[]

Deprem ve demir makası

Muhtemel bir yıkıcı deprem sonrası kurtarma çalışmaları için evlerde ilk yardım çantasının haricinde bulundurulması gereken malzemelerden biri demir makasıdır 99 depreminde de 6 Şubat depreminde de bu aletin ne kadar Hayati olduğu ortaya çıktı. Peki hangi demir makasini tavsiye edersiniz? Teknik özellikleri ne olmalıdır?




 
İhtiyatlı olmak güzel.
ama enkazdan enkaza da fark var.
Enkaz altında kalan birisi için kıpırdayamadıktan veya makasın olduğu odaya geçemedikten sonra bunun bir anlamı kalmıyor.
Enkaz halindeki evinde şanslı olan telefonunun ışığı ve yakındaki yiyecekler ile o an kendi durumunu kurtarabiliyor ama demir kesme makası, kazma, kürekle enkazın altından kendi başına veya aile fertleriyle dışarı çıkabilen hiç duymadım.

Makas balyoz kazma gibi aletler daha çok dışarıdaki yardım ekiplerinin işine yarıyor.
  • diyecevaplandı  (02.03.24 20:55:57) 
"Muhtemel bir yıkıcı deprem sonrası kurtarma çalışmaları için evlerde ilk yardım çantasının haricinde bulundurulması gereken malzemelerden biri demir makası"
değildir.
zaten o hengamede hayatta kalmışsan bile aklına bile gelmeyecek.
ama illa ki almak istiyorsan, evin kolon ve kirişlerinde kaçlık beton kullanılmışsa, o boyutta alman yeterli olur. en büyüğü 16 mm'dir zaten. O da 80-90 cm büyüklük 10 kg civarıdır. Yakar marka piyasadaki en iyisidir.
İllaki demir kesmek için bir şey bulundurmak gerekiyorsa, ben olsam akülü avuç taşlama bulundururum.
  • etna  (02.03.24 21:05:20 ~ 21:05:35) 
Bu depremde demir kesme makası çok konuşuldu ama, demir kesme makası BİLE yok şeklinde serzeniş olarak dile getirildi. Bu makasla enkaz altından yapılabilecek bir şey pek yok. Bodrum kattakiler tam bir çökme olmadıysa dışarı çıkmak için pencere demiri kesebilirler ancak.

Dışardaki HERHANGİ bir kişinin de bu makası kurtarma maksatlı kullanması sakıncalı bence. O kesilen demirin o an neyi taşıdığı, kesilince yeni bir çöküntüye sebep olup olmayacağı soru işaretiyken konuyu uzmanına bırakmak en güzeli.
  • Mirket  (02.03.24 21:17:00) 
Buna katılmıyorum. Her şeyden önce enkaz kaldırmak, yere dökülmüş yapboz parçalarını toplamaktan ziyade jenga parçaları çekmeye benzer. Öyle kafanıza göre bir yerleri kesip, bir şeyleri kaldırmak isterken binayı altında kalanların üzerine yıkabilir ya da potansiyel bir geçiş alanını kapatabilirsiniz. Bu, tahmin ettiğinizden daha kolay bir şekilde gerçekleşebilen bir şey.


  • nawar  (02.03.24 21:21:01) 
İzeltaş alabilirsin


  • dissendium  (02.03.24 21:21:11) 
nawar +1
ilkyardım çantasında demir makası bulunması olacak iş değil.

dışarıdan müdahaleyle de paldır küldür kesilecek biçilecek bi şey değil enkaz. içeride bi moloz kayar yaşayanı da ezip geçer bi ömür onun azabıyla yaşamak en iyisi olur. yaşayan akrabaları cinayet sayarak failin canına bile kasteder.

demir makasının yanına balyoz da lazım. keski ve çekiç de lazım. hidrolik payanda da lazım. bunları kullanan birinin gücü 2 saat olmadan tükenecektir.

bunlardan hızlı olmak için 1000 watt hilti lazım. onu besleyecek büyüklükte jeneratör lazım. jeneratörün yakıtı çabucak bitecektir 3-5 saatte bir yakıt takviyesi lazım. kerosen alıyo bazı jeneratörler. bunları kullananın gücü en fazla 8 saatte tükenecektir. istiharat etmesi lazım. biri onu yedeklemeli. tüm bunların enkazda kalmaması lazım.

bunları kullananın içinde canlı olan enkaz nasıl kazılır bilmesi lazım. göçüğe girmeyi bilmeli. o yüzden madenciler dağcılar mağaracılar koşuşturuyor en önde.

bi tek kepçeyle en üstten kaldırıp en alta kadar ince ince çalışarak inmek mümkün. ona da kepçe lazım. depremde biri babasını öyle kurtardı. 1 günü buna harcadı.

o vaziyette kepçeye de hiltiye de göz diken çok olur. kalabalık edecek adam lazım. silah lazım.
  • lambırcek  (03.03.24 00:04:33 ~ 00:07:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.