[]

Hollandadan gelen iş teklifi, gidilir mi kalınır mı

Şöyle ki, istanbulda 4k dolar net maaşım var full time işimden + bir yere danışmanlık veriyorum ordan da ayda 1700 euro geliyor. toplam 5700 net.

Teklif amsterdam'dan 4k eur net + satış primi ordan da tahmini 1k eur gelir aya vurunca yani 5k eur net olarak değerlendirin. bu işi alırsam danışmanlık işini de yapmaya devam edebilirim yani +1700 euro devam edecek. toplam 6700 net diyebiliriz.

Istanbulda kiram, masraflarım çok az tabii haliyle istanbul ağır basıyor ama istanbuldaki full time işim aşırı yormaya başladı kafa olarak. ve kariyerim için istanbul'da burdan sonrası çok da parlak değil. Hollanda'da bir çok fırsat çıkabilir.

bekar 31 yaşında bir erkeğim, böyle değerlendirelim. ne yapılmalı bu durumda

 
Gidilmeli. Tebrikler, iyi yolculuklar!


  • nic cage  (25.01.24 18:13:53) 
Eşe, dosta, akrabaya, kankalara çok bağlı biriysen, akşam olsa bizim tayfayla buluşsak kafasındaysan, halı saha maçı, bilmemne spor deplesmanı olayları senin için önemliyse, bütün komşularla ev gezmeli muhabbettin varsa, yani kısacası Anadolu insanı tipi bir yaşamdan zevk alıyorsan, gitme.

Çekirdek aileyi benimsemiş, bir iki arkadaş bana yeter, Dünya vatandaşıyım ben diyorsan, hiç durma.
  • Mirket  (25.01.24 18:23:42) 
asla gidilmemeli. hollandadaki 4k dolar net maaşınla, istanbul'daki hayatının 3'te birini bile yaşayamazsın.


  • tchuck  (25.01.24 18:36:00) 
Ben olsam giderdim, aynı paraya da giderdim çünkü konuya sadece parasal açıdan bakmıyorum.

Marketten zeytinyağı aldığımda tağşiş edilmediğini bilmek, ola ki internet bağlantımda sorun olursa muhatap bulmak ve sorunun giderilmesi, trafikte kanser olmamak, karşıya geçerken araba çarpar mı diye korkmamak gibi sayamayacağım kadar çok sebepten ötürü ben giderdim.
  • orient blue  (25.01.24 18:54:41) 
Oraya gidenler ya özgürlük ya para için gidiyor. Kendini özgür hissediyorsan para burda da para. Sonuçta dolar üzerinden maaş alıyorsunuz. Bu arada ne mezunusunuz ve ne iş yapıyorsunuz merak ettik açıkçası.


  • dakota  (25.01.24 18:54:45) 
Şimdi bu tarz sorularda benim cevabim her zaman öncelik. Misal ben şu an ekimde yeni rol ile beraber net 4400€ ulasiyorum. İstanbul'a 5 bin euro için bile dönmem çünkü Türkiye ile sıkıntım para değildi.

Eğer sizin sikintiniz paraysa zaten Türkiye'deki hayatınızdan iyisi zor. Yok başka şeylerse orada paranın önemi tartisilir.

Ben giderdim çünkü Türkiye'de yaşamak gibi bir isteğim yok.

Ki alacağınız para da asgari ücret değil yani. Oldukça iyi para.
  • logisticsmanager  (25.01.24 19:10:34) 
istanbul'da 4k dolar maaş varsa durup düşünmek lazım. Hollanda gibi mix olmayan, göçmen ülkesi olmayıp kalıcılık vermeyen bir yere düzen bozup da gitmezdim.


