[]

Yine bir kiracı sorusu

Selamlar herkese.

3 yıldır evimde oturan bir kiracım var. Kiracının oturduğu ev bana ait olan tek ev yani başka bir evim yok.

Ben bu süreçte ailemle kalıyordum krediyi rahat ödeyebilmek için fakat şimdi ailemin evi kentsel dönüşüme giriyor ve onlar bir köy evine yerleşecekler. Ben işim için şehirde kalmak durumundayım.

Kiracım çok çok düşük bir kira ödüyor bu nedenle ondan aldığım kirayla ev tutamam. Açıkçası zaten kiracı olmak da istemiyorum. Kendi evimde oturmak benim için şu an tek seçenek.

Yasal olarak kiracıyı çıkarma hakkım var mı? Varsa ne kadar önceden bilgilendirmeliyim? Kiracının çıkmama hakkı var mı? Varsa bu konuda ne yapabilirim? Onun yerine kendimi koyunca da uykularım kaçıyor şimdi nasıl ev bulacak diye ama başka bir çarem de yok strese girdim çok :/


Notlar: Kiracım kirayı zamanında ödüyor. Kendisiyle ilgili bir şikayet vs yok. Ben de kendisine yasal çerçevede zam yaptım yani karşılıklı olarak elimizde bir koz yok.

 
Benzer durumları yaşayan birisi olarak, yasal olarak kiracıyı evden çıkarma hakkın var ama tek şartla. O evde sen oturacaksın.

Kiracıya ihtarname göndermen gerekiyor evde senin oturacağına dair. Bu tebligat kira sözleşmesinin yıl dönümünden 6 ay önce olması gerekli diye biliyorum (bu konuda tam emin değilim ama aklımda kalan bu). Yeni zam döneminde evi boşalt şeklinde.

İhtarname gönderdikten sonra; yeni dönemde evden çıkmaz ise kiracı bu sefer mahkemeye vermen gerekiyor. Mahkeme gün olarak 3 - 6 ay artık ne verirse.
Mahkemede de neden o eve geçmek istediğini vs. durumunu kanıtlarla beraber izah ettiğinde yine bildiğim kadarıyla en az 1 yıl süren bir dava süreci oluyor. Sonrasında da haklı bulunursan kiracının tahliye süresi başlıyor.

Bunun dışında şu yola da gidebilirsin, herkeste işe yaramayabilir tabii. Kiracı ile konuşup şimdi kentsel dönüşümden dolayı kiracının düzenini bozmamak adına sen kiraya çıkacağını belirtirsin, ama senin kiranı da kiracı öder. Burada orta yolu bulmak önemli.

Aksi halde senin kiracını normal yollarla çıkarman minimum bugünden itibaren 1.5 - 2 yıl gibi bi süre olsa gerek.

Avukat değilim, kendim de benzer durumda olduğumdan bilgilerim bu şekilde.

Orta yolu bulmanız dileğiyle.
  • c0sh_kun  (01.12.23 17:42:55) 
Kiracı yokuşa sürerse, iş çok uzar. Büyük bir şehirde iseniz, 2-3 yılı bulur. İstanbul ve Ankara'da ilk dava gününü 1,5 sene sonraya veriyorlar.

En güzeli konuşup, anlaşmak. Gerekirse avukata vereceğiniz 15-20 bini kiracıya verin.

Ancak anlaşsanız bile, süreci yazılı götürün. Noterden tahliye taahhütnamesi alın. Vermeye yanaşmazsa, mecburen ihtarname çekeceğim" diye, önceden uyarın. Süre 3 ay diye hatırlıyorum. Ancak önce çekmenizin zararı olmaz. Kira 1 Mayıs'ta başlıyorsa, 31 Ocak'ta çekmeniz lazım, en geç.

.
  • kartallar yuksek ucar  (01.12.23 20:19:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.