[]

Almanya'ya göç

Merhaba. Mühendisim ama mühendis olarak Almanya'ya gitmem zor. Kaynak operatörü gibi teknik bir işte sertifika alıp gitme şansım olabilir mi? İngilizce biliyorum. Almanca öğreniyorum. LinkedIn bu tip teknik işler bulmayı sağlayabilir mi?




 
almanyada calismak icin temelde cozulmesi gereken iki onemli konu var.
1. is bulmak
2. calisma ve oturum izni

is bulmak calisma izni almayi garanti etmiyor cunku bir is yeri ile anlasip sozlesme imzaladiginizda alman calisma dairesi "bu adami neden ise almak istiyorsun, bu kisinin ozelligi ne, ab icinden bulamadin mi" sekilinde bir formu doldurmasini istiyor. iste bu surec ile ugrasmamak icin is yerlerinin bir kismi ab disindan basvrulara olumlu bakmiyor. ama eger diploma, sertifika, dil sertifikasi gibi guclu argumanlar var ise hem is yeri icin iyi, yani is bulmak daha kolay, hem de calisma izni icin guclu arguman sunmus olursun. ihtimal ciddi oranda artar.

ayrica er ya da gec muhendis olarak da is bulabilirsin. linkedin de buyuk firmalarin is ilanlarina bakmani tavsiye ederim. sirketlerin web sitelerine de bakabilirsin. bunun yaninda "head hunter" veya "consulting" sirketleri de danismanlik yaptiklari sirketler icin is ilani acabiliyorlar. linkedin alternatif sitelere de bakabilirsin ornegin www.stepstone.de
  • emrahday  (02.11.23 16:00:51) 
linkte verdiğim kişi ile irtibata geç. muhtemelen ilk önce almanca dil sertifikası isteyecek. neticeyi bizimle de paylaşırsan ne güzel olur:

de.linkedin.com

personalvermittlungplus.de
  • izole  (02.11.23 16:03:28) 
yakın zamanda bi arkadaşım yüksek lisans için gitti.

senin için geçerli bi yol olur mu bilmiyorum ama o pandemi döneminde filan yaklaşık üç yıl ailesinin yanında oturdu, internetten çalıştı, parasını biriktirdi, YL için kabul alıp gitti.

almanya'da (birkaç eyalet istisna olmakla beraber) üniversite harcı yok. varsa da cüzi bir meblağ. sorun şu ki orada en az bir sene yetecek maddi kaynağı hemen göstermeni istiyolar. atıyorum aylık öğrenci için gereken para €900 olarak mı belirlendi? 900x12'den içinde 10 bin 800 euro olan BLOKE HESAP göstermen gerekiyor. bundan her ay 900 euro çekebiliyorsun.

senin işin piyasasını hiç bilmiyorum ama en kötü 15 bin alıyosundur diye tahmin ediyorum. ailenle yaşıyorsun, hadi toplamda 5 bin onlara destek ve senin için çok kısıtlı bi yaşam için gereken para olsun. ayda 10 bin attın diyelim. mevcut kurda bunu 24 ay yapsan yaklaşık 8 bin euro ediyor. evet bu yetmez ama belki daha fazla kazanıyosundur, belki ailene ve kendine daha az para ayırırsın, belki araban vardır onu satarsın vs...

yaşın genç sayılır. üstelik iş deneyimin var. ingilizcem var diyorsun. bu şekilde teknik üniversiteden yüksek lisans kabulü alman çok zor olmaz bence. bissürü okul var, biri kabul etmese diğeri eder sanırım. öylelikle gidebilirsin. ha bu da kolay değil evet; sonuçta burada 3-4 sene belki çok sıkı tutup para biriktirmen gerekecek, e gideceksin orada tekrar öğrenci olacaksın...

ama iş tecrübesi olan bi mühendis almanya'da teknik alanda YL yaptıktan sonra bence her türlü iş bulur zaten. yani ben senin yerinde olsam böyle bi şey denerdim açıkçası. bu sayede en kötü YL yapabileceğini bilirsin en azından devamı gelmese bile. direkt işlere filan da başvurulabilir elbette ama o alanda benim hiçbi bilgim yok, o taraf için bi şey diyemem.

kısacası evet bu ülkede aldığımız para da çerez parası eyvallah ama düzenli işi olan biri ailesinin yanına yerleşip iyi kötü para biriktirme şansı varsa avrupa'da yüksek lisans yapacak birikimi bulabilir. kimisi bir yılda, kimisi dört yılda. ama bulur. bence böyle bi imkan varsa bunu düşün derim.
  • mark greg sputnik  (02.11.23 18:20:56 ~ 18:24:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.