[]

dinden mi uzaklaşıyorum yoksa özüme mi dönüyorum?

arkadaşlar merhaba,

ben bildiğiniz umutsuz bir türk genciyim. hiçbir zaman milliyetçi, ülkücü bir insan olmadım. çocukken annemi kaybettim. yokluğuna çok kolay alıştım çünkü çok küçüktüm. babam ve ablam, kardeşim ve bana annelik yaptı da bu yaşa gelebildim. çocukluğuma atanmış din islam'dı ve kendimi bildiğimden beri müslümanım. ama bu yüzden allah'a hep kırgın kaldım.

mevcut hükümet ve özellikle diyanet işlerinin neler yaptığını, insanları nasıl soğuttuğunu zaten biliyorsunuz. kuran kursuna gitmiş olanlar zaten beni çok iyi anlayacaktır. yıllar geçti, ben bazı sorularıma cevap bulamadım. bazılarını burada sordum, bazılarını araştırdım ama karşıma hep tatmin etmeyen cevabımsılar çıktı.

ensar vakfı hadisesi patlayınca daha çok soğumaya başladım. sadece hadise değil, çözüme yönelik hiçbir şey yapılmaması, olay hakkında yapılan yetkili yorumları vs. evet bunların olduğunu zaten biliyordum ancak gözümün içine soka soka bunun yapılması beni gerçekten iğrendirdi. sadece islam'da değil, hristiyanlıkta da pederlerin, papazların küçük çocuklara taciz vakalarını biliyordum zaten. hatta bununla ilgili meme'ler bile var bir sürü.

neyse ben ufaktan ehlisünnet sakalı görünce iğrenmeye başladım. o sıralarda da arap akını vardı ve hala var biliyorsunuz. bir posta da onlardan iğrendim. türk vatandaşının bırakın ikinci planı onuncu plana atılması ve bunu devletin başının bizzat söylemesinden dolayı daha da iğrendim. zaten dini vecibelerini yerine getirmeyen bir insan olarak konuşmalarımda da değişikliğe gittim. inşallah kullanımını azalttım, allah geçen cümleleri kurmamaya başladım.

5 yıl önce de babamı kaybettim. daha da çöktüm.. yani ben kuran mı yırttım da bana bu kader reva görüldü? çevreme bakıyorum arkadaşlarımın dedeleri bile hala yaşıyor. hırsızlar, tecavüzcüler, namussuzlar hala yaşıyor. ben bu dünyaya sadece çile çekmeye mi geldim ya? sadece ana baba değil işin kötüsü yıllardır psikolojik problemlerle uğraşıyorum bir de. işte burada allah ile yol ayrımını daha net gördüm.

bu sırada islam ile ilgili başka şeyler de okudum tabi ki. arap paganları, putlar vs vs. internette gördüğüm bir facebook yorumu beni önce güldürdü sonra da çok düşündürdü.
eksisozluk.com

gerçekten de benim arap inancıyla ne işim vardı? ben türk'üm. benim kadim bir geleneğim var. her ne kadar milliyetçi olmasam da benim özüm bu değil mi? rahmetli atatürk türkler için savaş vermedi mi? araplar her fırsatta sırtımızdan vurmadı mı? zaten islam türklere dayatılmış bir din değil miydi?

bu noktada öyle bir insana evrildim ki artık arapça bir yazı görünce bile midem bulanıyor. hatta demin bir duyuruda gördüm, duyurucu inşAllah yazmış. ona bile iğrendim.

fakat zor durumdayım. yıllarca inandığım bir dini terk etmek bana çok ama çok zor geliyor. ama öbür taraftan da bakıyorum ben sadece çile çekmişim bu dünyada. bir yaratıcıya hala inanıyorum ancak o allah mıdır, el ilah mıdır bilmiyorum..

okuduğunuz için teşekkürler

 
  • benaslindayohum  (11.03.24 12:57:20) 
Senin tabirinle bir cevabımsı vereyim.

