[]

Almanya yüksek lisans

Merhaba. Almanya'da bir üniversiteye yüksek lisans için başvursam kabul alma şansım nedir? Makine mühendisiyim. Ne kadar harcama yaparım tahmin olarak? Bir de yüksek lisans süresince çalışma şansım olur mu?




 
Kabul almayı çok büyütme, burssuzsa, para senden çıkacaksa TR’de yüksek kabulü almaktan kolaydır. Bir olmazsa biri kesin olur. Kazandım diyen arkadaşlar oluyor öss mantığıyla ama değil para verip geliyorsun.
Ama ingiltere falan çok yüksek ücretli olduğu için almanya’da uyandı ve harçlar yükselebilir.
1000-1500 harcarsın min.
120 gün.
  • durgunfoton  (23.01.24 18:10:03) 
almanyada yuksek lisans icin;

- populer okullar icin rekabet fazla. o nedenle profilinize uygun okula basvurmak onemli.
- lisans ortalamasi onemli. ama bazen kontejyan dolmadiginda basvuru sartlarinda belirttikleri ortalamanin altinda basvurulari da kabul edebiliyorlar.
- almanca bircok okul icin sart degil ama basvuran icin buyuk avantaj. ingilizce bolum olsa dahi a2 almanca olmasi kabul ihtimalini arttirir.
- daha onceden buyuk alman sirketlerinden birinde calismis olmak, staj yapmak ve bununla ilgili referans mektubu olmasi ciddi avantaj saglar.
- bircok okul gre, toefl gibi sinav sonuclari istiyor, bunu saglamak onemli.
- referans mektubu onemli.

tum bunlar saglanirsa kabul almak mumkun.

harcama olarak net birsey soylemek zor cunku sehirden sehire degisiyor ve en buyuk harcama kalemi kira olacaktir. buyuk sehirlerde kisi basi kira 700euro olabilir. kucuk yerlerde 100euro da olabilir. Ama devlet her sene hesaplama yapip ortalama ogrenci masrafina gore burslari belirliyor. son yillarda kisi basi 800 euro civari belirliyor bu rakami.

ogrenci icin 90 tam gun, 180 yarim gun calisma izni veriyor (bu degismis olabilir, ben yaparken bu sekildeydi). ama okul kutuphanesi veya okul icinde bir tesiste is bulunursa calisma izni almak gerekmiyor. kacak calismak da bir opsiyon olasa da genelde guvenilmez isverenler oluyor, guvenilir isverenler cezalar buyuk oldugu icin kacak calisma isine pek girmezler.
  • emrahday  (23.01.24 18:14:19 ~ 18:16:34) 
Almanya'da egitim iyi ve harclar sifir (parasini verince nasil olsa kabul aliyorsunluk bir durum yok, o ingiltere, isvec falan icin gecerli). Dolayisiyla kabul almak icin rekabet yuksek. Senden beklenen yasam masraflarini karsilaman, onun icin de belli bir birikim sart.

Baktiklari seyler:
1. Ingilizce skoru (ne kadar yuksek olsa iyi, programin sayfasinda yazan en dusuk skoru yapinca kabul aliniyor diye bir sey yok)
2. Lisans ortalamasi ve derslerin uygunlugu
3. Basvurunun genel olarak duzgunlugu. Transkript, motivasyon mektubu, referanslar falan hepsi onlarin istedigi sekilde duzgun ve eksiksiz hazirlanmali.
4. Vize alabilmek icin bankada para gostermek ve 1 yillik yasam masrafini (en son baktigimda oyleydi) banka hesabinda bloke ettirmen lazim.
5. Oradayken yuksek lisans suresince calisan cok arkadasim vardi (yani 4 tane vardi ve hepsi de calisiyordu), gerek alanlariyla alakali gerek alakasiz islerde.

