[]

bir aile denklemi

evlenince maalesef ne kadar uzak durmaya çalışssanız da ailelerin içine girme durumu oluyor. Haliyle eşimin ailesinin bir whatsapp grubu var benim de içinde olduğum.

bu ailede anne baskın baba her şeye ok diyen eşini el üstünde tutan birisi. 2 oğulları var, anne aşırı baskın bir karakter. hırslı ve bu hırsını büyük oğluna tamamen geçirmiş. büyük oğlu sınavda 90 alsa 100 neden alamadım diye ağlayan tiplerden. küçük oğlu ise dümdüz sıradan hırslı olmayan kendi halinde biri. hayatları boyunca bu çocukları birbirlerine karşı aslında yarıştırmışlar, küçük oğlan farkında olmasa da yarış hala devam. çünkü küçük oğlan beyaz yaka olup kariyer yapmış,büyük oğlan ise o kadar hırsa rağmen devlette memur.

ben aileye girdiğimden beri bu durum kabak gibi ortada ama tabiki bana ne, neden karışayım. ama küçük oğlan olan yani eşim olan kişiye aslında bir nevi duygusal manipülasyon yapılıyor ama eşşek kadar adam farkındadır diye bu zamana kadar çok bişi dememiştim. ancak bu durum iyice aleni hale gelmeye başladı yani artık sadece iki çocuk değil iki çocuğun eşleri olan ben ve abinin eşini de kıyaslama, yarıştırma olayına girdi aile. baba etkisiz eleman anne daha çok.

anne kendi de yarışın içerisinde, sürekli whatsaptan sınav notu paylaşma, yapılan herhangi x kendi yaptığı şeyin fotosunu paylaşma, gidilen bir yerden 26363673 fotoğtaf vs yardırıyor :) bu durum beni artık yoruyor, bir yere kadar görmezden geliyorsun. annenin derdini anlayamıyorum ve sürekli bu kıyas beni hem sinirlendiriyor hem de eşime aşırı üzülüyorum.

sizce bunu açık açık konuşmak mı gerekir, bir çözümü olur mu? yoksa görmezden gelmeye çalışarak devam mı?

 
Sizin yerinizde olsaydım bu düşüncelerimi bütün açıklığıyla eşimle paylaşırdım ve ilgili gruplara bakmama kararı alırdım. O kişileri değiştiremezsiniz, en fazla görmezden gelebilirsiniz. Eşiniz de belki bu durumun farkındadır ya da kanıksamıştır


  • psipsipsi  (20.03.24 11:43:12) 
Bu tür durumlarda eşinizin aile bireyleri ile açık açık konuşmanın bir işe yaradığını görmedim.
Ama eşinizle konuşun o bilsin, olacaksa bir müdahale o yapsın, siz gülün geçin. O yapmıyor diye siz araya girerseniz, aynı durum devam edecek ve büyük ihtimalle sadece eskisinden daha gergin bir durum oluşacaktır.

  • yeninesiltupcu  (20.03.24 11:44:51) 
hocam sen kendi ailenle aranda olanları düzeltebildin mi ? işte başka aileyi de düzeltemezsin

ikincisi eşinin durumundan rahatsız olduğun için annesinin yaptığı gibi onun yerine bu sıkıntıyı çözmeye çalışacaksın

demek ki eşin bu durumdan rahatsız değil, konuşacaksan önce bi eşinle konuş
  • grimavi  (20.03.24 11:45:34) 
Sizin derdiniz kendi sinirlenmeniz mi yoksa eşiniz için üzülmeniz mi?

Bu konular çok hassas. Size bu konuda bir şey sorulmaz söylenmezse girmeyin bence. Sonuçta eşinize "annenin size karşı duyduğu duygu sevgi değil, rekabet" demeniz gerekiyor.
Bu konuda size katılmazsa aranızda ciddi bir gerginlik olur. Bu konuda size katılırsa annesi tarafından sevilmediğini hissedip çok üzülür ve bu farkındalığı sağlayan da siz olmuş olursunuz. Her ne kadar sizin suçunuz olmasa da beyninde o üzüntüyle sizin aranızda bir bağ oluşturmuş olursunuz.

Eşiniz bu konuda yardım, görüş istemedikçe bu konuya girmeyin.
  • michael_knight  (20.03.24 12:05:36) 
hem kendim sinirleniyorum hem eşimin manipülasyon edilmesine üzülüyorum. daha önce dolaylı yoldan ben böyle hissediyorum demiştim ama işi şakaya vurup kapatmıştı.
son zamanlarda ben de abinin eşi ile yarıştırıldığım için ayrıca sinirleniyorum. yoksa evet ben kendi aile sorunlarımı çözemedim kimseye karışmak istemem ama bu durumla da nasıl başetmeliyim bilmiyorum.

neyse ki yurtdışındayız biraz uzağız ama ona rağmen whatsapp grubu, aramalar bitmiyor. zaten yurtdışında olduğumuz için de bu yarıştırma alevlendi çünkü abi ve anne yurtdışında olması gerekenin büyük çocuk olduğuna inanıyor. bunu da aslında baya belli ediyorlar.
  • tuborg yesili  (20.03.24 12:14:04) 
bunlar cok primitif hirslar. artik karakteri haline gelmis kimse de laf etmemis. bu saatten sonra egitilemez, dialogla cozulemez bence. eger gercekten cozum istiyorsaniz. whatsapp grubunu mute edin. aradiginda oteleyin, surekli mazaret bulun belli bir sure sonra sizdeki soguklugu hissedip geri cekilirler.


