[]

Yeni bir bilgisayar için maaşın ne kadarını vermek gerek

Selamlar. Yazılımcıyım. Çalıştığım şirketler zaten bilgisayar veriyor ve ihtiyacım pek olmuyor. Evde PC de açmıyorum. Ama kişisel bilgisayarımı artık değiştirme zamanı gelmiş gibi hissediyorum. Eninde sonunda yeni bir tane almam gerekecek.

Tüm maaşımı vererek çok iyi bir tane almayı düşünüyorum ama benim durumumda bu bir israf mı? Siz olsanız alır mısınız?


 
bilgisayarı 12 taksitle alabiliyorsunuz, neden tüm maaşı peşin basıyorsunuz ki? herhalde maaş 70k falan? istediğin bilgisayarı 12 taksitle al işte...


  • malheiros  (19.11.23 11:43:27) 
Ben geçenlerde Vatan Bilgisayar'da kendi pro ihtiyaçlarıma uıygun bir PC topladım kağıt üzerinde ve yaklaşık 60K civarı bir fatura çıktı.

Şayet senior yazılımcıysan bu miktar senin için devede kulak o yüzden desktop'ın şimdiden hayırlı olsun.
  • Yourcousinmarvinberry  (19.11.23 11:58:00) 
yazılımcı ile bilgisayar mühendisi yazılımcı arasındaki fark galiba mühendisin ihtiyaca yönelik bir cihazın optimum maliyetini zaten bilebiliyor olması diye düşünüyorum.


  • prole  (19.11.23 12:12:40 ~ 12:17:39) 
sana kalmış bu. ben nerdeyse 2 maaş vermiştim. ama 6 yıl kullanırım en az.


  • jelly bear  (19.11.23 12:12:51) 
böyle bir oran olmaz yalnız. herkesin geliri aynı olmadığı için kişiden kişiye değişir.

ihtiyacınız varsa, karşılayabiliyorsanız alın. peşin fiyatına taksitle alınabilen bir şeyi taksitle almak finansal açıdan daha doğru bu arada. peşin indirimi alabiliyorsanız orana göre değişir, o da ayrı mesele.
  • orient blue  (19.11.23 12:22:01) 
@prole, doktoralı bilgisayar mühendisiyim. Optimum maliyetini biliyorum, ekonomi bilmiyorum :D

Beklediğim cevap şu an ihtiyacın olmasa da al sonra daha çok fiyatı artar veya alma zaten ihtiyacın yok.
  • yenibirgüzelnick  (19.11.23 13:23:28) 
Ekran karti dahili al bence, oyun oynamazsin boylece, aksam masa basi cok kalmamaya bak


  • lapaz  (19.11.23 17:26:30) 
ilgi alanları önemli bence, sadece yazılım yapacağım diye düşünmek yerine diğer ilgilerine bak, AI, ML vs. gibi şeylere ilgin var mı? bi stable diffusion kurup kurcalamak istermisin mesela?

gibi gibi, ama bence en nihayetinde bol cpu, bol ramli bir makine al, ne kadar çok ram o kadar iyi, en nihayetinde fiyatlar sürekli artıyor yeni modeller çıkıyor ekran kartlarında vs.
  • selam  (19.11.23 19:49:37 ~ 19:50:28) 
Ben de aynı durumdayım, gittim rtx 4070 li bir msi gaming laptop aldım.

Aslında şirket bilgisayarı hem iş, hem gündelik hem de oyun ihtiyaçlarımı karşılıyor.

Ama ekran kartı gtx 1060 düzeyinde. bir oyun deneyeyim son çıkan desem bakamıyorum. Çok mu oyun oynuyorum? Pek sayılmaz arada online oyunlara girip çıkıyorum sadece.

Yine de paranın gözü kör olsun dedim aldım. 5-10 tane en baba oyunları yükledim. Hepsini yarımşar saat oynadım hıım güzelmiş dedim, fps ler de iyi, sonra laptobu kenara koydum bakmadım yüzüne yine iş bilgisayarı ile takılıyorum.

Laptop u da ilana kaydum düşünürseniz vereyim sdfjgh 40k civarına güzel cihaz bence.

Eski 2015te aldığım yine msi gaming laptobumu hanıma vermiştim iş yerinde kullanıyor.

Xbox var pek açmıyorum arada hanım gel seni bi pataklayayım diyor biraz dayak yiyorum.

Yani benim aslında yeni bir pc ihtiyacım normal şartlarda yoktu.

Aaamaa... aması var. 1-2 ay sonra virtual reailty gözlük alıp ona sanal ortam geliştirme gibi bir ek iş düşüncem var. Bunun için de unity ve unreal engine gibi grafik ve oyun motorları gerekiyor. Haliyle güçlü bir donanım lazım. Bunun için şimdiden almış olmam karlı aslında.

Yine de satıp kasa alsam daha rahat upgrade edilebilir diye ilandan kaldırmadım.

Sizin de bu tarz bir iş veya hobi gibi bir fikriniz varsa alın ama yoksa gereksiz olabilir.
  • ananiyimioguz  (19.11.23 20:08:16 ~ 20:14:55) 
neye ihtiyacın olduğuyla ilgili. orta-üst seviye bir oyun makinası alırsan 80-100k çok rahat gider. gündelik işler temel oyunlar gibi bir makinayı çok rahat 30-40k toplarsın.


  • orpheus  (19.11.23 22:33:08) 
Aylık kazanç göreceli olduğu için bazısı i5 alabilir, bazısı i9 + rtx4090 alır. Ben şirket bilgisayarı kullanıyorum, kendi makinamı senede 3-5 kere açıyorum sadece.

Eğer şirket bilgisayarı kesmiyorsa bence israf değil, bu işi yapan adamın düzgün bir makina kullanması lazım, her şeyin yağ gibi akması lazım.
  • kimlanbu  (20.11.23 10:26:28) 
@kimlanbu, şirket bilgisayarı yetiyor ama şirket bilgisayarını kişisel işler için kullanmak içime sinmiyor. Etik değil diye.


  • yenibirgüzelnick  (20.11.23 14:50:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.