  • ferenc  (25.01.24 19:45:13 ~ 19:45:25) 
ülkenin genel durumu ile ilgili probleminiz yoksa burada kalabilirsiniz ama kariyer noktasında ufuk karanlıksa bence gidilmeli. yurt dışı deneyimi cv’ne iyi bir katkı yapacaktır.

bence bir kağıt kalem alıp a’dan z’ye artılar eksiler yazılmalı sizin durumunuzda ona göre bakılmalı. hava durumunu bile dikkate alırım sizin yerinizde olsam.
  • duyulmasi gerektigi kadar  (25.01.24 19:52:34) 
Şu arkadaş Hollanda'da çalışmayı anlatmış.

twitter.com
  • Mirket  (25.01.24 23:05:08) 
valla burası hızla kötüye gidiyor. aslında amaç zaten ülkedeki beyinleri yurt dışına kaçırmakmış gibi geliyor. o yüzden pek içime sinmiyor bu durum ülke bir kaç nesil sonra göçmen cennetine dönecek ama.. dünyaya da bir kere geliyoruz aklı olan gitsin zaten o gelirle ne zaman isteseniz gelirsiniz canınız sıkılırsa.

tr de döviz kazansam ben rahatlığa alışır gitmezdim büyük ihtimalle ama siz hala burası önümü tıkıyor orada gelecek var diye bakıyorsunuz o yüzden rahat edemezsiniz gidin yani.

bir de az taktik verin benim yaş 29, 1500 euro kazanıyorum cücük gibi kalıyor ne bu böyle sjdfsgh
  • ananiyimioguz  (25.01.24 23:21:35) 
bazı şeyler parayla satın alınmıyor.
istanbul'da 5700 dolar net maaşlar muhtemelen mis gibi 250 m2 evde, elinin altında temizlikçiyle falan yaşıyorsundur. belki hollanda'da evin 100 m2 olur, temizlikçiyi haftada üç gün değil de bir gün alırsın ama sokağa çıktığında somalili evrim basamağını atlamş bir amipin seni ezip sonra sallana sallana yurtdışına çıkamayacağını bilirsin.

  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (26.01.24 01:22:12) 
Her ay iş için en az bir kaç kez hollanda'ya gidiyorum. 1500-2000Euro kira vereceğinizi hesaba katmanız gerekiyor. Sağlık sigortası, faturalar, yeme içme derken 3000-3500Euro gidecek.

Eğer her ay bahsettiğiniz tutarları kazanabilecekseniz bence dünyanın en yaşanabilir ülkelerinden birisinde hayatınızı idame ettirmek paha biçilemez.

Hiç düşünmeye gerek yok.
  • kimlanbu  (26.01.24 12:30:28) 
Hiç durma git, Türkiye uçurumdan uçmuş durumda. Yakında: paranda olsa, huzurun olmayacak.


.
  • kartallar yuksek ucar  (26.01.24 14:57:35) 
turkiye sosyolojik olarak cokmus
avrupa ise ekonomik olarak cokmus. (bu maddeye itiraz edenler olacak. ama gercek bu. avrupa'da yasayan cogu ab vatandasi hayat pahaliligindan yakiniyor)

tercih senin. burda kendi kafesinde zengin olarak yasamak mi yoksa orda herkesle entegre olup tutumlu yasamak mi?
  • buenosdias  (26.01.24 16:12:00) 
merhaba,
8 yil once Hollanda'ya tasinirken kabul ettigim maas Trukiye'de aldigim maasimdan biraz daha azdi yine de kabul ettim. Hayatimdan gayet memnunum ama size de gozum kapali ayni tavsiyeyi veremem, her sey beklentilerinize bagli. Kendime gore aciklamaya calisayim.

Oncelikle net hesabinizi %30 kuralina gore yaptiysaniz, bu ayricaligi iyice sinirladilar, sanirim 3 yil su an. 3 yildan uzun yasarim derseniz sonrasini da dusunun. Aylik 5k net cok guzel para Amsterdam icin, 6700 ise sizi gelir piramidinde epey yukariya tasir. Devam edecek +1700'yi Hollanda hesabiniza aktarursaniz onun icin de vergi odemeniz gerekir, belastingdienst adamin canini okur yoksa.

