[]

Kimin tepkisi doğru

Merhabalar.

Saat 22.00… evimin yanındaki AVM’ye gittim. Aslında evden öylesine bir hava almaya çıkmıştım. Dolayısıyla yanımda ev anahtarı telefon ve kulaklık dışında hiçbir şey yoktu. Sonra kafama esti AVM’ye gidip zincir kahvecilerden birinde Türk kahvesi içtim.

Elbette yanımda cüzdan ve para olmadığı için oturmadan önce QR kodla ödeme seçeneği olup olmadığını sormuştum. Vardı ve buna güvenerek siparişimi verim.

80 liralık hesabı QR koddan ödemeye çalıştıysam da mobil bankacılık uygulaması hata verdi ve ödeyemedim.

Garson sorunun kendilerinde olmadığını söyledi. Olabilir belki benim bankamdandır. Gidip avm deki atm den para çekip geleyim dedim.

Garson kimliğinizi bırakmanız lazım dedi.

Yanımda kimlik bile yoktu. Airpodsumu bırakayım dedim.

Garson burun kıvırdı. Arkadaşıma sormam lazım dedi. Sonra geldi dedi ki tamam çekip gelin. Airpodsumu almadı.

Sonra bu olayı öylesine arkadaşıma anlattım.

Onun demesine göre ben çok yumuşak davranmışım. O olsaymış kimlik rehin olarak istenince hayırdır birader çekermiş. 80 lira için kaçıp gidecek halimiz yok falan dermiş. Airpods bırakmayı teklif bile etmeden garsonu beni burada bekle diye kalkıp gider parayı çekermiş. Onay beklemezmiş.

Ulan düşününce bana bi mantıklı geldi. Adımı google’a yazsan rahatça bulabileceğin birisiyim. Ev adresime kadar bulursun yani. Her bilgim google’da var.

Arkadaş da beni gazladı. Niye adını vermiyorsun baksın google’dan diyor.

Gazladıkça gazladı.

Ama şimdi durup bakıyorum. Bence ben olması gerekeni yapmışım. Garsonun yerinde olsam belki 80 lira için kimliği rehin istemezdim. Neticede avm deyiz her yer kamera.

Bilemedim. Böyle bir olaya siz nasıl tepki verirdiniz. Benim gibi mi arkadaşım gibi mi…

 
herkes aslan memlekette ya, 100 kez yasasam bu olayi 100'unde de sizin gibi yapardim.


  • gule gule  (05.03.24 01:27:27) 
Efendice halletmek dururken seviyeyi hayırdır birader seviyesine düşürmek yani
Arkadaşınız sorunlu biri bence.

  • Tina  (05.03.24 01:36:45) 
Yav bu dediğin olay İstanbul gibi yerlerde o kadar yaygındır ki, herifler yılmıştır. Küçük yerde yaşıyorum ve bazen aynı şeyler oluyor, bana sonraki geldiğinizde verirsiniz diyen bile oluyor.


  • olaylar olaylar  (05.03.24 01:37:30) 
daha toyken böyle durumlarda ezilip büzülürdüm de 25 ten sonra böyle muameleye eyvallah edemem. tabii ki avm çalışanı çocukların insiyatif almak istemeyeceklerini de anlayabiliyorum.


  • anon1m  (05.03.24 01:39:07) 
Herhangi bi arkadasim o durumda oyle hayirdir mayirdir moduna girse uzun bi sure dalga gecerim. Ezilip buzulmeye de sacma sapan artistlige de gerek yok.


  • ghilleinthemist  (05.03.24 01:43:35) 
Asgari ücretle bütün gün çalışan bir insan 3 5 kişi sizi tanıdığı için size güvenmek zorunda değil. Çocuk tanımıyorum sen kimsin dese ne diyeceksin. Daha kötü bir duruma düşeceksin.

Bu olaya nasıl tepki verirdim. Çekip geleyim dediğimde kimlik istediği için bir daha oraya gitmezdim.

