[]

yaşlı kemik kırığı hasta bakımı hakkında yardım

95 yaşındaki akrabamız evde düşmüş. hastaneye götürmüşler röntgen çekildi kemik kırılmış ama tam ayrılmamış gibi bir şey demiş doktor. genç olsa çivi çakarız ama bu yaşta zor, 3 hafta kımıldamadan yatsın sonrasına durumuna tekrar bakalım demiş.
bizde yanımıza aldık. en az 3 hafta bizde kalacak.
aslında kendine bakabilen yemeğini ihtiyaçlarını karşılaya biliyordu.

bu konularda tecrübeliler neler tavsiye eder?
hastanede sonda taktılar. tuvalete kaldıramayız diye düşündük yetişkin bezi aldık.
bu süreçte neler yapmalıyız? nelere dikkat etmeliyiz?

 
Eğer kırık olan yerden dolayı hep aynı pozisyonda yatmak durumunda kalacaksa kesinlikle bu duruma uygun yumuşayıp sertleşen havalı yatak almalısınız bası yarası açılmaması için.

Bası yarası oluşursa hasta için de sizin için de çok daha sancılı bir süreç olur.
  • akhenaten  (23.12.23 23:19:45) 
3 hafta kımıldamadan yatsa bile kırık iyileşme ve üzerine tekrar basabilme süresi 6 hafta. Yani siz en az 6 hafta bakarsınız ona. 3 hafta sonra iyileşme olup olmadığını tespit edecekler. Eğer iyileşme olursa bi 3 4 hafta daha alçıda kalır ayağı.

Tekerlekli sandalye alıp arada dışarı çıkmasını sağlayın bence. Gezmeye falan götürün. Çünkü çok sıkıcı bir süreç hasta için. Özellikle o yaşta daha da zor.

O yaşlarda kaslar çok önemli. Yattığı yerden, oturduğu yerden vücudunun diğer bölgelerini çalıştırmasını sağlayın, fizik tedavi uzmanından fikir alabilirsiniz belki.
  • zimbirik  (23.12.23 23:33:24) 
öncelikle geçmiş olsun, hastanız erkekse ve prezervatif sonda kullanacaksanız yara olmamasına özen gösterin. iç sonda dedikleri bir sonda çok daha verimli.

yetişkin bezlerinin emiciliği çocuk bezleri kadar olmuyor, dışkının taşma ihtimalini mutlaka hesaba katın, yatak pedi kullanmanızı öneririm.

bulabilirseniz havalı yataklardan koyun, bu şekilde olası yatak yaralarını önlersiniz.

sürekli yatacaksa katı gıdaları çok fazla vermeyin, kabızlık durumu yaşanabilir.

o yaşta kendi ihtiyaçlarını giderebilen bir hasta bu durumdan çok etkilenecektir. ağlama ve utanma ile karşılaşabilirsiniz, olabildiğince sakin kalın, anlayışlı olun ve tv ya da radyo gibi şeylerle oyalanmasını sağlayın.


şifalar dilerim.
  • candeyre  (24.12.23 13:46:17) 
Bence en yakın hastanenin evde bakım biriminden destek alın. Gelen görevlilere de detaylı olarak herşeyi sorun. Normal bir yatalak hasta değil, kalça kemiği kırık bir yaşlıdan bahsediyorsunuz. Onarılmayan kemik iltihaplanabilir, pıhtı atabilir, yanlış pozisyon verirseniz geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir. Yatan hastayı yara olmasın diye sürekli bir sağ bir sol yanına dönük yatırmak lazım ama kırık bir kalçayla bu uygulamanın doğru yapılışı nasıldır bunların profesyonel birilerinden öğrenilmesi lazım. Çok geçmiş olsun.


  • curukturpkokusu  (24.12.23 18:29:43) 
hareket etse dert etmese dert
(bkz: emboli) yaşı da ileri.
geçmiş olsun. kırık kalçasında ise toparlaması daha zor olacaktır.
  • bass solo take one  (25.12.23 00:10:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.