Eger olaya sadece maddi acidan bakacaksaniz, acikcasi Istanbul ile Amsterdam'in cok farki kalmadi. Amsterdam cok pahali bir sehir basta kiralar olmak uzere. Emlak piyasasi Istanbul'da nedir ne degildir cok net bilemiyorum ama fark eskisi gibi de acik degil. En buyuk gider kaleminiz kira olacak, yeni tasinan pek cok insan ilk bir kac yil sehir merkezinde oturur 1500-2000 arasi yerli halkin vermeyecegi kirayi verebilir daha sonra sehre yakin bir yerden ev alir, hayatina devam eder. Yeme icme olayi zaten Istanbul'da bitmis durumda, fiyatlar bazi yerlerde Amsterdam'dan daha pahali kalite ise yerlerde. Istanbul'da hala iscilik ucuz. Temizlik, yemek, kucuk tamiratlar gibi kisisel islerinizi outsource edebilirsiniz rahatlikla. Amsterdam'da tuvalet tikansa, bunun icin adam cagirsaniz 200'den kapiyi acarlar. Bu tur ufak tefek isleri kendiniz halletmeyi ogrenirseniz buraya harcayacaginiz parayi hayat kalitenizi arttiracak yerlere kanalize edebilirsiniz.

Is hayati da cok farkli, haftalik 32,36 veya 40 saatlik kontratlar var. Burada yazili olandan daha fazlasini sizin rizaniz olmadan ve fazla mesai vermeden kral Willem-Alexander'in bizzat kendisi gelse calistiramaz sizi. En az 5 hafta tatiliniz olur, caniniz istedigi zaman istedigi kadarini kullanirsiniz kimse ile pazarlik yapmak zorunda kalmazsininiz. Hasta iseniz sabah bir mail atip bildirmeniz yeterli, siniri yok. Doktor raporu vs. gibi ispat pesinde kosmak zorunda degilsiniz ama yalan beyanda cok uzerler o baska.
Kariyeri iletletmek acisindan ise buradaki cok kulturlu/uluslu ortam ile Istanbul'u karsilastirmak anlamsiz.

Iki tarafta da para ile satin alinamayacak seyler var. Amsterdam icinde basta guvenlik hissi. Insanlarin hemen hemen hepsi mutlu ve guler yuzlu, gelecek kaygisi cok yuksek degil. Insanlar "bana ne" ve "sana ne" kavramlarini benimsemis durumda, herkes kendi hayatindan sorumlu baskasini rahatsiz etmediginiz surece istediginizi yapabilirsiniz kimsenin umrunda olmaz.
Iklim, yemekler ve saglik sistemi en buyuk dertler ( aslinda barinma da buyuk dert ama sizin butceniz o meseleyi cozer ). Iklim meselesi yine goreceli, bazilari cabuk adapte oluyor ben ise hala alisamadim mesela. Tatilleri kisin kullanarak ustesinden gelinebiliyor. Turk mutfagina aliskin birisinin tatmin olmasi burada zor, Turk lokantalari buyuk olcude fiyasko. Saglik sistemini ozetleyecek tek cumle ise "parasetemol al ve dinlen".

Eger hayattan beklentiniz gecen yil sozlukte de kendisine yer bulmus bir arkadasin tabiri ile "kapi onunde kurye carpistirmak" ise size gore degil. Huzur, istikrar ( bu mesele de biraz karisik uzun vadede aslinda ), mutlu insanlarlar ile bir arada yasamaksa tercih edebilirsiniz.

Varsa akliniza takilan baska seyler, cekinmeyin mesaj atin.
  • whisky  (26.01.24 19:54:06) 
Bence git ki biraz daha ufkun acilsin, yeni seyler ogren. Begenmezsen Turkiye'ye donup zaten cok para kazanirsin sonra istersen. Istanbul Hollanda'ya gore elbette ki asiri ucuz, dolayisiyla maddi olarak kayipta olacaksin ama bence hayatinin su asamasinda sadece paraya odaklanmak gereksiz. Dedigim gibi para kazanmak icin cok firsatin olacak zaten ilerde.


  • hot potato  (26.01.24 19:57:06 ~ 20:07:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.