[]

Borsa’ya nereden başlanır? Ekonomi 101

Merhaba. Çevremde bu işlerle o kadar çok fazla uğraşan var ki. Ve çok büyük bir yüzdesi neyi neden yaptığını bilmeden kulaktan dolma bilgilerle avare biçimde takılıyorlar. Nereye gitsem birileri bir kağıttan mevzu açıyor. Hayatımda şimdiye dek şu borsa da neymiş deyip bir kere ilgilenmedim. Okumayı araştırmayı seviyorum. Yerli yabancı ne kadar makale kaynak varsa hatim edip, ekonomi okur yazarlığı geliştirip mantıklı akılcı kararlar alarak bu işe giresim var. Sizce bu yaklaşımın mutlak bir getirisi olur mu yoksa borsa yapısını bilemediğim için boşuna bir uğraş mı olur kestiremiyorum.

Hem meşgale olsun, hem de hayatımda bir konuda bilgi sahibi olma hevesiyle günüme keyif katabilirim düşüncesiyle borsanın mantığını kavramak, bağıntılı yapı taşlarını özümsemek için nereden başlamam, hangi konularda yetkinlik geliştirmem gerekir Google vahasına dalmadan kaba taslak bir yol haritası çıkarabilmek adına bu konuda ilgili kişilerden tüm önerilerinizi beklerim arkadaşlar.

Teşekkür ederim, mutlu günler dilerim

 
Tunç Şatıroğlu'nun YouTube videolarını izleyin. Eğitim veriyor (ücretli). İki eğitim var, teknik analiz eğitimi ve yatırımcı eğitimi. Mümkünse bu eğitimlere katılın.

Işık Ökte kitabını okuyun. Aslında konuyla ilgili kitapları okuyun :) Zilyon adet var, doğru yolu sizin bulmanız gerekiyor.

Düşünceniz ve gözleminiz doğru. Herkes kumar oynuyor, borsa yazı tura gibi bir yer değil. Haklısınız. Doğru yolda başarılar dilerim. Umarım bereketi bol olsun :)
  • alfired  (22.02.24 11:19:37) 
2023 sonunda borsayı denedim. Bugüne kadar denediğim en mantıklı şeylerden biri. Bu işi en doğru şekilde küçük miktarlarda alım satım yaparak öğrenirsin. Kendine bir hisse seçeceksin. Bist 30, Bist 100 olması daha iyi. Bildiğin bir şirket olursa daha iyi. Fiziksel olarak gördüğün (önünden geçtiğin) bir yer olabilir.

Önce fiyat hareketlerini bankanın uygulamasından takip et. Borsa 10'da açılıyor. Bütün gün ve bir süre en düşük kaç olmuş, en yüksek kaç olmuş, bunlara bak.

Sonra günlük, haftalık, aylık fiyatlara bak. Hisse şu an geçen yıla göre nerede. Pahalı mı, ucuz mu.

Herkesin borsa anlayışı farklıdır. Bazıları fiyata ucuz pahalı demeden alır, hisse sayısını artırmaya çalışır. Ben kısa süreli yatırım yaptığım için en düşük olmasa da en düşüğe yakın fiyattan almaya çalışıyorum.

Bu şekilde hisse almayı, hisse satmayı öğren. Gerekirse 1 2 hisse al.

Borsa herkesin yorum yapabildiği bir şey. Bu tip eğitimlere dalarsan kafan karışır.
  • dissendium  (22.02.24 11:20:06 ~ 11:21:28) 
borfin.com

ücretsiz olanlardan başla eğitim almaya. Yüksek ücretli olanlar gözünü korkutmasın, onlar çok üst düzey.

Ayrıca Youtubee'da bol miktarda video var. İlk aklıma gelen Flu Tv'nin olmaz öyle saçma şey serisi.

Tunç Şatıroğlu'nu Barış Soydan'ı günlük takip et.

