[]

Türkiye'de sigara kullanımı

İnsanlar manyak gibi sigara içiyor her yer sigara kokuyor her yer duman altı ve buna dur diyen yok dükkan önlerinde insanlar ellerinde sigara ile bekliyor, kafelerde mekanlarda , duraklarda kalabalık içinde heryerde sigara içiliyor hatta yasak olmasına rağmen artık bir çok kapalı mekanda dahi sigara içiliyor ne de olsa denetleyen yok. Peki sigara kullanmayanların hakkını kim savunacak? Bazı kişiler kendini zehirlemek istiyor diye herkes bu zehre ortak olmak zorunda mı? Neden denetimler yapılmıyor. Dünyada bu böyle değil sigara içenler toplumdan ayrıştırılır. Bir çok ülkede çoğunlukla sigara kullananlar halkın en eğitimsiz en alt tabakası iken ülkemizde sigara ve tekel ürünlerinin tüketimi özendiriliyor ne yazık ki. Bu durumdan rahatsız olan tek ben miyim? Siz ne düşünüyorsunuz?




 
Bence sigara artık çok demode.


  • prole  (22.02.24 20:13:07) 
Ben de sizin gibi düşünüyorum. Artık kapalı alanları bırakın açık alanlarda dahi sadece "burada sigara içilebilir" yazan yerlerde sigara serbest olmalı. Onun haricindeki hiçbir yerde sigara içilememeli. Maalesef ülke olarak çok uzağız buna şu an.


  • pispinti  (22.02.24 20:35:52) 
Çok haklısın.
Çok rahatsızım.

  • Mirket  (22.02.24 20:43:11) 
Ben bu başlığı görünce çok mutlu oldum. Benden başkalarını da görmek içimi rahatlatıyor. Zira ben bu durumla alakalı çok mücadele ettim. Ama ben günah keçisi olarak kaldım ve yaptırım olarak da çok bir şey yapamadım. Ancak toplumda bu duruma tepki gelişirse bu durum biter. Kapalı alanlarda sigara içmenin önüne geçemiyorum, insanlara kanser olabileceklerini izah edemiyorum. Avm'ler bile leş gibi sigara kokuyor. İnanılmaz bir bilinçsizlik var. Ve bu bilinçsizlik her kesimde var. Berbat bir şey. Bu yüzden keşke yurt dışına gidebilsem diyorum. Ama işte onun da derdi ayrı. Bilemiyorum..


  • dolantindr  (22.02.24 20:45:27) 
En azından tek olmadığıma sevindim. Bireysel olarak ancak farkındalık oluşturabiliriz veya şikayette bulunup kamu kurumlarının harekete geçmelerini sağlayabiliriz. Malum kamu kurumlarını harekete geçiren bireylerdir denetim önce bireylerden başlar. 2008 yılında yanılmıyorsam "dumansız hava sahası" uygulaması başlamıştı bu alanda avrupada ikinci ülke olduk diye seviniyorduk fakat tekrar 90lara döndük bu halk serbest bırakmaya gelmiyor denetimler ve cezalar rutin olmalı takside minibüste bile şoförler sigara içiyor kimse bir şey demiyor herkes çok rahat ve bu durum normal karşılanıyor çok üzücü.


  • doharkoman  (22.02.24 21:11:06) 
Ağırlık elektronik olmak üzere arada bir normal sigara da içiyorum, haftada 8-10 tane içiyorumdur hatta. Kendim de kullandığım halde kapalı alanda sigara içilen yerde boğuluyorum dayanamıyorum. Onu geçtim yolda önümde sigarasını tüttüre tüttüre giden denyolar daha da deli ediyor. Güya bazı ana caddelerde sigara içme yasağı geldi 2 yıl önce falan ama kimsenin umrunda değil, denetleyen yok. Caddeyi geçtim mekanları denetleyen bile yok.


  • pianeta  (22.02.24 21:39:14) 
Bence de öyle, ben de rahatsızım. Fakat ülkede yanlış olan çok fazla şey var.
Ahlaksızlık, anlayışsızlık, kural tanımamazlık, empati yoksunluğu gibi sıkıntılarımızın pek çok sonucundan biri de sigara içilen mekanlar.
Kısa sürede düzeleceğini sanmıyorum. Bi ara bu iş gündemdeydi, "bu mekanda sigara içiliyor ihbar hattı" vardı yanlış hatırlamıyorsam, olmadı.
  • michael_knight  (22.02.24 22:05:26) 
Ben de yazin mekanlarda acik alanin sigara icenlere ayrilmasina sinir oluyorum. Yani direkt ayrilmis degil ama oyle oluyor. Geciyorsun, yan masa arka masa hepsi iciyor. Bir gun bilinen de bi restoranda garsona bu durumu soyledim. Sizi iceri alabilirim burada iciliyor maalesef dedi. Ben de e bi ayri alan olusturun burada da dedim.. neymis icen sayisi hep daha fazlaymis olmazmis. O kadar garip ki. Bu da bir gun gulecegimiz bir sey bence. Tipki eskiden otobuslerde sigara mi iciliyormus diye guldugumuz gibi.

Yalniz.. su sigara icen egitimsiz, alt tabaka olayina katilmiyorum. Hic de oyle bi durum yok. Obama bile bir ara birakmaya calisiyordu. Uzun yillarin tiryakisi. Ve ulkemizde neden bu oran bu kadara da katilmiyorum. Iyi ki bi turk gibi icmek lafi cikmis bir yerden... avrupali, amerikali da gayet iciyor.
  • Kittie  (22.02.24 23:46:33) 
Türkiye en çok sigara içilen ülkelerden biri. İstatistiki olarak sigara içen yetişkinler içmeyenlere oranla fazla sanırım. Bu insanlar seçmen, kanun koyucu, uygulayıcı, iş yeri sahibi, müşteri... Tabi bir diğer yandan da devlet için ciddi bir vergi kalemi... Yani ne kimsenin daha fazla kanun koyası var, ne mevcut kanunlara uyası var, ne de bu kanunları uygulayası var. Sigara içmeyenlerin tek şansı, içenlerin örgütlü olmaması ve örgütlenemeyecek olmaları (Sigarayı savunacak bir argüman kurmak zor) olabilir.

Sigarayla Savaşanlar Derneği vardı bir ara, keza Yeşilay... Bunların güçlenmesi lazım. Bireysel boykot vb. çok bir işe yaramaz bence.
  • salihdt  (23.02.24 01:44:45 ~ 01:45:05) 
Hayatımda türk ve balkan coğrafyası kadar sigara içen başka hiçbir yer görmedim. Ne avrupa ne amerika ne asyada. Yunanlar, türkler, bulgarlar vb milletler olarak adeta bacayız. Açık alan otomatik olarak sigara içmek için ok gibi algılanıyor ve sigara içmeyen insanlar boğuluyor. Bebeğinle açık havada oturup yemek bile yiyemiyorsun. Adam tamamen kendinde hak görüyor.

Bir de sigara mı kaldı ya. Lisede iç büyü bırak yani.
Ben sigara kullanmıyorum ama ne hikmeyse montum saçım sürekli sigara kokuyor. Asansöre biniyor insanlar leşş, toplu taşımaya biniyorlar leşşş, ofiste yanına oturuyor leş.

Bezdum.
  • wild honey suckle  (23.02.24 07:12:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.