Şu an incili okuyorum. Daha önce okumuştum ama bilgi tazelemekte fayda var. Bitince Avestayı tekrar geçeceğim. Tevrat ve Zebura epey kafa yormuşluğum, Filozofların Dinlerle ilgili düşüncelerini araştırtırmışlığım var. Kuranda hatim indim. Diyanetin tefsirini dönüp dönüp okumuşluğum diğer tefsirlerle mukayese etmişliğim var. Uzakdoğu ve hint dinlerine uzağım. Bir el atamamışlığın eksikliğini duyuyorum.

Dinin insanın doğasının bir parçası olduğunu düşünüyorum. Son zamanlarda bir deizm, ateizm modasıdır gidiyor. Ve insanımız konuya vakıf olmadan bu rüzgarın etkisinde kalıyor diye düşünüyorum.

Düşen uçakta Ateist, batan gemide feminist olmaz diye bir söz vardır. En azından insanın her durumda tutunacak bir dalı olmalı, ruhun boşluğu bu şekilde doldurulmalı diye düşünüyorum. Altyapı olmadan dinden uzaklaşıldığında o boşluğu karmalarla, uzaya yollanan alınan enerjilerle daha olmadı psikiyatri terapileriyle doldurma gerekliliği ortaya çıkıyor.

Sen dinden uzaklaştığını söylüyor gerekçe olarak da siyasal islamı gösteriyorsun ki çok farklı şeyler. Hocaya kızarsan öbür camiye gidersin. Doğrus budur. Camiden kopmanın gerekçesi hocaya kızmak olamaz.

Sana tavsiyem. Oku. Daha çok oku.Araştır.
  • Mirket  (11.03.24 12:57:25) 
Ahlakli olman icin hic bi dine igtiyacin yok. Yuruyedur reis. 4000 dinin 1 mi hak dinmis?


  • lapaz  (11.03.24 13:03:10) 
Dünyanın hiç adil bir yer olmadığı ortada.
Sakat doğanlar, bebekken tecavüz edilenler, köle yapılanlar.. say say bitmez.
Tanrı olsaydı bunlara izin vermezdi, veriyorsa zaten kötüdür ve adil değildir, anlatılan tanrı değildir yani.
En mantıklısı rastgele doğduğumuz bence.
  • parka  (11.03.24 13:29:19 ~ 14:49:42) 
dine inanmak bir seçim. bu seçim kimi için daha işlevsel oluyor, çünkü inanmak normalde cevap alamayacağı soruları takmamasını falan sağlıyor, kimi de işte sizin gibi bunun özünde bir seçim olduğunu fark ediyor ve dinin işlevselliği ve haliyle hayatına etkisi gittikçe azalıyor. zaten maks etkisi de psikolojik. yukarda da yazmışlar düşen uçakta ateist olmaz diye, tutunacak dalı oluyor vs. gören de düşen uçakta allaha tutununca uçak düşmüyor sanır... olay korkuyu dizginlemesi umut vermesi falan filan işte. Marx din toplumların afyonudur derken din uyuşturucudur demiyor aslında, dinin insanı mutlu etmesine, acılarını dindirmesine atıf yapıyor aslında daha çok. bu da o mesele. dinin işlevinin özünde bu tarz bi rahatlama olduğunu fark edince artık inanmanın da bi numarası kalmıyor tabii ister istemez uzaklaşır insan.

