[]

Başarılı olmak için az uyumak

Merhaba. Kendini geliştirmek, çalışmak için az uyuyan var mı? Belirli bir süre (6 ay olabilir) yapıldığında bir zararı olur mu? Lisede, üniversitede, iş hayatında bunu uygulamış olan var mı? İşe yaradı mı? Sağ olun.




 
Bu konuda uzman değilim ama az uyumak iyi değil bence. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak dinleniyoruz uyuduğumuz zaman. Ben az uyuduğumda hasta gibi hissediyorum kendimi.


  • rock n roll  (19.02.24 22:21:58) 
Yaş önemli. Belli bir yaştan sonra ters etki yapar. Lisede yapılır bence.


  • ferenc  (19.02.24 22:24:55) 
Trilyon dolarlık bir şirketin CEO'su gece 12'ye kadar aktif çalışır, 12'de yatıp, sabah 4'te kalkıp koşar ve sabah 6'da toplantı yapardı. Bunu en az 25 yıl yaptığını bizzat biliyorum. Yani mümkün.

Ancak aynı kişi, hayatımda gördüğüm ve duyduğum en hırslı kişiydi.

Bu soruyu sorduğunuza göre, o kadar hırslı değilsiniz sanırım. Değer mi başarı için?

(sadece uykusuzluk değil, iş ve hayat dengesi, ailevi ilişkiler, vs. vs.(
  • alfired  (19.02.24 22:27:44) 
tabii ki hayir. yani gununu %100 verimle pur 16 saat calisarak dolu dolu geciriyorsun da 2 saat daha uyku mu sikti. para biriktirmek icin sadece patatesle beslenmek gibi.


  • hot potato  (19.02.24 22:35:24) 
Tabii ki zararı olur herşey kararında güzeldir.


  • doharkoman  (19.02.24 22:38:33) 
27 yaşıma kadar ben yaptım, yaradı. hem okulda hem de işimde çok başarılı oldum.

üniversitede 86 saat uyumadığım olmuştu. çalışma hayatı da ilk beş sene izin kullanmadan (sıfır tatil), hustle kültürü içinde geçti.

eksisozluk.com
  • gabe h coud  (19.02.24 22:44:42 ~ 22:52:12) 
Ben denedim, başarılı oldum. Muhtemelen denemeseydim de başarılı olurdum. Günde 7 saat uyku ve disiplinli çalışma yeterli. Keşke maloş gibi az uyumasaydım diyorum şimdi. Az uyumak sağlıklı değil.


  • prole  (19.02.24 23:35:54) 
uyku standart bir olay değil. kişiye göre uyku toleransı farklılık gösterebilir...

benim tempomda ve beslenmemde bir birey için günlük 6 saat uyku yeterli olabilirken bir başkası için bu daha az veya fazla olabilir. bunun genel geçer bir yolu yok. kimi insanda az uyku bağışıklık sistemini çökertir ve bu başlı başına çeşitli sıkıntılara yol açar uzun vadede. kiminde ise sürekli ve çok sık uyumak çeşitli sorunlara sebebiyet verir.

yani şu adam şu kadar saat uyuyarak şunu başarmış hemen ben de aynısını deneyeyim bakış açısı kesinlikle doğru değil. kişinin kendi yaşam dengesindeki optimum düzeni sağlaması önemli burada. kişinin kendisini tanıması ve bilmesi anahtar rol bu konuda.

dönemsel ve geçici olarak kişi ortalama düzeninin altında veya üstünde bir uyku saatine maruz kalabilir. bu dönemsel bir süreç olduğu için kısa vadede etkilerini gözlemlemek de oldukça güç olur ve akabinde vücut normal düzene geçtiğinde bunu tolere eder. ama bir rutin şeklinde bunu bir hayatın parçası haline getirmek veyw uzun vadeli bir şey denemek kişiye ve onun sağlık öyküsüne uygun değilse hayatını olumsuz yönde etkilenesi de çok olası. uyku diyip geçmeyelim. vücut yeterli uykuyu alamazsan kullandığınız ilaç bile etkili olmuyor bazı durumlarda..
  • ezkaza  (20.02.24 00:21:15) 
Yaş 32 olacak bu sene, ne zaman az uyusam sonraki gün işte tam kapasite bulamıyorum kendimi. Bu sebepten 1 senedir falan cok dikkat ediyorum uykuma. Önceden misal is varsa aksam yapardim ama şimdi uyumam lazım diyorum gerekirse ofise erken giderim diye bakıyorum.

