[]

İşleri hızlı bitiriyorum diye hep bana kalıyor

Ben senior developer olarak çalışıyorum. iki tane de junior/mid seviyede arkadaş var.

Bu arkadaşlar bir haftada toplam 5 task çözmüş. Benimki 27.

Şimdi şöyle oluyor. Müşteri üç gün sonraya iş bekliyor mesela 2.5 gün geçiyor ben işlerimi bitirmiş oluyorum. Sonra bu juniorlar işlerin %30unu bile yapmamış oluyor. Ki kendime geliştirme tasklarını onlara da bug fix filan veriyorum. Öyle oturup harika kodlar yazmalarına da gerek yok. Neyse bu sefer de yöneticiler gelip bunlar yarına bitmesi lazımdı sen yardımcı ol hazır elin boş diyorlar. Ben oturup onların işini yapıyorum.

İş o hale geldi ki task zor geldiyse nasıl yaparız diye düşünmek yerine onu zaten senior yapar ya boşver dediklerine şahit oldum.

Gıcık oluyorum. Ama bir yandan da onların kazandığı maaş ile benimki aynı değil diyorum. Ben 5 senelik onlar 2 yıllık tecrübeli. Ve maaş olarak iki katı kazanıyorum. Bu sene baya iyi zam aldılar aslında piyasa üstüne çıktılar.

Bilmiyorum ya. Kötü hissediyorum enayi gibi.

 
maaş konusunda zaten 2 katı vererek hakkınızı veriyorlar. ortada ben problem göremiyorum. neticede senior'sünüz tabiki zor olan işleri size verecekler.Artı olarak işin uzmanı siz oldugunuz için işin toplanması gereken kısımları siz toplayacaksınız. enayilikle alakalı bir durum yok. zaten bunun için size 2 katı para veriyorlar


  • limonlu eksi  (28.02.24 13:27:54 ~ 16:20:33) 
Ama zaten bunu düşünerek kendime zor olanları onlara da kolayları veriyordum. Onlara bu hafta 5er task vermişim mesela kendime 22tane vermiştim.
Ama onlar yarısını yapmış yine yapılmayan kısım bana kaldı.

Maaş az alıyor diye hiç çalışmasınlar o zaman? Ne kadar adil ki.
  • yenibirgüzelnick  (28.02.24 13:40:47) 
Gençleri yetiştirin, tıkandıkları noktalarda, online şu eğitimi al, şu kitabı oku gibi bir yönlendirme yaparsanız, ya da takıldıkları noktalarda ufak destek verirseniz, bir süre sonra kendi işlerini yapmaya başlarlar.

Ancak yapabilecek durumdayken, yapmıyorlarsa kendinizi geri çekin. Beraber çalışıyorsanız, imkan varsa, "aç beraber yapalım" diye görevi birlikte yapın. Size iş paslamalarına müsaade etmeyin.


.
  • kartallar yuksek ucar  (28.02.24 13:42:47) 
@kartallar,

çok denedim inanın ki. ben yapınca öğrenemezsiniz ben size anlatayım diyorum kağıda çiziyorum kroki gibi, video atıyorum, şirkete udemy kursu aldırdım bakmadılar bile.
aradan bir hafta geçiyor sıfır ilerleme. iş teslim tarihi gelmiş gece 11 de beni arayıp lütfen yardım et diye mızıklıyorlar. mecbur yapıyorum.
hepimiz kadınız bu arada.

bir de iş paslamayı onlar değil de yöneticiler filan yapıyor. işin niteliğini bilmedikleri için herhalde juniorların yapamayacağı bir şey ki bir haftadır yapamadılar sen yap deniyor. halbuki yarım saatlik iş.
  • yenibirgüzelnick  (28.02.24 13:46:00 ~ 13:46:50) 
Sizin sektörden değilim ama anlattığınız durum bana adil gelmedi.
Yöneticinizin veya varsa proje yöneticinizin bu garipliği farkedip müdahale etmesi gerekirdi.

Görevlerinizi bitirdikçe yenilerinin gelecek olması bir süre sonra bitirmemenize sebep olacak. Junior olsalar da işleri zamanında yetiştirmekle yükümlüler. Becerilerinin, zamanlarının yetmeyeceğini fark ettikleri zaman sizden destek almaları normal ama bunu önceden bildirmeliler.

Hoş bir yöntem değil ama birkaç işin patlamasına izin vermeniz gerekiyor dikkat çekmek için. Sizin elinizdeki iş de bitmemiş olmalı ki onların işine destek veremeyin. İyi bir yöneticiniz olsaydı buna mecbur kalmayacaktınız.
Konuyu yöneticinizle konuşmanızın size zarar verme ihtimali olduğunu düşünüyorum "tembellik ediyor, işten kaçınıyor" gibi anlama ihtimali var.