ahlaki seçimlerimiz de bizimle ilgili bir şey. din öyle söylüyor diye ahlaklı olan günümüzde de görüldüğü üzere kılıfını da hazırlıyor, ahlaksızlığının bile dini bi açıklaması veya 'tövbesi' oluyor. insanca yaşamak da ahlaklı yaşamak da dinsiz de mümkün, dinle de mümkün. biri diğerinin sağlayıcısı değil. yani neyse sorularınıza din çerçevesinden cevap bulamamanız normal çünkü din cevap vermiyor, cevapsızlıkla baş etmenize yardım ediyor diyelim. ne yaşadıklarınızı inancınızdan dolayı yaşıyorsunuz (yani bir sınav değil) ne de çözümü veya cevaplar dinde. hayatı özümsemekle, farklı bakış açıları bulmaya çalışmakla vs daha huzurlu bir yaşamın yolunu bulabilirsiniz sanırım. ya da sürekli keşif halinde olmak da bir seçenek. yani dinden kopuşunuzu bir son, bir felaket gibi görmeyin. hayatı nasıl anlamlı kılacağınızı deneyimleyerek bulabilirsiniz.
  • nic cage  (11.03.24 13:45:41) 
Bu bir seçim diğer arkadaşların dediği gibi. Ve zorla olmuyor bazı şeyler.

Sadece Araplar ile İslamı bir tutmanın yanlış olduğunu söylemeye geldim. Ben de Arapça harfler dahil içinde Arap barındıran her şeyden tiksiniyorum. Ama müslümanım. Kuranı bile Arapça okumam Türkçe okurum. Milliyetçi bir insanım, incili Tevrat’ı ve bir dolu kutsal metni okuduktan sonra 10 yıl kadar ateist kalıp geri islama döndüm.
Ateist olduğum süreçte de tiksiniyordum Araplardan. Her zaman ve her yerde her koşulda buna devam edeceğim asndlsbdödm.
  • yenibirgüzelnick  (11.03.24 13:53:56) 
Bazıları şunu düşünüyor "sen büyük bir sınavdan geçiyorsun ve insan olarak aklının almayacağı şeyler oluyor."
İnsanlık yüzyıllardır gelişiyor ve gelişmeye devam ediyor. Bu yüzden bazı soruların cevabını henüz bulamadık. Bulamadığımız için de aklımız karışıyor.

"Ben kötü bir insan değilim, neden bunlar başıma geliyor" diye düşünmek insanı yormaktan başka bir işe yaramıyor.
  • sevilen progressive türkücü  (11.03.24 14:02:05) 
Dünyanın adil olmadığını bir kere de ben tekrar edeyim.
Annesini 35 yaşında kaybetmiş bir ateist olarak yazıyorum, düşen uçakta ateist olmuyormuş ama ben annem öldüğünde "inananlar ne güzel, ahiret falan diye kendilerini rahatlatıyor"dan ötesine geçemedim, inancım olsaydı annem huzura erdi, öbür tarafta buluşucaz diye atlatmam daha kolay olurdu belki.

Kuran'ın çevirisi değil "tefsiri" olmasını yadırgıyorum ben, insana doğru yolu gösterecek bir kitap niye açık açık yazılmamış da yorumlamamız gerekiyor bilmiyorum ama okuyun. Kuran okuyun, Eski Ahit okuyun, Yeni Ahit okuyun, Bhagavat Gita okuyun. Öbür taraftan Tanrı Yanılgısı'nı, Gen Bencildir'i, Uçan Spagetti Canavarı'nın Kutsal Kitabını da okuyun. Kendi sonucunuza varın.

Edit: bana mesaj atıp inancınızı savunmanıza gerek yok, buradaki konuşmaya/tartışmaya katılmıyorsanız herkesin inancı kendine deyip geçebilirsiniz.
  • kobuzchu kiz  (11.03.24 14:08:48 ~ 12.03.24 18:40:20) 
İnanmayı bırakınca bı rahatlama geliyo ufffff


  • abuzer  (11.03.24 17:32:26) 
Dine sadece inandım diyorsun ama tam olarak öğrenemediğinden bu sorunları yaşıyorsun. dinen beklentilerin çevrende yaşadıklarınla sınırlı kalmış.
Hani denir ya: dini yaşamak yerine,
yaşadığını din sanmak.. gibi.

İnancımıza göre iyiliği ve kötülüğü Allah (celle celaluhu) yaratır ama kötülüğe rızası yoktur.

