[]

Finans departmanı borsada işlem yapıyor mu

Merhaba. Yakın zamanda muhasebe kursu bitirdim. Kursta öğrendiğim kadarıyla işletmeye kaynak bulma amacıyla borsa da değerlendiriliyor. Bir şirkette gerçekten finansçı biri hisse alıp satıyor mu? Buna kendi mi karar veriyor? Bir nedenle hisse çok düşerse şirket sahibi buna nasıl tepki veriyor? Sağ olun.




 
işletmeye kaynak bulmak demek, kredi vb enstrümanlar veya sermayedar bulmak demek. kurstaki anlatılan borsa halka arz demek oluyor.

normal şartlarda bir şirket borsada hisse alıp satmaz. herkes faaliyetini yapar. faaliyeti borsada hisse alıp satmak olan şirketler borsada hisse alıp satar.
  • gabe h coud  (26.01.24 15:30:04 ~ 15:30:34) 
Yaparsa yapar ama çok riskli ve anlamsız bir hareket olur.

@gabe h coud da demiş, her şirketin bir bir esas faaliyet alanı var. Şirketin başarısını gösteren de bu.

Yani siz birey olarak borsaya yatırım yapıp birikiminizi değerlendirebilirsiniz kimse de bir şey demez. Ancak kar amaçlı kurulmuş bir şirket neyden kar amacı güdüyorsa bu karı o işi yaparak elde etmelidir.

Örneğin perakende şirketinin satışları zarardaysa, ancak borsadan yüksek karlar elde ediyorsa haklı olarak kendine yatırımcı bulamaz. İnsanlar "hocam siz harcanıyorsunuz, yanlış işe girmişsiniz keşke menkul kıymet yatırım ortaklığı şirketi açsaymışsınız" derler.

Bu yüzden çok anlamsız olur. Zaten yatırımcıların yanıltılmaması adına bu tip esas faaliyet dışı gelirler gelir tablosunda ayrı bir başlıkta gösterilir.
  • akhenaten  (26.01.24 15:44:06 ~ 15:45:11) 
Nadiren hisse alsalar da finans birimleri hem finansal getiri hem hedging için hisse alımı, emtia alımı, yabancı para birimi cinsinden kaldıraçlı veya kaldıraçsız işlemler vs yapabilir.

Şirketten şirkete değişiyor yaklaşımları ama gördüğüm kadarıyla patron şirketleri biraz hedging dışında pek bu işlere girmiyor. Kurumsal şirketlerde şirketin faaliyet alanı ile ilgili riskleri varsa hedging yapıyorlar mutlaka. Ayrıca bilançodaki diğer durumlara göre de hedging yapabiliyorlar ya da farklı yatırımlar yapabiliyorlar.
  • perferil  (26.01.24 15:47:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.