[]

esinlenmek yasaktır?

az önce bir instagram sayfasında gördüm. nakış işi yapan brezilyalı bir kadın var. yaptığı bazı işler çok hoşuma gitti ve ben de yapmak istiyorum. ben yaparken de onu kopyalamak yerine kendi tasarımımı yaratacağım. yani, tasarım benim olacak, çizim benim olacak, ama stil onunkinden esinlenilmiş olacak.
kadın ama her postunun altına portekizce olarak şöyle yazmış: "É proibido qualquer reprodução ou inspiração da arte Bordada. Todos os direitos autorais reservados nos termos da Lei n°9.610/98."
bunu da çevirince kopyalamak ve esinlenmek yasaktır diyor ahsjfkg. böyle bir şey olabilir mi? esinlenmeyi nasıl yasaklayabilir? hangi yasa yasak koyabilir buna? ciddiye almalı mı?


 
hangi yasa yasak koyabilir buna?
Turkiye'de "fikir ve sanat eserleri kanunu" var mesela. Esinlenmek/koyalamak/calmak bunlarin arasindaki ince cizgileri bilmiyorum tabii, hukukcu degilim.

  • hot potato  (31.12.23 05:55:55) 
tabii ki cok havada bir ibare. kriteri su olabilir: bu yaptigim seyi 3. bir insan gorse, o kadindan ilham aldigimi anlayabilir mi. cevap evetse ciddiye almalisin.


  • buenosdias  (31.12.23 11:43:19) 
Hukukçu arkadaşım sordum, sorun yok millet. Tasarım ve çizim benim olacağı için istediğim gibi esinlenebilirmişim.


  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (31.12.23 13:18:27) 
kadın brezilyadaymış. sen kadının işlediği nakıştan esinlendin ve benzer bir nakışlı tablo yaptın diyelim. sonra yozgattaki müstakil evinin duvarına astın. yakalanırsan hapislerde çürümezsin diye düşünüyorum. muhtemelen kadın her ihtimale karşı, "bak bu nakış fikri benim, eğer sen ticari seri üretim yaparsan ve benim de bundan haberim olursa iki elim yakandadır sana dünyayı dar ederim" demeye getirmek için uyarı babında bir not yazmış. bir şey olmaz. nakışa devam :))


  • exlibris  (31.12.23 16:50:26 ~ 16:50:55) 
Linki ver inadına birebir aynısını yapıp instagram hesabı açıp kadını da her post altına etiketleyecem. Tığ mı şiş mi?


  • gece abisi  (31.12.23 17:08:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.