Anneyi kaybetmek büyük acı evet. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) de 6 yaşına geldiğinde anne babası hayatta değillerdi.

Kötülük yapanların yaşaması / eğlenmesi vs. onların tevbeye yönelmesi, affedilmelerini dilemeleri için kendilerine mühlet verilmesindendir.

Hadis-i şerifte buyrulmuştur:
İman iki parçadır yarısı sabır, yarısı şükürdür.

Çeşitli hususlarda diyanet eleştiriliyor ve toplumda beklenmeyen fetva veya açıklamalar veriliyor dense de takip ettiğim kadarıyla çok azı hariç büyük çoğunluğu zaten eski kaynaklarda olan şeyler.
Peki biz neden şaşırıyoruz?
Gerçek şu ki nakilden çok aklımıza uyuyoruz bu konuda.
Şimdi burada sıralamak zor olur ama dinen öyle hususlar var ki aklen doğru görünüyor ama dinen yanlıştır.
Sokak röportajlarında dini hususlarda insanların konuşmaları vs. tam bir facia zaten.
Sorulan en basit soruları bilmemeleri 10 yaş altı müslüman bir çocuğun giriş seviyesinde dinen öğrendiği şeyler zaten.

Çeşitli vakıf veya kurslarda olan şeyler faili veya failleri bağlar. Ama özellikle sosyal medyada öyle büyütülüyor ki böyle konular, sanki temiz, kendi halinde inancını yaşayan dini hiç bir kurum kalmamış gibi.
Kimse bir mafya babasını yaptıkları suçlar sebebiyle aileylesiyle çevresiyle birlikte kötülemeye başlıyor mu ? Hayır.
Başına iş alacağını biliyor nede olsa.
Ama konu din, devlet, hükümet olduğunda isteyen istediği yerden sallayabiliyor.
Açık konuşmak lazım.

Dini sadece araplara bağlı bir şey olarak görmekte yanlış. Dinimizde ırkçılık zaten yok.
İslam tarihindeki ilk savaşlar yine müşrik araplarla oldu zaten. "Aynı aileden olanlar" birbirine karşı savaştı. Burayı iyi anlamak lazım.
İslam'da inanmayan birini zorlamak yoktur. İnanmayana tebliğ edilir. İnanmayan birini zorlayan baştan hata eder.

Yıllarca yaşadığın sorunlar İslam sebebiyle değil. Herkesin kendine göre imtihanı var.
Huzuru bu geçici dünyada aramak bizler için büyük hata.
Din çevremize veya hassas olduğumuz konulardaki düşüncelerinize veya ondan bundan böyle gördümlerle de öğrenilmez.

Bilmiyorum benim de kendime göre sorunlarım hatalarım günahlarım var .bir çok kaynağa da bakarım. Çeşitli esasları da ele alarak dini bir bilgiye denk geldiğim de,
- evet öyle ifade edilmiş , öyle buyurulmuş kabul ettim derim içimden.
Aklıma göre, bana göre , bence , bana öyle geliyor ki diyerek kendimce dini hususlarda yorum yapamam fetva veremem.

Türklere İslam dini zorla dayatılmadı.
Onlar kabul etti ve temsil etmekte büyük başarı gösterdiler.
Hallacı Mansur hazretlerini çoğu kimse duymuştur.
Kendisi Türkler'in İslam'a girmesine de büyük katkıları olmuştur.
Talkan ve cürcan meselesi , Türkleri zorlama ve onlara yapılan katliamlar olarak bu hususta hep öne çıkarılan örneklerdendir.
O zamanlardaki İslam ordusunun başındaki isim Kuteybe bin Müslim'in şu an türbesi bile Özbekistan'da Türklerin arasındadır.
Demek ki oradaki Türkler araplık vs. demeden ona sahip çıkıyorlar yüzyıllardır.

