[]

İş kanunu/mesai saatinin erkene alınması

Sevgili işçi kardeşlerim.

İş kanunu ile ilgili bir soruyla karşınızdayım. Problem işe giriş saatimin yarım saat erkene alınmasıyla başlıyor. bu nedenle önceden evime yakın yerden iş yeri aracıyla alınırken şu an iş yeri servisini kullanmak zorundayım ve bu servisin güzergahı sabit, her sabah 15 dakika yürümem ve öncekine göre bir buçuk saat erken kalmam gerekiyor. Ayrıca servis mavi yaka çalışanlar için olduğundan iş yerine mesai saatinden 20 dakika erken geliyor (ben beyaz yaka çalışanım)
Biraz baktım nette, iş kanununda 22. Madde ile muhatabım sanırım. Bu durum esaslı değişiklik kapsamına giriyor gibi duruyor. Ayrıca işverenin benden aldığı yazılı bir onay yok. Sanırım bu durumda bu değişiklik işçi olarak şahsımı bağlamıyor fakat lokasyon araçsız gelebileceğim bir yerde değil, otoban kenarında bir üretim tesisi burası. Yani işe gelebilmek için bu servisi kullanmak mecburiyetindeyim.
Sorum şu. Bu durum bana iş akdini haklı fesih ya da tazminat hakkı verir mi?
Kimsenin uzun uzun vaktini almak istemiyorum. Biliyorum avukata danışmalıyım ama fazla bütçem yok buna ayıracak. Keyfi bir uygulamaya maruz bırakılıp mağdur edildiğimi düşünüyorum. Açık iletişimi olan bir yönetimle de muhatap değilim. Konuşup anlaşabileceğimi düşündüğüm bir yönetici yok. İş tartışmaya döner kesin. O yüzden varsa yasal bir hakkım bilmek istiyorum. Bir yandan da çok öfkeliyim, olan konforum elimden alındığı için haklı olmalıyım gibime geliyor ve olabiliyorsa yani haklıysam iş akdimi tek taraflı feshedebilirim.
Çorlu Tekirdağ’da olan ve yardım edebilecek avukat varsa ayrıca yönlendirebilirsiniz. Teşekkür ederim.

 
kural çalışma saatlerinin değiştirilmesi işverenin yönetim hakkından olduğudur, istisnalar çalışma saatlerinin değiştirilmesi ile ücrette değişiklik yapılıp yapılmadığı, ulaşım araçlarının zorlaştığı vs. olabilir. sizin durumunuzda çalışma saati başlangıcında sadece yarım saay öne çekme var, çalışma saati uzamıyor ücretinizde dolayısıyla bir değişiklik olmuyor. ulaşım için de cebinizden harcama yapmak zorunda bırakılmıyorsunuz zira size ulaşım hizmeti de veriliyor, yani aslında herhangi bir kaybınız yok. bu yüzden ben olsam esaslı değişiklik olarak değerlendirmezdim. esaslı değişiklik olmadığı için de sizin onayınızı almasına gerek yok, sadece bildirim yapması yeterli olacaktır. ancak iş hukukunda uzman bir avukat arkadaş daha farklı değerlendirebilir.


  • wendyangelamoiradarling  (28.12.23 10:48:18) 
Araç ile alınma vaadi verilmediyse ve servis imkanı varsa çok fazla bir zorluk etkisi olduğunu düşünmüyorum ben de.
Servis güzergahının değiştirilmesi için ısrarcı olmanız faydalı olabilir.
Diğer çalışanlarla benzer şartlarda çalışmaya başladınız diye anladım.
  • burfak  (28.12.23 11:07:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.