[]

Zam Olayları / Ne yapmak lazım?

Şimdi abi ben büyük bi şirkette direktör oldum, ama ilk kez bu boyutta bi şirkette yöneticilik yapıyorum, dolayısıyla işin doğrusu yanlışı konusunda arada kaldım, fikrinizi alayım dedim.

Bana bi bütçe verdiler önümüzdeki yıl için. Maaştır, eğitimdir, ekstra harcamadır falan hepsini buradan karşılamam gerekiyor.

Ekipte özellikle junior seviyede çok iyi çocuklar var, bunlara güzel bi zam yapmak istiyorum. Hem yapmazsam kaçabilirler ve bunu istemem, hem de zaten mevcut maaşları "ayıp" denebilecek düzeyde, bunu düzeltmek lazım.

Fakat ben bu arkadaşlara bu zamları yaparsam, bana para kalmıyor :( Kendi zammıma da kendim karar veriyorum bütçe içerisinde.

Şimdi iki opsiyonum var.

1- Projelerin ettiği kârdan yılın sonunda pay alıyorum, dolayısıyla maaşı boşverip projelere kasabilirim.

Ama ben ar-ge departmanındayım. Yani benim projeler iyi hoş güzel ama çok kolay paraya dönüşebilecek şeyler değil. Madem öyle işin ar-ge kısmını hafifletip paraya çevireyim projeleri? Bu sefer de asıl yapmak istediğim şeyden uzaklaşıcam, tatsız.

2- Ek bütçe talep edebiliyorum ama o durumda da IK, finans falan işin içine giriyor, onlarla uğraşabilecek ya da her kalem için onlara hesap verebilecek mental durumda değilim, zaten işim başımdan aşkın.

3- ??? Başka ne yapılabilir ???

Ek soru: Acaba bu bütçeyi, bu durumu / ikilemi öngörüp ona göre mi belirlediler? Ne karar verip ne sonuca varacağıma mı bakmak istiyorlardır?

 
Ben olsam her biriyle konuşup maaş beklentilerini öğrenirdim. Belirlediğim maaşlarla karşılaştırırdım. Eğitimleri, harcamaları baştan belirlemek, hesaplamak gerekiyor.


  • dissendium  (28.12.23 13:10:21) 
Kendinizde dahil herkese asgari ücret zammı kadar, yani %50 kafadan vermeniz lazım. Çok özel durumlar haricinde.

Ondan sonra kalanları junior iyi çocuklara verin.

Herkese en az %50 zam yapamıyorsanız, bütçe sorunludur. Mental durum vs. demeyip, çarpışa çarpışa almanız lazım.


.
  • kartallar yuksek ucar  (28.12.23 14:30:47) 
Abi Opex denen şey asıl kavganın döndüğü, her bir satırı için kavga verilmesi gereken alan maalesef. O yüzden benim tavsiyem önce tüm gider kalemlerini yapıp sonra bunların neden yapılması gerektiği ve vazgeçilemeyeceğine dair bir çalışma yapmanız. Evet zor ve yıpratıcı bir süreç ama bu savaşı bir kez verip rahat etmek mi yoksa tüm yıl boyunca şimdi vermediğiniz savaşın getireceği stresi yüklenmek mi? karar sizin.


  • thracia  (28.12.23 15:00:20) 
Thracia +1
100 bin kişilik şirketteyim, her bir harcama kavga dövüş. Kendini yipratmadan, böyle verilerle sürekli yönetimi darlamadan yöneticilik olmuyor onu gördüm.

Misal bir çalışan ayrildi, ise alımlar durduğu için yerine adam alamıyorum. Üst yoneticim her tedarikçi sıkıntısında "beybiler ahanda satin almaci almanin onemi" diye çıkıyor ortaya. Başka türlü anlamıyor üst yönetimler çünkü gözleri para dışında pek bir şey görmüyor ki onlari da anliyorum.

Özellikle borsaya açık sirketse daha da fena.
  • logisticsmanager  (28.12.23 16:04:57) 
hocam yillardir bu islerin icindeyim. tek tavsiyem cocuk mocuk bosver bu isleri. para na bak. ne kadar cepleyebilirsen o kadar kastir. isler bisekilde olur. bu yazdigimi kulagina kupe et. 5-10 sene sonra. adam demisti dersin.


  • paudi  (28.12.23 16:27:36) 
ilk seneniz heyecan yapmayın, çatışmayın, önünüzdeki sürelerde bu işler aşırı kolaylaşacak

kendinizi ötelemeyin

çocuklara elinizden gelen iyileştirmeyi yapın ama ilk fırsata sizi satacaklrını da unutmayın

duygusallığa gerek yok, iş tamamen iş
  • gurur  (29.12.23 10:26:52) 
Ek bütçe istedim, kalem kalem neye niye ihtiyacım olduğunu açıkladım. Sıkıntı çıkarmadan onayladılar, sorun da çözülmüş oldu.

Beklediğimden kolay oldu ya.
  • plutongezegendegilmi  (09.01.24 23:13:53) 
@plutongezegendegilmi

Genelde aynı şekilde sonuçlanıyor. Eğer üst yönetim senin konuya hakim olmadığını, bütçe için savaşamayacağını hissederse o zaman baskıyı arttırıp her kalemin tek tek ayrıntısına giriyor ve seni daha en başında yıldırıp postalıyor. Ama senin mevzuya hakim olduğunu anladıklarında çok da zorlamadan mevzu sonuçlanıyor. Şimdiden hayırlı olsun. Kafanın rahat etmesi önemli.
  • thracia  (10.01.24 15:49:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.