[]

Alma-verme dengesi

Benim, babamla olan ilişkimden dolayı alma-verme dengemin bozuk olduğunu düşünüyorum. Babamın karakteri şöyledir; babamdan hiç bir şey istemeyin, ne para isteyin, ne bir iş yapmasını isteyin, ne bir ricada bulunun. Mesela kol gücü gerektiren şeylerde bile , hem bağırır, hem bin dereden su getirtir, nerden istedim diye insanı köpek gibi pişman eder. Para konusuna girmiyorum bile.

Ben de kendimi bildim bileli hep çalışırım. Üniversiteyi kendim istedim okudum, dershaneye kendi paramla gitmemden tutun, o zamandan beri her işimi kendim görmeye alıştım. Maddi ve manevi. Bir insandan, özellikle bir erkekten bir ricada bulunmak, bir şey istemek benim kitabımda yazmıyor. Güçlü görünmek adına değil asla. Bir kadın olarak güçsüz olduğun yerleri ve güçlü olmak zorunda olmayışımı biliyorum. Ama “istemek” davranışı bende çooook zayıf hatta neredeyse yok bile.

Sanırım bu benim bir şeyimi etkiliyor. Bir erkeğe güvenebilmemden tutun, hep kendine yetmeye çalışan birisi olmak beni artık fevkalade yoruyor. Bu durumu iyileştirmek istiyorum.

Bana kitap, terapi, davranış biçimi olarak ne önerirsiniz,
Sizin de bu konuda yaralarınız var mı?

 
youtube'da crappy childhood fairy diye bir kanal var, amerikalı tatlı bir kadın people-pleasing, co-dependency, cptsd gibi sorunları olan kişiliklere yönelik videolar çekiyor. bu konular sizin durumunuzla ne kadar örtüşüyor bilemiyorum ama belki oradaki videolarda işinize yarayacak bir şey bulursunuz.


  • lamentoftheperishingroses  (04.01.24 01:13:41) 
Herkeste farklidir elbette ancak bende alma-verme dengesi, degersizlik hissini iyilestirmemle oturdu. Cok sinsi bir inanc, binbir farkli sekil semalde ortaya cikiyor, hayatta bende yok diyende de var, oraya bakmak da faydali olabilir. Kendinizi almaya degerli ve yeterli gormek, sevilmeye, desteklenmeye, deger ve yeterli gormek. ihtiyaclarinizin makul olduguna, karsilanabilecegine inanmak. Zira babanizdan gordugunuz sadece bin dereden su getiren biri degil, sizin ihtiyaclarinizi ve ricanizi karsilayacak kadar sizi sevmeyen, deger vermeyen bir adam, ihtiyaclarinizin asiri olduguna, karsilanmayacagina sizi inandirmis biri (gercekte seviyor olabilir ama cocuk beyniniz bunu boyle algilamiyor, sorunu babada degil kendinde goruyor). Terri Cole cok guzel father wound /mother wound calismalari yapiyor, ucretsiz. Tavsiye ederim.


  • songforsomeone  (04.01.24 09:06:07) 
@songforsomeone +1

Bu kabullenilmiş değersizlik hissini fark etmek bende şöyle oldu: Maddi manevi her konuda aileme karşı küçük kahramanlıklar yapmaya çalıştığımı fark ettim. Bunun üzerinden kendimi de tatmin etmeye çalıştığımı fark ettim. Yani bu, annemin canının çektiği ancak pahalı olduğu için almadığı bir pastayı almak gibi maddi bir şey de olabilir, kendi kendime ne kadar güçlü olup zor bir şehirde yalnız yaşadığımı başardığımı anlamalarını sağlamak da. Değersizlik hissimi fark etmemle birlikte bunu hak etmediğimi, onların anne ve baba olduğunu ve beni dünyaya getirerek hayatta bana yardım etmeyi doğal yollardan kabul ettiklerini düşünmeye başladım. Düşünmeye çalışıyorum daha doğrusu. Biz %100 Batılı bir toplum değiliz ve ben senelerdir yaptığım tüm maddi manevi küçük kahramanlıkların, birine minnet duymayayım diye yaşadığım zorlukların cezasını tek başıma çektim, onlar nelere katlandığımı hiç anlamadı bile...
  • silverleaf  (04.01.24 09:27:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.