Bu arada kulaklığımı bırakayım demen seni kötü bir duruma sokmuş. Bunu dememen gerekiyordu. Bir sorun çıktı, ne yapabiliriz diyecektin, sen demeden o sana şurada ATM var, çekip gelebilirsiniz diyecekti.
  • dissendium  (05.03.24 01:49:56) 
sizin gibi yapardım.


  • ananiyimioguz  (05.03.24 01:59:23) 
Doğrusunu yapmışsınız maalesef arkadaşınız gibi hem suçlu hem güçlü bir de utanmadan üste çıkmaya calisan pişkin tipler fazla olduğu için az bile yapmışlar isterse bir sakız olsun kimse kimseye güvenmek zorunda değil meseleye kendi acinizdan bakmayın bu durum gün içerisinde kim bilir kaç defa tekrarlaniyordur ayrıca o çalışan arkadaş bu toplumun ahlaki yapisinida iyi gözlemlenmiştir


  • doharkoman  (05.03.24 02:00:19) 
  • freedonia  (05.03.24 02:07:19) 
O arkadaş semt abileri gibi fazla üstten konuşmuş 80 lira için kaçan giden borcu ödemeyen insan kaynıyor ortalıkta.
Garsonun yapacak başka bir şeyi yok ve kendince sorunun çözümü bu.
Ben normal karşılardım kimliği vb bir şey istemesini.
Kendisi hem çalışan, hem emanetçi birisi sonuçta.
Bir günde onlarca insan gelip gidiyor kim bilir daha nelerle karşılaşıyorlardır.
Gerçek hayattan her meseleyi metaverse içinde yaşıyormuşusuz gibi internete veya google bağlamamak lazım.
  • diyecevaplandı  (05.03.24 02:20:35) 
arkadasinin senden vermeni istedigi tepki sehirli olamamis kucuk burjuvazi tepkisi..
ben de senin gibi yapardim. ha orada isletmenin yapamsi gereken aslinda bir daha sefere verirsin diyip gecmek ama o isler artik eskide kaldi, eski esnaflik yok, zaten durumlar da rahat degil o yuzden adamlari ayiplayamiyorum.

  • cooperr  (05.03.24 02:25:11) 
Garson haklı. Senin bankamatikten para çekmeye gittiğinde geri gelmemen halinde şefinden o fırça yiyecek ve senin ödemediğin para onun maaşından kesilecek. Sana ödemezsin demiyorum ama kötü niyetli olup olmadığını bilemez. Garsonla kavga etmeyin. Üç kuruş maaşa sabahın köründen, akşamın bilmem kaçına kadar çalışıyor bu insanlar. Abuk sabuk insanlarla uğraşıyorlar. Normalde suratına tükürmeye tenezzül etmeyeceği insanlara güleryüz göstermek zorunda kalıyor. İşleri çok ağır, çok yoruluyorlar. Kasa, para işi yapıyorlar. En küçük bir açık halinde bir ton sıkıntıyla uğraşıyorlar. Yanında her ihtimale karşı para taşı. Kimse, kimsenin adını google a yazmakla uğraşamaz. Ben uğraşmazdım. Ne alaka yani? İşim yok Google a isim yazıp adres ve eşgal belirlemekle uğraşacağım. Onun yerine yanına 100 lira al, kimliğini al çık evden. Lütfen, rica ediyorum böyle meselelerle bu insanları uğraştırmayın, tartışma çıkarmayın. Paran yoksa da içme kahve. Ben daha henüz kahve içmediği için ölen birini görmedim.


  • rock n roll  (05.03.24 03:54:56) 
Arkadssiniz haksiz. Parasini vermedigi urunu tuketiyor neyin artistligi? Niye guvensin ki garson ayrica??

Bir secenek olarak garsonun hesabina havale de yapabilirsiniz.
  • mor oje  (05.03.24 07:40:31) 
arkadaşın gibi yapardım. girerken sormuşsun mobil ödeme var mı diye. cebinde parasız gidip sonradan da "ya bankadan çekip geleyim" pişkinliği yapmamışsın ki.
garson niye haklı oluyo? mobil ödemenin çalışıp çalışmadığını bilmiyorsa bekleyecek paşa paşa. en kötü, abi ibandan yollar mısın der olur biterdi.

