorum.

Çocuğum yok, çocuk yapma gibi bir planım da yok ama günümüz dünyasında ikinci çocuk zaten çok riskli. Hakkını vererek büyütebilirseniz ne güzel ama sizi zorlayacaksa tek çocuk da kardeş nasıl bir duygu, onu bilemez sonuçta.
  • fraise  (22.03.24 16:04:04) 
İlk çocuğa haksızlık olan şey ikincisini yapmak değil, ilkine kıyasla ikincisine daha çok dikkat ve önem vermektir.

Hem ikincisini yapmak, birincisine destek açısından da iyi olur.
  • diyecevaplandı  (22.03.24 19:33:40) 
kardeşim var. yaş farkımız az. küçüklüğümüz kavga ve dövüşle geçti. ama kardeşimi seviyorum. hiç kardeşim olmasaydı diye düşünmedim. keşke 1 kardeşim daha olsaydı diye düşünüyorum.


  • paintov  (22.03.24 19:54:52) 
hem kendi lisans mezuniyet tezimi hem onunkini yazdım.( çakma tez bu.bitirme ödevi)
hayatım boyunca bir lokomotif gibi okulda kursta, işte onu çektim. yardımcı oldum.

bir yaşa kadar büyük olmak pek keyifsiz oluyor . kollayıp gözetiyorsun, onun her türlü sıkıntısına ortak oluyorsun ama bir yaştan sonra o sana destek olmaya başlıyor, o güzel.
  • quaketrigger  (23.03.24 02:41:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.