Ayrıca ülke ve Dünya gündem ve ekonomisini çok yakından takip etmen gerekir. Kızıldeniz'de neler oluyordan, Çin konut krizine kadar herşeyden az biraz fikrin olması lazım.
  • Mirket  (22.02.24 11:22:58) 
hacım hiç bulaşmasan daha iyi tünelin ucu bombok bir yere cıkıyor.


  • sizofren06  (22.02.24 12:11:37) 
Oncelikle tarzinizi tespit etmeniz lazim.Teknik analiz bu isin en zor kismi.Insanin kendini tanimasini ve kendiyle mucadelesini de icerir.Tavsiyem orta vade konjekturel analizlerde ne kadar basarili oldugunuzu anlamaya calisin.Ornegin borsa ile ilginiz olmasa bile onumuzdeki 6-12 ay arasinda hangi sektorlerin karlarini veya satislarini arttirabileceklerini tahmin etmede basarili misiniz?Bu kismi hallederseniz sonrasi corap sokugu gibi gelir.


  • turkuaz  (22.02.24 12:23:03) 
borsayı hobi olarak öğren ama ben fonları daha güvenli buluyorum. hisse senedi yoğun fonlar var. bu fonları aldığında birden fazla hisse senedi almış oluyorsun aslında temalarına göre. fonları yönetenler de hangi hisseye ne zaman girilir-çıkılır senden benden daha iyi bildikleri için daha iyi bir yönetim sağlıyorlar doğal olarak.

www.tefas.gov.tr hisse senedi yoğun fonları inceleyebilirsin. bunları bankandan döviz altın vs alır gibi alıp satabiliyorsun.

yatırım tavsiyesi değildir.
  • exlibris  (22.02.24 12:26:04) 
yatırımlarınızı yalnızca türk borsasıyla sınırlandırmayın. yatırım fonları aracılığıyla abd,avrupa,türkiye borsaları ve emtialara yatırım yapabilirsiniz. ytd

www.youtube.com
  • biravekahve  (22.02.24 12:47:48 ~ 12:48:02) 
hedge fonlar s&p'yi geçemiyorken düz adam nasıl geçsin. random hareket yapmakla bilinçli hareket etmek arasında anlamlı bir fark olmuyor :))

küçükten başla. tüm halka arzlara katıl. kendi kendine öğrenirsin.
bedelsiz, bedelli ne demektir. bu sermaye artışlarında hisseler nasıl hareket eder. neler yapmak gerekir. rüçhan hakkı nedir. hisse geri alımı ne demektir. araştır.

finansalları okuyamıyorsun büyük ihtimalle. en azından aynı sektördeki şirketlerin hazır verilen oranlarını karşılaştır.
  • gabe h coud  (22.02.24 12:48:38) 
öncelikle ekonominin temel kuralları ile ilgili çeşitli kitaplar okumak gerekiyor.
Ekonomi ve iktisat temellerini anladıktan, sonra sepet yaparak aktif olarak yatırım yapacaksınız.
Bunların içersinde çeşitli fonlar, kendi aldığınız hisseler, altın vb. olacak.
öreğin İlk başlarda diyelim %50 başarılı olan fonlara yatırım yapıp %10 kendiniz hisse seçeceksiniz.
Yatırımda en iyi öğretmen zamandır, piyasa ve şirketlere ait haber akışlarını takip ederek, yatırımlarınızda naslı etkiler yaptığını zaman içerisinde öğreneceksiniz.
Bunun haricinde kendinize excel dosyası oluşturup , para yatırmadan, al sat yapıp da deyebilirsiniz.

