[]

türkiye'deki yabancılar

selamlar

ülkemizde, istanbul'da son yıllarda, özellikle suriye savaşı, göçmen krizi, yabancı öğrencilerin artışı ve gayrimenkul alanların vatandaşlık alabilmesi sonrası çok yabancı var (bunun sebeplerine dair bir şeyler yazmayacağım, bu eleştirel bir duyuru değil).

ben ortalama bir özel üniversitede öğrenciyim. burada arap, afrikalı, iranlı ve benzer ülkelerden (ab, japonya, abd, kanada ve avustralya dışındakiler yani) çok öğrenci var.

bu öğrencilerin türklerle muhabbeti hiç yok gibi. türkçeyle de ilgileri yok gibi. hep kendi aralarında takılıyorlar. ama istisna olabilir benim deneyimim.

türkiye'deki çeşitli türden yabancıların (yani sadece kaçak göçmen afganlardan bahsetmiyorum) yerli kültürle ilişkisi nasıl? türkiye'de kendilerini nasıl hissediyorlar? burada türklerle etkileşimleri onlara ne düşündürüyor? buraya dair neler düşünüyorlar? neyi sevip neyi garipsiyorlar?

bununla ilgili detaylı bir belgesel, makale veya kitap biliyor musunuz?

 
Bilgim kendi deneyimlerim çünkü hep böyle öğrencileri olan bir yerdeydim, hem de okulda erasmus grubundaydim.

Yüzde 99 çok pozitifti düşünceleri (tabi benim bilgiler biraz eski). Ama sorun yasayanlar oldu ve bu sorunlar biraz tipik Türkiye sorunu (kuralsizlik, sana baska diğerine baska sonuç olmasi vs). Yani misal oturma izni islemi yaparken rusvet alindigini bile gördüler. Bir arkadaş misal uzun kalmis, ceza alacak. Ilk dediler x lira, vermem dedi. Y liraya düştüler vermem dedi, sonra z lira dediler falan. Böyle saçmalık mi olur?

Neyse dediğim gibi genelde çok mutlulardi ama ülkeye entegre oluyorlar pek diyemem. O konuda ülkenin pek bir etkisi ya da cabası yok gibiydi.

Benim hanim bir Fransız olarak en çok insanlarin birbirine selam vermemesi, markette vs kasiyere iyi günler dememek çok garip geliyordu, insanlar onu sevmiyor sanıyormus ilk :) şimdi de Fransa'da en zor gelen şey kolay gelsin diyememek =d
  • logisticsmanager  (26.02.24 17:23:01) 
Türkiye'de ki yabancılardan kasıt sanırım yerleşik yabancılar. Yerleşik yabancılarda ikiye ayrılıyor sığınmacılar ve ikamet sahibi olanlar. Genel olarak yabancıların Türkler ve Türkiye hakkında görüşleri olumlu. Yabancıların kendi aralarında kamplaşmasının sebepleri ırkçılık, ayrımcılık ve kültürel farklılıklar olabilir. Malum Türkiye'de sığınmacılar günah keçisi ilan edilmiş durumda. Rjs ve Ukraynalıların kamplaşmasının sebebi ise Ruslar genelde Rusça bilmeyen toplumlara mesafelidir ayrıca Türklerin davranışları çok agresif ve kaba geliyor onlara.

Sığınmacılarla Türklerin etkileşimi sınırlı maalesef Türklerin siginmacilar hakkında gerçek dışı inanışları var ve bu inanışlar kesinlikle şahsi tecrübelerden değil kulaktan dolma veya sosyal medyadan yapılan propogandalardan ibaret.
Bu konuda çeşitli makaleler ve araştırmalar var şahsen merak edip okumuştum ama çeşitli farklı kaynaklada şu an hatırlamıyorum.
  • doharkoman  (26.02.24 17:33:10) 
İş hayatında denk geldim yabancılara. Biri kaçak işçiydi. Afrikalıydı. İyi biriydi. Bana kanki diyordu. Kanki diyecek kadar uyum sağlamış. Cuma namazına gidiyordu.

Evli olmadığımı söylediğimde şaşırmıştı. Afrika'da evlilik erken yaşlarda oluyor.

Biri mühendisti. Afrikalıydı. Üniversiteyi Türkiye'de okumuş. Türkçesi iyiydi. Kanada'ya gitmeyi istiyordu. Gidene kadar burada uğraşıyormuş. Onun uyumu iyiydi. Türkçe espri yapmıştı.

Açıkçası Türk kültürüne dâhil olmaları zor. Bir sürü nedeni var.
  • dissendium  (26.02.24 17:44:46) 
İranlı arkadaşım var, 7 senedir Türkiye'de.
4. senesinde ev tutmaya çalışıyorduk Beylikdüzü-Avcılar tarafında . Emlakçılar sürekli ev sahibi yabancıya vermek istemiyor o yüzden ucuz falan diyordu . İranlı olduğunu öğrendiklerinde hem dumur oluyorlardı.
Beyaz Türk olarak hayatına devam ediyor İstanbul'da.

Suriyeli bir tane var. 12 senedir Türkiye'de. Türkçesi çok iyi ama Türkçe'ye hala alışamadı. Türkçe düşünmek çok zorlayıcı geliyor diyor.
Ortalama bir Türk gencinden çok da farklı değil ama yine de tam bir uyum sağlayamıyor.

Yalan yok Türkiye'ye aidiyet olarak sırala desen İranlı > Ben > Suriyeli derim.
  • aids rakun  (26.02.24 18:45:13) 
Benim tıp fakültesinde iranlı -iran türkü- çok arkadaşım vardı, hepsi de baba profesör falan amaçları amerikaya gitmekti zaten kardeşleri yakınları falan orada. Buradan gitmek daha kolaaymış, 10 yıl oldu hatırlamıyorum. Basamak gibi. Ama türk kökenli olmalarına rağmen burayı benimsediklerini hiç hissetmedim, karşılaştırma yaparken falan hep iranı övecek şekilde konuşuyorlardı.

Afrikalılardan ülkesine dönen veya yurtdışına giden çok oldu. Özellikle bunlar kendi ülkelerinin zenginlerindendi ve en sevmediğim grup bunlar fetönün yurtlarında kalıyorlar, hocalar notu bol veriyor, tüm TR’i yazın tatilde geziyorlar, vs vs. Hayat bunlara güzel.

Bulgarlar ve diğer balkan ülkelerinden gelenlerde tam coğrafyaları gibi birlikte geziyorlardı falan ama tek olunca hep birbirlerinin dedikodusunu yapıyorlar.

Bunların hepsinde hiç kültürü tanıyalım vs gibi hevesli olanı görmedim, hatta bir aşağılama bile seziyordum. Hiçbirinde de TR’de kalma amacı yoktu.
  • durgunfoton  (27.02.24 00:05:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.