Ha 10 saat uyumuyorum tabi. Kendi deneylerim sonucu (yatiyorum ve hiçbir şey olmazsa 7.5 saat sonra kendi kendime uyanıyorum max) 7.5 saat ideal, sporda falan cok yorulduysam 8+ iyiysem 7 ve bir iki gün az uyuduysam akşam 10.30 gibi uyuya kalıp 7.30 uyanıyorum. Yani aslında kişinin o anki durumuna da bağlı.

Ha bu arada ben daha çok az uyuyan çok başarılı insana çok denk gelmedim. Misal sabah 5-6 gibi uyanan arkadaslarim var ama aksam 10 da yatiyorlar. Emea tedarik zinciri vp'si adam 6 gibi email atmaya başlıyor çünkü öncesinden uyanıyor, spor yaparken başlıyor email atmaya. Peki maaşı ne kadar? Tahminen aylık 30 bin eurodur. Bu adamin para derdi yok, en sağlıklı besini alir, senede 7 hafta tatili var vs. Yani bu adam yapar. Sabah 7de yola çıkıp 8de iş başı yapip aksam 19.30 eve giren kişi yapamaz.

Neyse yani bilimsel olarak da hiçbir şekilde iyi değil az uyumak. Kaniti olan varsa da koysun bilelim. Az uyumaktan kastım 7 saatten falan az uyumak.

Toparlarsak kişinin günlük hayatinin yorgunluguna, stresine, hayat kalitesine, yaşına, efor seviyesine göre değişir. Türkiye'de çalışırken akşam bayiliyordum çünkü sabah 6.15 uyanıp 7de servise binip aksam 19.30-8 eve variyordum, bu hayat değildi.
  • logisticsmanager  (20.02.24 00:25:19) 
Bu arada bunu atlamisim; donemsel olarak yapilabilir tabi ama kesinlikle zarari olacaktir. Dene gör yani 5 gün arka arkaya 6 saat uyu sonra beyin fonksiyonların nasıl olacak gör. Belki sende sorun olmaz. Ama bilimsel olarak tabiki zararı var.


  • logisticsmanager  (20.02.24 00:27:43) 
7 saatten az uyumak sen hiç farkında olmasan da, kendini mükemmel hissetsende beyin fonksiyonlarını etkiliyor ve en iyi, verimli halinde olmanı engelliyor.

Hiç bir eksiklik hissetmesen de en iyi halinde olmuyorsun beyinsel performans anlamında. Araştırmalar bunu gösteriyor.

Full performans, iyi bir uykuyla, bir saatte 10x lik zihinsel çıktı üretebiliyorsan, uykundan kıstığında bu 8x e düşecek sen hiç farketmeden. Kendini yine çok iyi hissedeceksin alıştıktan sonra. Ama zihninin keskinliği bir miktar azalacak.

Sen uykudan kıstığın vakti tamamen verimli geçirirsen, gün içinde 8 saat boyunca 10x performansla çalışıp 80x çıktı üretmek yerine 11 saat boyunca 8x (az uyuduğun içim düşük) performansla çalışıp 88x çıktı üretirsin. Overall da daha fazla çıktı üretirsin ama daha düşük performansla ve gereğinden daha fazla vakit harcayarak.

Zihinsel performans bu şekilde lineer ölçülebilecek bir şey değil tabi ki, ama performans ve çıktı arasındaki ilişkiyi anlatabilmek için konuyu basitleştirdim biraz.
  • zimbirik  (20.02.24 12:50:11) 
lise üniversite boyunca bunu yaptım sonra da alışkanlık oldu sanırım hiç 8 saat uyumuşluğum yok neredeyse. gençken hergün mutlaka bir film izleyip biraz kitap okuyup biraz gitar pratik yapardım, bir günüm boş geçse kötü hissederdim. işe yaradı tabi normalde insanların bir ömre sığdıramadığı pratiği birkaç seneye sığdırabilirsin. ben bir zararını hissetmedim ama tabi uzman değilim. ayrıca sabah ayrı gece ayrı işte çalışıp günde 2-4 saat uykuyla geçirdiğim dönemler de oldu.


  • entropik  (20.02.24 16:05:00) 
başarı için tek kriter uyanık geçirilen zaman olsa haklı olurdun. ama az uyumana gerek yok. 6-7 saat verimli uyku ile bilişsel performasını ölçülebilir derecede arttırabilirsin. bu fark da uyanıklık süresinin getireceği avantajı kat kat kapatır.

uyku konusunda huberman routine araştır. spor-iyi beslenme 22.00-05.00 arası 7 saatlik bir uykuya vucudunu alıştırırsan hedeflediğin farkı yakalarsın.
  • orpheus  (20.02.24 16:05:55) 
einstein günde 8-9 saat uyuyoru duyduktan sonra o işlere hevesim geçti. günde 16 saati değerlendiremiyorsak 18 saati de değerlendiremeyiz


  • gizemli dede  (20.02.24 20:49:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.