[]

Rusya'nın güçlenmesi

Merhaba. Tarih çalışırken mantıksızlık olduğunu düşündüğüm bir durum var. Batı Osmanlı'nın Avrupa'da olmasını istemiyor. Ama Rusya'nın inanılmaz büyümesi söz konusu. Akdeniz'e gelmesine engel olunduğu söyleniyor ama Çeşme Deniz Savaşı'nda Akdeniz'de at koşturmuş. Yunan İsyanı'nın çıkışında parmağı var. Bugün Rusya İsveç, Finlandiya için de bir tehdit. O zamanlarda Rusya'nın ilerlemesi neden durdurulmadı Avrupa tarafından?

Açıkçası ben olsaydım güçlü, büyük bir alana yayılmış bir Osmanlı istemiyorsam güçlü, büyük bir alana yayılmış bir Rusya da istemezdim. Rusya'nın bugün büyük bir güç olması bir skandal bence.


 
Güçlü, geniş alana yayılmış Osmanlı istenmemesi düşüncesi yanlış.
'Herkes bize karşı' romantizmi de çok saçma.
Devletler arası dostluk, düşmanlık diye bir şey yok, çıkar ilişkisi var.
Yekpare bir Batı yok. Tarihe kocaman yazılmış yüzyıl savaşları var. İngiltere Fransa birbiriyle yüz yıl boyu savaşmış.
Rusya'ya niye göz yummuşlar soruna gelince, Ayasofya'ya kadar gelmiş Rusya'nın niçin, hangi Devletlerin zoruyla geri döndüğünü incelemek lazım mesela.
  • Mirket  (22.10.23 22:20:20) 
rusyanın avrupayı tehdit edecek kadar büyük güç olması napolyon savaşlarından sonrası
çeşme olayı büyük istisna. yunan bağımsızlığı avrupada büyük destek görüyor. o yüzden rusyanın müdahalesine göz yumulmuş olabilir.
onun haricinde rusyanın genişlemesinin önüne hep bir set çekilmiştir.
kırım savaşında avrupada büyük ittifak kuruluyor rusyaya karşı
93 harbi sonrasında rusyanın kazanımları geri alınıyor
nazi almanyası zaten ruslardan hem korkuyor hem nefret ediyor. büyük tehdit olarak görüyor.
ikinci dünya savaşı sonrası yine tehdit olarak görülüyor malum
soğuk savaş bitti ve hala tehdit olarak görülüyor.
  • abelardo  (22.10.23 23:27:50) 
buyuk bir alana yayilmis olmasi rusya icin dezavantaj aslinda. trans sibirya demiryolunun tamamlanmasi 1916 yillarina kadar suruyor, bu hat 1905 yilinda aciliyor hatta rus-japon savasinda baya faydali olacagi da dusunuluyor ama yetmiyor. modern dunyada bir asya devleti batili bir devleti yeniyor.

osmanli-rusya meselesini ele alacak olursak, ruslar batililar kadar olmasa da sanayilesmeyi basarmis ve modern bir orduyu kurabilmisler. bati tarafina da ilerlemek mantikli olmayacagindan osmanli onlar icin tek cikis yolu. batililar bunu kirim savasi ile kiriyorlar ama kirim savasindaki borclar yuzunden osmanlinin cokusu hizlaniyor.

gunumuzdeki problem ab'nin rusya'ya enerji yonunden bagimli hale getirilmesi. merkel bu konuda putin'e cok guvendi ama ellerinde patladi. denge unsuru olabilecek seyleri kuramadiklari icin bugun ukrayna-rusya problemi ile tum dunyanin ugrasmasi gerekiyor. nato'nun da kalkip rusya'yi isgal edebilecek bir gucu yok. daha once napolyon ve nazi almanyasi'nin o konudaki basarisizliklari ortada. cografya ruslara buyuk bir sans veriyor. enerji kaynaklari var, iyi kotu silah uretebilecek teknolojisi var, insan kaynagina da hakimler. dogal olarak dunya genelinde olmasa bile bolgesel buyuk guc olarak karsimiza cikiyor.
  • duyulmasi gerektigi kadar  (23.10.23 02:39:45) 
Konuya tam hakim drğilşm ama,
Çar deli petronun vasiyetnamesine yine bu çar zamanındaki Rusya ve Avrupanın genel durumuna bakmak lazım.

Siyasi arenada bir taraf zayıf kalırken diğer taraf güçleniyor.
Osmanlı Rus savaşları da o kadar uzun sürdü ki Avrupa'nın güçlenmesine neden oldu denilir.
Buna sebep olarakta (şu an bile Ortadoğu'da olduğu gibi) yine İngiliz aklı gösterilir.
  • diyecevaplandı  (23.10.23 12:16:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.