  • buenosdias  (20.03.24 12:54:10) 
Gülüp geçin, takılmayın böyle şeylere. "Evet, yengem benden iyidir" deyin, paye verin. Mutlu olsunlar. Yarışa katılmayın.

Bu saatten sonra ne kaynanayı değiştirebilirsiniz, ne de eşinizi. Kendini yarışa fazla kaptırırsa, tatlı tatlı uyarın.



.
  • kartallar yuksek ucar  (20.03.24 12:54:15) 
@grimavi +1 çok net bir cevap. yani ben bunu anlamıyorum cinsiyetçiliği geçtim kadınlar neden erkeklerin her şeyine karışıyor ya? tamam erkekler sorun çözmede kadınlardan çok geride ama kadınlarda her şeye nane limon.

eşiniz ailedeki rolü kabullendiyse sıkıntı yok ki? erkekler anaları kırılmasın diye çoğu şeyi analarına söylemiyor. neden böyle yetiştiriliyoruz. analarımız kendilerinden çok veriyorlar alırkende çok istiyor. saçma sapan türk aile yapısı yüzünden böyle.

siz sizin karşılaştırıldığınız durumda 2 3 kere grupta terslerseniz kaynananuız girmez o konulara.
  • mikahakkinen  (20.03.24 14:14:43) 
bir de annenin tarafindan bakin; boyle bir yasam ne kadar zordur. Surekli kendini ve oglunu kiyaslamak zorundasin, bir dakika kendine ve ogluna rahat veremiyorsun. Hayattaki en onemli sey olan ic huzurun yok ve bunun musebbibi sadece kendinsin. Surekli baskalarina ihtiyac duyuyorsun (kiyaslamak icin hep baskalari gerekir), kendi kendine hicbir sekilde olamazsin. Ayrica surekli, gercek olmayan bir yetersizlik hissi ve olmayan bir yaris icinde birinci gelmeye calisiyorsun ve bu imkansiz, olmayan bir yaris, zaten oyle bir yaris ki bu biri bitse digeri basliyor senin icin ve bunu sadece sen yaratiyorsun, kendi kendini bir rahat birakmiyorsun. Allah korusun. Bence cok zor bir yasam. Sinirlenecek bir sey yok bence, dilerim bu yasamda bu yetersizlik hissinin ve bu 'yaris' mantigini neyle basa cikma mekanizmasi olarak insa ettigini bulur.

yarisa girmediginiz ve kendinizi kaptirmadiginiz surece sinirlenmeyin, kendinizi bir dinleyin, neye sinirleniyorsunuz tam olarak? bence baska bir sey var. O'na bir bakin, neye ihtiyaciniz oldugunu bir dusunun.
Esiniz hic muhattap olmuyorsa bu yarisla bu daha da guzel. Ayrica, esinizin annesinin onu sevmedigini soylemek cok yanlis ve dogru degil. Tam da yazdiginiz gibi kendi icindeki yetersizlik hissini iki ogluna da yansitmis.
  • songforsomeone  (20.03.24 14:15:07 ~ 14:16:03) 
Size ve eşinize etki ettiği durumlarda sınırlarınızı koyun, onun dışında müdahale etmeyin. Eşinizin ailesiyle kendi ailenizle olduğu kadar samimi olmak zorunda değilsiniz, mesafe koyun. Medeni bir ilişkiniz olsun, yarıştırılıyor hissine kapıldığınızda düzgün ama net bir dille kimseyle yarış içerisinde olmadığınızı belirtin. Eşiniz size kendisi gelirse sorunlarla ilgili, ancak o zaman fikrinizi belirtin.


  • gmzo  (20.03.24 17:08:41) 
Ignoring. Sallama.
Sen gruptaysan cik, esin yaristirilmak istiyorsa kendi bilir. Arada onun telefonundan paristeyiz vs diye foto at, kudurt. Siz yaristirildiginiz surece o yaris var.

  • Ley  (20.03.24 18:49:39) 
hiç hiç hiç umursama çünkü yapabileceğin bir şey yok :) üstüne daha da karışır her şey. grubu sessize al, okuma bile bence. iyi yönünden bakarsan seni aile grubuna almışlar, ben kaç yıl evli olsam da asla “içlerine” alınmamıştım, demek ki seni de yakın görüyorlar. aile içi ilişkilere müdahale edecek bir şey yapmazdım ben, içinden hiç çıkılmaz bir hale bürünebilir.


  • deartheodosia  (21.03.24 10:52:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.