[]

meslek etiği sorusu

serbest avukatlık yapıyorsunuz. bu dönem biraz yoğunluğunuz söz konusu. dün bir müvekkil adayının yakını geliyor, durumu anlatıyor. üstesinden gelemeyeceğiniz bir iş değil ancak davadaki sürenin iki gün kaldığını öğreniyorsunuz. yarın müvekkilin kendisinin geleceği söylenerek görüşme sona eriyor. yazmanız gereken başka dilekçeler olduğu için başka bir meslektaşınıza arayıp ilgilenip ilgilenmeyeceğini soruyorsunuz, meslektaşınız da ortak olarak bakabileceğinizi söylüyor. ertesi gün elinde evraklarla müvekkil adayının kendisi geliyor. dosyada iki gün değil yedi-sekiz gün olduğu anlaşılıyor. bu aslında sizin için de gayet yeterli bir süre. bu sürede hem kendi dosyalarınızla hem de bu dosya ile ilgilenebilir, tüm dilekçelerinizi yazabilirsiniz. fakat diğer taraftan da "tamam o zaman ben vekalet takayım, sen dilekçelerini yaz, %50-50 paslaşırız." dediğiniz meslektaş var. Bu meslektaşınızla yakın arkadaş değilsiniz, sadece ofisleriniz aynı binada.

Böyle bir durumda ne gibi bir yol izlersiniz?


 
%50-%50 yolu tabii ki


  • Mirket  (08.02.24 21:17:20) 
oncesinde ne dediysen ordan devam..


  • cooperr  (08.02.24 21:22:13) 
olay orgusunu dogru anladiysam is paslamak uzerine konusulan avukat henuz bir sey yapmis degil ve isin paslandigi/paylasildigi kosullar degismis/farkli oldugu ortaya cikmis. bu nedenle ben anlasmadan doner ve kendim ilgilenirdim. meslektas da bunu gayet dogal karsilar diye dusunuyorum.

onceki cevaplara sasirdim acikcasi. kendimi hep meslek etigini gozeten, hatta fazla gozettigi icin meslegin geldigi noktada hep uzulen bir avukat olarak tanimlardim. etiksiz mi oldum simdi :)
  • okuyamıyom ben ya  (08.02.24 21:34:48) 
gerek kalmadı diyebilirsin.
müvekkil de vazgeçebilirdi sonuçta kesinleşen bir durum yok.

  • jelly bear  (08.02.24 21:42:28) 
aynı durumda olsam "süre sıkıntısı yokmuş ama yine yardım isteme hakkımı saklı tutuyorum ^^" der ve işi paslamayacağımı kibarca iletirdim.


  • trajikomix  (08.02.24 22:07:21) 
Verdiğiniz sözü tutun ... ki ileride benzer bir durum olduğunda tekrar yardım alın.

Üstelik diğer avukatla birlikte çalışmaya başlayınca, o da size aynı şekilde müşteri getirebilir.

Bunların dışında, ticari etik olarak verdiğiniz sözü tutmalısınız. Para gelir geçer. Güven zor kurulur ve kolay bozulur.

Buraya sorduğunuza göre vicdan muhasebesi yaptığınızı düşünerek yazdım. Ancak makyavelist düşünüp, buradan onay almak için (bilinçli olarak veya içgüdüsel olarak) buraya sordunuzsa ... zaten cevap ne olursa olsun sözünüzü tutmazsınız (bence yanlış). Bu da bir tercihtir.
  • alfired  (08.02.24 22:19:44) 
Kanka gerek kalmadı hallettim dicen. Ya da adamlar gelmedi dicen. Konu kapancak.


  • turuncu tonlarda  (08.02.24 23:15:48) 
genjler ozel sektor oyle yurumuyor, bana birisi onceden yol yapsa, sonra da iptal etse benden eksi puan alir. Bugun senin isin duser sen pastayi paylasirsin, yarin adamin onune buyuk bir pasta gelir sana bir parca verir ihya olursun.

kucuk hesaplar yapmayin..
  • cooperr  (08.02.24 23:32:58) 
bence bir şey demene gerek yok. doğrusu bu olur. sorarsa da doğrusunu söylersin. çok yoğundum tek başına yapamayacağımı düşündüm ama sonra diğer işler hallodu ben de tek aldım dosyayı. ama bunu söylemeye cesaret edemeyeceksen tekrar gelmedi veya fiyatta anlaşamadık diyorsun. bilemez zaten sen bahsetmedikçe


  • paintov  (09.02.24 00:56:12) 
bir daha işin düşebilir. o sebeple sözünden dönme derim. sonuçta şimdi gerek kalmamış ama bi sonraki işte gerekebilir.


  • elorelia  (09.02.24 16:50:04) 
yorumlar doğrultusunda orta yolu bulup durumu anlattım. sandığım kadar acil olmadığını fark ettiğimi ama halen teklifimin geçerli olduğunu söyledim. hatta anlaştığım tutar üzerinden yarısını rakam zikrederek ilettim. anlayışla karşılayarak dosyada ihtiyaç duyduğu noktada fikir alışverişinde bulunabileceğimizi ama benim tek başıma takip etmemi istediğini söyledi.


  • yap desem yapmazsin he  (11.02.24 17:36:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.