Konu uzun. ama düşüncelerinin temelinde dinimizi uygun şekilde öğrenemediğini düşünüyorum.
Dinen şuna dikkat et ki ,
Nefsinin istemediklerinde hayırlar vardır.
Din dendiğinde, ırkçılığı bir kenara koymalısın.
Arapların da eskimoların da yaratıcısı aynı.
  • diyecevaplandı  (11.03.24 18:30:34) 
kendimi agnostik olarak tanımlayan birisiyim. bir partiye, ırka, aileye vs. kızarak değil konuyla alakalı okumalar yapıp kendi yorumunu katarak karar vermeni önerebilirim.


  • jepa  (11.03.24 18:55:02 ~ 18:57:23) 
Bence siz kendinize bahane arıyorsunuz dininizi iyi öğrenmek araştırmak yerine kolaya kaçmak istiyorsunuz hayattaki zorluklar imtihandır beterin beteri var şükretmek ve imtihanı geçmek lazım. Bakın Gazze'deki duruma mesela. Din degistirmek veya dinden çıkmak Bir tercihtir fakat unutulmasın ki bunlarında yaptırımları vardır Bir insanın kimliğini (Türklük ve İslam) satması ucuz olmamalı bence. Son zamanlarda hiç bir değerden nasibini almamış bazı gençlerin sosyal medyanın dayattığı toplum mühendisliği ile kimliklerini satmalarını görüyorum ve çok üzülüyor maalesef hiçbir temelleri argümanları yok sadece popülizmin güçlü propagandası ile bir o tarafa bir bu tarafa savruluyorlar yaşadığım ülkede sonradan Müslümanlığa geçmiş öncesinde ateist veya deist bir çok insanla tanıştım fark şu ki sonradan kendi iradeleri ile müslüman olan gayrimüslimler genelde donanımlı okumuş entelektüel kesimden sağlam argümanları var bizde kendilerini ateist/deist/satanist olarak tanımlayanlar genelde İslami bilmedikleri gibi özenerek benimsedikleri inançları veya inançsızlık konusunda da bilgi sahibi değiller sağlam temelleri yok. Siz dini siyasete karıştırmışsınız velev ki sizin düşündüğünüz gibi olsun bunlar o kişilerin/ kurumların yanlışlarıdır söz kendinize bahane arıyorsunuz.

Ensar vakfı meselesine gelirsek bir vakıf da yaşanan üzücü bir hadise herhangi bir vakıfta veya kurumda da yaşanabilir nihayetinde o suçu işleyen kişi ceza aldı bu konuyu nasıl dine bağlıyorsunuz anlamlandıramadım? Bugün x adlı bir bankanın x şehrinin x şubesinde bir bir veznedar hırsız çıkarsa x bankası hırsızdır diyebilir misiniz veya bu olaydan dolayı banka kullanmaktan vazgeçer misiniz? Bakış açınız suç şahsidir kurumları bağlamaz.
  • doharkoman  (11.03.24 22:14:19) 
ortadoğu ülkelerindeki gençler bile islam'ı bırakıyor. suudi arabistan hızla sekülerleşiyor ama nedense bizim ülke insanı hala arabın dinine hayatlarının merkezine koymaya çalışıyorlar:

www.dw.com

geçen bir araştırmaya denk geldim. bir dine inananların %95'i kendi ailesinin ya da sosyal çevresinin inandığı dine inanıyor. yani din aileden aktarılan bir kültür; ailenin sana tarhana çorbasını sevdirmesinden pek farklı bir şey değil. hayatını tarhana çorbasına göre nasıl yaşamıyorsan, onların aktardığı dine göre de yaşamamalısın.
  • summerof69  (11.03.24 22:30:32) 
Caner taslaman youtube videolari ilac gibi gelecek. Bana geldi.


  • halk  (12.03.24 07:02:09) 
ekside twitterda fln fazla takılmayın.
iman zor kazanılır kolay kaybedilir.

  • nuisance2  (12.03.24 10:30:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.