Siz iki kat maaş aldığınız için onların çok az iş yapması gerektiğini düşünmüyorum. Tarif ettiğiniz tabloda ikisine toplam 1 senior maaşı veriliyor ama gelen iş bir senior işinin yarısı kadar bile değil.

Umarım kısa sürede işler düzelir.
  • michael_knight  (28.02.24 13:47:03) 
yöneticinize iletin, bu durumun onların gelişimine zarar vereceğini, şirkete sadece külfet olacağını iletin. taskların takibini günlük her sabah kısa toplantılarla yapın. işin ne kadarını yaptın ne kadarı kaldı diye sorgulayın.


  • amour fou  (28.02.24 13:56:25) 
@amour fou, task takibini günlük yapsan çıldırırsın. Ne kadarını yaptın diyorum mesela yapamadım diyor. Neden diyorsun yapamadım olmuyor diyor. Olmayan ne hatayı söyle birlikte bakalım diyorum sıfırdan benim yapmamı bekliyor.

Çıldırmalık yani. Toplantıda yönetici bunu duysa bile “arkadaşlar birbirimize yardımcı olalım bugüne yetişmesi gerekiyor sen destek ol arkadaşlara” diyor.
  • yenibirgüzelnick  (28.02.24 14:16:57) 
yöneticinle falan konuşma ben yıllarca bu konuda kavga vermiş biri olarak iyice yontuldum, deadline 10 gün sonra ve ben 1 günde bitireceksem bile 10 gün rastgele tuşlara basıyorum. bu işten asla kazançlı çıkamazsınız.


  • nahtoderfahrung  (28.02.24 14:23:13 ~ 14:23:23) 
burada adil olan bir durum yok gibi geldi bana da, onlarin ne kadar sizin ne kadar aldiginizdan bagimsiz olarak, maas almamalari gerekiyor sanki, yani bence yerine yenilerinin alinmasi lazim. zira burada is ogrenmeye calisma yok, is bitirme yok, is bitiremeyecegini zamaninda soyleme yok. sanki orada calismiyorlar da yine de bir sekilde para aliyorlar gibi. bu sekilde ne kadar (ve ayrica neden) devam edesiniz ki. cok sacma. calismayan insan odullendiriliyor resmen. is teslim tarihinde hala bitmemis is icin 11'de arandiginizda ya acmayin ya yapamam diyin. eger mudur siz degilseniz, neden onlarin isinden siz sorumlusunuz o ayri olay.


  • kassiopeia  (28.02.24 16:08:43) 
o halde haftalık görev list oluşturun. her işe standart bir efor saati/günü belirleyin. mesela x işi y saatte bitmeli diye. hergün o görev listesine eforlu işlerini yazsınlar. eger x işi 9 saatte degil de 36 saatte eforluyorsa önce bir nutuk çekin. eger kendilerine çekidüzen vermiyorlarsa performans düşüklügünden dolayı İKya bu kişileri bildirin. onlar hesap sorsun. daha da devam ederlerse performans düşüklügünden dolayı çıkışları verilsin. kurumsal olarak bu işler böyle yürür.


  • limonlu eksi  (28.02.24 16:25:01) 
askerlik yapsan bunları öğrenirdin. arazi olacaksın, işi yavaş yapacaksın, fazla göze batmayacaksın. altın kurallar. iş yapana yaptırılır.


  • ferenc  (28.02.24 16:44:50) 
27 vs 5 durumu varsa istifa vrya maas zammi isteme zamani


  • lapaz  (28.02.24 17:44:35) 
@lapaz, şirketi seviyorum istifa etmem. Maaş zammını da %80 aldım. O da yeterli gibi. Üç haneli alıyoruz zaten. Daha ne yapsınlar.

Sırf şu iş bilmezler yüzünden böyle yerden çıkmak istemem.
  • yenibirgüzelnick  (28.02.24 20:08:58) 
yavaşla. kademeli olarak ama.


  • paintov  (28.02.24 22:17:35) 
Kendi maaşını arttıracak bir yol bulmalısın. sen çok alırsan onların işi yapması yapmaması da sizi kötü hissettirmez.


  • liberal  (28.02.24 22:46:26) 
2 junior'ı gönderin, 1 senior alın.
2 junior'ı gönderin, yeni 2 junior alın.
2 junior'dan daha kötü olanını gönderin, yeni 1 junior alın.

Kalan eski eleman da "aa beni de gönderebilirler biraz da götümü kaldırayım" desin.

Bu çocukların da iş disiplini yok, öğrenme hevesleri de yok, bir de nasıl olsa halloluyor diye bakıyor. yanlış işe alım yapıldı diye niye istifa edin, keyfiniz yerinde.
  • wct3 org  (29.02.24 00:39:59 ~ 00:41:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.