[]

İş Yeri Uunuttuğu Sözleşmeyi İmzalatmak İstiyor

Şirket global bir şirket.

Ama ben işe girerken iş sözleşmesini imzalatmayı unutmuşlar. daha doğrusu ben bu haliyle imzalamam şu şu maddeleri değiştirin demiştim avukata danışıp. Sonra dönmedi kimse. 4 senedir de çalışıyorum.

Şimdi diyorlar ki globalden sıkıştırıolar sana unutmuşuz imzala.

sözleşmede de abuk subuk maddeler var.

"mesai maaşa dahildir, ayrıldıktan sonra 1 sene rakip firmada çalışamaz" gibi. Bir de yönetici statüsü olduğu için bağlayıcı maddeler var. Ama 4 senedir de düzenli tıkır tıkır maaşım ödenmiş. İş yeri beni çalıştırmış.

Ben de imzalamak istemiyorum bu yüzden. bunu da söyledim. Bu arada "zaten bu maddelerin çoğu formalite kimseye dava açmıyoruz rakibe gitti diye" falan diyorlar.

imzalamazsan maaşını yatırmayız falan demeye başladılar.

Yasal olarak mümkün değil diye biliyorum maaş ödememek hatta haklı fesih sebebi sayılmıyor mu?

Bir de geçen bir yönetim toplantısında unutulmuş sözleşmeler konusu oldu. Bu durumda birkaç çalışan daha varmış ik unutmuş sözleşmelerini.

Şirket hukukçusu da şakayla karışık valla o sözleşmeyi ben de imzalamam zaten diye bir laf etti onu duyduktan sonra iyice imzalamam:D

Ne yapmam lazım? Gerçekten maaş ödememe gibi bir yere gider mi iş? Öyle bir durumda haklı fesihe girer mi?

 
İş sözleşmesi, işveren ile işçi arasında kurulan ve işçinin iş görme, işverenin de ücret ödeme yükümlülüğünü içeren bir sözleşmedir. İş sözleşmesi, yazılı olarak yapılmayabilir ancak bu durumda işveren, işçiye en geç 2 ay içerisinde çalışma koşullarını, ücretini ve fesih halinde tarafların uyması gereken hususları bildirmekle yükümlüdür.

İş sözleşmesi yapılmaması halinde, işçi ve işveren arasında birtakım sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunlar, şu şekilde sıralanabilir:

İş koşullarının belirlenmesinde zorluk yaşanabilir. İş sözleşmesi yapılmadığı takdirde, işverenin işçiye hangi iş ve görevlerde çalıştırılacağı, ne kadar ücret alacağı, çalışma saatleri ve izinleri gibi iş koşulları belirsiz kalır. Bu durum, işçinin haklarını tam olarak bilmemesine ve korunamamasına neden olabilir.
Fesih halinde uyuşmazlıklar yaşanabilir. İş sözleşmesi yapılmadığı takdirde, işverenin işçiyi haklı veya haksız nedenle işten çıkarması halinde, işçinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi haklarını elde etmesi zorlaşabilir.
Sosyal güvenlik haklarından yararlanma konusunda sorunlar yaşanabilir. İş sözleşmesi yapılmadığı takdirde, işçinin SGK’ya bağlı olarak çalışması ve sosyal güvenlik haklarından yararlanması mümkün olmayabilir.
İş sözleşmesi yapmanın işçi ve işveren açısından önemli avantajları vardır. İş sözleşmesi, işçinin haklarını korumaya yardımcı olur ve işverenin de sorumluluklarını belirler. Bu nedenle, işveren ile işçi arasında bir iş ilişkisi kurulacaksa, iş sözleşmesinin mutlaka yapılması tavsiye edilir.
  • mustafakesekci  (20.03.24 15:37:45 ~ 15:41:52) 
@mustafakesekci

yani bu şirket benim maaşımı ödemiyor, o zaman tazminatımı verin ben ayrılıyorum diyebiliyor muyum
  • anten  (20.03.24 15:41:19) 
tabii ki diyebilirsiniz. belirsiz süreli iş sözleşmeleri yazılı olmak zorunda değil.


  • mustafakesekci  (20.03.24 15:42:32) 
Peki kanunen sözleşme yapılmadı, işveren de böyle bir bildirimde bulunmadı 2 ay içinde.

Ama banka kayıtları ve sigorta kayıtları belli. Alınan maaş, çalışılan süre gibi. (bu arada şirket 2 kere birleşti eski şirket kapandı yeni şirkete devrolundu vb.)

Benim merakım 4 sene durup durup bir anda yana yakıla imzala baskısı niye.
  • anten  (20.03.24 15:47:21) 
Maaşınızı ödemezse haklı fesihe girer ama siz bunu gerçekten ister misiniz?
Sadece tazminatınızı alırsınız. Hatta onu da mahkeme yoluna giderlerse çok uzun süre sonra alırsınız.

Bir avukat bu süreçte yardım etse çok iyi olur ama bildiğim kadarıyla maaşınız yatmadıktan 20 gün sonra notere gidip ihtarname göndereceksiniz vs.
  • michael_knight  (20.03.24 15:47:43) 
İşveren kendi işletmesinde kurallar koyuyor, uymuyorsa uymadığını belirtip tazminatınızı alıp işten çıkabilirsiniz.

Hem ayranım dursun hem pastam dursun , gibi bir durum olmaz
  • coner  (20.03.24 16:15:48) 
başka şirkete gidemezsin maddesi en entry level sözleşmelerde bile oluyor. Standart şablon olmuş herhalde artık. Gerçekten de uygulanmaz oranı az sanırım. Yönetici pozisyonunda olduğun için kötü ayrılırsanız sorun olabilir belki.


  • hububrad  (20.03.24 16:24:16) 
Avukat değilim.

Büyük ihtimalle rutin iç kontrol sırasında farketmişlerdir. Global firmalarda sözleşme içeriğini değiştirmek mümkün olmaz.

İş yerinden ayrılmak istiyorsanız bu bir bahanedir. Ama uzun vadeli düşünüyorsanız imzalayın gitsin derim.

Not: Avukatların görevi böyle durumlarda pürüz belirlemektir. Sonuca giden çıkış yolunu belirlemezler. Sizin avukatınız şu değissin bu değişsin der. Şirketin avukatı da aynı. Onlara kalırsa sözleşmeler yıllarca tartışılır. Karar sizin, bunu unutmayın.
  • alfired  (20.03.24 16:26:04) 
Bu tarz sözleşmeler genelde formalite oluyor ancak patronlar gıcık oldukları, çok kötü ayrılan bazı kişilere bu sözleşme silahını çekebiliyorlar. Maddi bir kaybınız olmaz. Mesai vs. nasıl alıyorsanız, aynen devam eder.

Çalışmak istiyorsanız, imzalayın geçin. Ancak fırsat bu fırsat, çıksam da çok koymaz bana diyorsanız, uğraştırın biraz daha.

NOT: yatırım tavsiyesi değildir!


.
  • kartallar yuksek ucar  (20.03.24 16:41:05 ~ 16:42:03) 
formalite ise degistirsin o maddeleri madem? yapacaklari is word'de iki tik tik. bes dk sürmez. sana diretene kadar o sözlesmeyi bes kere degistirirlerdi, islerine mi gelmiyor?
imzalama sakin öyle laflara kanip. gerekirse global'e sen mesaj at, benim sartim buydu imzalamadik, simdi sartlarim disinda zorluyorlar diye. global zorluyorsa bir yerden aciklari vardir.

  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (20.03.24 18:22:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.