  • artci sarsinti  (05.03.24 08:58:33) 
" hayırdır birader " çekmek kadar ilkel bi' hareket yapmadığınız için tebrik ediyorum, bunu tavsiye eden arkadaşım olsa samimiyetle söylüyorum ilişkimi gözden geçiririm.


  • kumandanim  (05.03.24 09:17:00) 
nazik yazamayacağım arkadaşın tam bir denyo siz doğru yapmışsınız,
oradaki çocuğun yerine koyun kendinizi 80 se 80, 5 tl ise 5 tl ne fark eder para işin içine girince kimse kimseyi tanımaz
sen kimsin bir defa adın ali veli olsa ne, bana ne yani seni bulmaya mı uğraşacağım 80 tl için? bu mantık akla yatkın mı? Buna benzer numara için gelen çok kişi oluyordur onlarda yılmıştır kasada açık çıkınca o ödeyecek kahvenizi buna ne gerek var.
Rehin bırakma konusunda haklılar sende efendice halletmişsin doğrusu da bu.
  • basond  (05.03.24 10:16:35 ~ 10:17:12) 
'sen benim kim oldugumu biliyor musun' tavri cok midemi bulandiriyor. Kimse sizi tanimak ya da tanimadigi insana guvenmek zorunda degil. Kaldi ki bahsettiginiz insan asgari ucretle calisan biri, garson ya da kahve ictiginiz yer ne yapacak google'dan adresinizi bulup odeme emri gonderip, dava mi acacak 80tl icin kacarsaniz? Evinizi mi basacak? Ne alaka yani 'beni internetten bulabilirler' savunmasi?

Evden para almadan cikip, herhangi bir yerde QR kodu ile odemenin calismamasi riskini bence siz almis oluyorsunuz bu arada.

Insanlarin servis elemanlarina olan tavirlari da bence onlar hakkinda fazlasiyla fikir veriyor.
Dolayisiyla siz dogrusunu ve guzelini yapmissiniz bence, kendinizi oyle garip fikirlerle zehirlemeyin.
  • songforsomeone  (05.03.24 12:51:09) 
şimdi şöyle, kimliği alıkoymak zaten yasal bir durum değil. orada işletmenin hatası var. bende muhtemelen sizin teklif ettiğiniz yöntemi uygulardım veya iban isteyip atardım hesaplarına. haythuyta gerek yok.

diğer yandan 80 lira için kimlik istemek bana abuk geldi. muhtemelen çok karşılaştıkları bir durumdur, günün sonunda çalışanların hesabından kesiliyor olabilir. çalışanları da anlamak gerekiyor. bu ülkede herkes düzgün insan değil.
  • delidir yakalayin  (05.03.24 14:38:43) 
doğru olanı yapmışsın, eleman üstlerinden bizim böyle bir politikamız yok ayıp etmişsin falan diye azar işitmiş bile olabilir, daha ödeme alınmamış sipariş hazırlanmamış. garson size ayıp etmiş ama onun notu bir süre düşürülmüştür.


  • selam  (05.03.24 15:00:21) 
Sen doğru yapmışsın. Adam orada asgari ücretle çalışıyor. Milletin içip de parasını ödemeden kaçtığı içeceklerin hesabını kasada açık olunca kendi ödemek zorunda kalıyordur. Babamın oğlu mu parayı getireceğine emin olayım? Kaldı ki zincir işletmelerde öyle küçük esnaf mantığıyla, neyse sonraya kalsın, diyemezsiniz. O inisiyatifi mekan sahibi olmadığınız için siz veriyorsanız aklınızda 80 liranın da kendi cebinizden çıkması riskini tartmış olmalısınız.
Arkadaşın gencecik çocuklara atarlanma hayalleri kuracağına gidip bir kriz yönetimi dersleri falan alsın.
Herkes aslan şu ülkede dendiği gibi.
  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (05.03.24 15:28:28 ~ 15:33:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.