Eksi sozluklerdeki basliklarda cok bilgi vardi.
  • hot potato  (23.01.24 18:28:04 ~ 18:30:08) 
sartlari minimum sagladiktan ve parayi gosterdikten sonra kabul almanin bir olayi yok.
sartlar bolume gore degisiyor ozellikle de dil, kontrol etmelisin. ama makinada probem olmaz, daha cok sosyal bilimlerde almanca veya cok iyi ingilizce bekleniyor.
300 euroya da kira var, 1000 euroya da. harcamani en cok bu etkiler. okulun yurdu icin bekleme listelerini bir kontrol et.
harclar sifir degil, 100-300 euro degisir. eyalete gore degisiyor, nrw'di galiba onlar baya bir fazla oduyor.
eksisozlukte sallama bilgi cok var, kendi durumuna gore arastirmalisin.
  • spherical  (23.01.24 18:51:36) 
ne zaman almanya'da master konusu acilsa bu 100 euro mevzusu geliyor. bu "harc" degil, yani egitim ucreti degil. universitelerin egitim saglamak icin yaptiklari giderler vergilerden gelir, bu miktardan degil. bu, genelde ogrenci birligi uyelik ucreti gibi bir sey. zaten avrupa'nin genelinde senelik 15000+ euro harc oldugunu dusunursek 100 euroluk alakasiz ucretten "harc" diye bahsetmek abes.


  • hot potato  (23.01.24 19:19:42 ~ 19:20:51) 
ahahaha,
10 euro olsun olmasin, onun adi harc, giderlerini soran insan icin masraf. odemezseniz de kaydin yapilmaz, silinir vs. vs. bilginize :D

  • spherical  (23.01.24 19:32:41) 
kabul çok dert değil, biri etmezse diğeri eder. mesele orada yaşayacak paranın olması ve dolayısıyla vize alma kısmı. özetle sen okula başvuracaksın, onlar "tamam gel" diyecek, sen o belgelerle konsolosluğa gideceksin. çoğu kişi için asıl sıkıntı konsolosluğun talepleri oluyor.

yakın zamanda arkadaşım gitti başka bir alanda yüksek lisans için. yalan olmasın aylık €900 civarı bir meblağa denk geliyordu sanırım senelik göstermen para. yaklaşık 11 bin euro blokeli hesapta olacak yani, bundan her ay 900 çekebiliyorsun. kabulün ve bu para olduktan sonra çok dert değil, gidersin.

benim arkadaşım berlin'de €650'ya oda bulmuştu. beş kişi kalıyorlar, mutfak-banyo ortak, herkesin tek odası var. pahalı geldi ona, pek memnun değildi, oraya yerleştikten sonra araştırıp soruşturdu, daha ucuza tek başına kalabileceği bir şey bulmuştu sanırım ama detaylarını konuşmadık.

oraya yanında €1200 civarı ek parayla gitmişti. gittiğinin üçüncü haftasında filan iş buldu. haftada ofise bir kez uğruyor, veri girişi tarzı görece basit bir iş, fena da kazanmıyor. orada kafası rahat yani geçim sıkıntısı olmadan devam ediyor şimdilik.

burslu okumayacaksan en kritik şey para. para varsa olur. onun durumu da senin gibiydi zaten 2-3 sene çalışıp biriktirmişti, iş güç sahibiyken gitmişti. olur, olmayacak şey değil.

alanlarınız farklı, o yüzden mühendislikte nasıldır tam bilemeyeceğim ama temel prensip aynı olsa gerek.
  • mark greg sputnik  (23.01.24 20:01:31) 
Hocam eğitim olayıyla hiiç gitmeye gerek yok. Sırtında kambur olur. Şöyle örnek vereyim kuzen almanya'da doktora yapıyor, maaşı falan var. Öte yandan almanya'da işçi statüsünde olan tanıdıklarım çok daha mutlu. Hem okul hem iş hem gelecel belirsizliğine hiç gerek yok. Gittiğin yerde illa mühendis olacaksın diye bir şey yok. Kaynakçı senden üstündür mesela


  • ferenc  (23.01.24 20:50:21) 
almanyada egitim vizesi icin bloke hesap gosteremiyorsaniz ve orada bir tanidiginiz varsa ondan "verpflichtungserklärung" belgesi alabilirsiniz. bu bir teminat belgesi. bu belge varsa bloke hesap gostermeden de ogrenci vizesi alabilirsiniz.

almanyada master yapmak sizin maddi olarak iyi bir durumda yasayacaginizi, veya is bulmanizi garanti etmez. ama bircok kritik avantajlari da var. oncelikle is bulmak icin avantaj saglar. tabi almanyada is bulmak calisabileceginiz anlamina gelmiyor, calisma izni de almaniz lazim. eger master yaparsaniz calisma izni almaniz cok cok kolay olur. ilerde suresiz oturum almaniz kolaylasir. vatandaslik almak isterseniz de dil sinavi gibi onemli zorunluluklardan muaf olursunuz.
  • emrahday  (24.01.24 12:40:53 ~ 12:42:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.