Borsa zarar vb diyenlere kulak asmayın, zarar edenler, kendi psikolojisini yönetemeyip kumar oynayanlardır.
  • Rao  (22.02.24 14:01:40 ~ 21:36:31) 
Kimse yazmamış, temel muhasebe öğren. tekdüzen hesap planı, hesap gruplarının/kebirlerin işlevleri, bilanço yapısı, gelir tablosu, finansal oranlar gibi şeyleri bilmenin büyük faydası olacaktır. Bunun için Anadolu Uni Açıköğretim Temel Muhasebe 1-2 kitapları güzel. Bazı konular borsa ile çok alakalı değil, bazıları epey alakalı. Finansal oranları da ayrıca internetten vs tanımlarını bulup öğrenebilirsiniz.

Bu bilgileri nerede kullanacaksın? Faaliyet raporu okurken... Faaliyet raporlarını şirketler 3 ayda 1 KAP'ta paylaşıyorlar. Bu raporda şirketin ortaklık yapısı, mevcut ticari gelişmeler, mevcut hukuki gelişmeler, iş ilişkileri-yapılmakta olan yatırımlar, beklentiler, son çeyreğin performansı vs yer alır. Ayrıca ekinde bilanço ve gelir tablosu yer alır. Bunları okuyarak şirkete ve gidişatına dair fikrin olur. Ayrıca yeni bir şirket radarına girdiğinde hızlıca temel oranlarına, bilanço yapısına vs bakabilirsin çeşitli kaynaklardan.
  • perferil  (22.02.24 15:04:44) 
Kimse yazmamış ya da bilmiyor, hayret. Udemy veya youtube'dan Mustafa Bostan (Fin.sys) kanalını takip etmeni öneririm, tam istediğin şeylere cevap olarak hitap ediyor diyebilirim. Senin istediğin şey nereden girip nereden çıkacağını bilinçli olarak yapmak. O zaman algoritmalarla trade yapmayı öğrenmen gerekir. Belirttiğim kanal tam da bu işe yarıyor.
Kolay gelsin :)

  • mimetorg  (22.02.24 16:08:56) 
Bence girmeyin, bulaşmayın.
90lardan beri tanıdıklarım da var sonunda zarar ediyorlar.
ya büyük bir birikiminiz varsa altın alın saklayın ya da ufak çaplı bir şeyler alın satın internet üstünden daha iyi.
Tanıdıklarıma da bu yönde tavsiye veririm ve maalesef dinleyen yok.
Öylece alışkanlık halini almış.
Kazanayım derken sistemi beslediklerinden bile haberleri yok.

Alt yapısı ve arkaplanı bilinmeyenlerle dolu bir sistemi bu kadar kişinin hem de bilgisizce kullanması hiç mantıklı gelmiyor.
Devletler bile müdahele edemiyor bu sisteme. Kritik anlarda olmaması gereken şeyler oluyor ve yanlış işler çevirerek başkalarının zararına sebep olanlar ifşa da edilemiyor.Tuhaf değil mi?
  • diyecevaplandı  (22.02.24 17:58:16) 
Bilmen gereken ilk sey Ekonomi ne demek? Finans ne demek? Sordugun sey ekonomi degi, finans.


  • hot potato  (22.02.24 18:00:09) 
Yukarıda yazıların hiçbirini yapmadım. Yıllardır borsadayim ve hep kazandım. Yaptığım tek şey bebek hisse alıp düşüşlerde stres yapmak yerine sevincten ellerimi ovuşturup ekleme yapıp hisse adetini arttırıp alış maliyet ortalamami düşürmek ve sadece ama sadece beklemek. En az kazandığın hisse 10 kat artmıştır. Bebek hisse nasıl mı bulunur. Sermayesi 50 milyon TL altı olan , ödenmiş sermayesinin en 5-6 kati net dönem karı açıklayan ve bunu sürdüren, ozkaynaklari hızlı artan şirketleri seçersin ki bunlardan 120 civarı var borsada.


  • alimcgraw  (22.02.24 19:12:53) 
- Etkin piyasa hipotezi / Efficient market hypothesis
- Hayatta kalma yanılgısı / Survivorship bias

  • aloha snackbar 3  (22.02.24 19:22:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.