[]

Çocuk sahibi olmak zorundayım

Özellikle anne ve babalardan fikir almak istiyorum.

Bir rahatsızlık neticesinde 3 sene önce ameliyat olmuştum. O zamanlar hemen çocuk yap yoksa çocuğun olmaz vs demişti doktorlar. Artık zamanım iyice daraldı. En son dedikleri şey bu sene yapmazsan bir daha tedaviyle bile çocuk sahibi olamazsın.

Ben şu an çocuk sorumluluğu alabilecek gibi değilim, çok sevmem zaten. Şu an zamanı değil. Ama “hayat boyu anne olmayı istemiyorum” diyemiyorum. Belki gelecek yıl çok isterim ve olmazsa pişman olurum yapmadığıma.

Yani büyük ikilemdeyim. Hazır olmadığım bir zamanda çocuk yapmak mı yoksa çocuğu ertelerken tamamen bu şansı kaybetmek mi.

 
Çocuk sevmiyorsan ve sorumluluk alamam diyorsan çocuk sahibi olma. İleride istersem demişsin ama ya istemezsen. Geçmiş olsun bu arada.


  • rock n roll  (14.10.23 09:14:59) 
Çeşitli sebeplerden çocuk düşünmeyen insan çok ama sağlıklı olduktan sonra çocuk doğurduktan sonra pişman olan göremedim pek. Aksine iyi ki olmuş diyorlar


  • efruz  (14.10.23 09:54:46) 
Çocuk bir insanın özgürlüğünü bitiren en büyük sorumluluk. Ben bir erkeğim bayan için daha zor. Hazır olmak çok önemli. Hazır olduğunuzda yapın. Tüp bebek tedavileri çok gelişti.


  • mikahakkinen  (14.10.23 10:00:35) 
@cosmicstring teşekkür ederim fikirleriniz için.
Eşim kararı bana bırakıyor tamamen. Çocuk olsa sever mükemmel de baba olur ama çocuk olmazsa da niye çocuk yok demez.

Açıkçası son 6 aydır bunu düşünüyorum ama karar veremediğim için artık insanlara danışmaya başladım.
  • kaptan maydanoz  (14.10.23 10:02:16) 
Eşiniz varsa bir tane yapın. Umarım olur ama doktorların söylediğine göre başka yapamayacaksınız. İlerde iki üç çocuk zor olur ama şimdi yaptığınız bir çocuk sorumluluğu ile bir şekilde başa çıkabilirseniz. Ya da hayat boyu hiç yapmazsınız. Tercih sizin.


  • dakota  (14.10.23 10:56:04) 
Bence kesinlikle yapın. Etrafımdaki çocuk sahibi olmayan insanlar bundan çok pişman genelde. Hiç vakit kaybetmeyin bugün başlasın çalışmalar allah analı babalı büyütsün:)


  • asap raki  (14.10.23 11:18:29) 
Eşinize güveniyorsanız yapın fakat olacağına da kesin gözle bakmayın. Ben eğitimli, kendini bilen (çocuğa fiziksel/psikolojik şiddet uygulamayacak, iyi eğitim verebilecek vs) kişilerin çocuk yapması taraftarıyım.


  • birgumuspeni  (14.10.23 11:42:48) 
Kaç yıllık evlisiniz bilmiyorum ama eğer eşinizde uyumunuz iyiyse, mutlaka en az bir çocuk lazım. İlk aylar, belki ilk yıl sıkıntılı geçecek çünkü özgürlüğünüz yüzde seksen kısıtlanıyor. Bunun lohusa depresyonu falan da var... Ancak sonrasında pişman olan görmedim.

Biz tek çocuk düşünüyorduk. Ve oğlumuzun ilk dört yılı çok zorlu geçti. Yedi yaşına geldiğinde eşim hamile olduğunu öğrenmiş ve benden gizlemiş. İlk iki ay çeşitli bitki çayları, hoplamalar zıplamalar vs. ile düşürmeye çalışmış. İş artık aldırmalıi olunca bana söyledi. Destek olup doğurmaya ikna ettim. Doğurdu. Ve kızım da şimdi sekiz yaşında. Oğlum lisede. Şu hayatta yaptığımız en iyi iki şey olabilirler. Şimdi bu yaşta üçüncü bir çocuğun özlem ve pişmanlığını yaşıyoruz ancak bu yaştan sonra göze alamıyoruz. Çocuksuz halimize dair anımız kalmadı neredeyse...

Eşinizden mükemmel baba olacağını düşünüyormuşsunuz. Ben olsam zerre tereddüt etmezdim. Hayatın ve insanın doğasında var çocuk büyütmek. Belli bir yaştan sonra bir çok şey anlamını yitiriyor. Eski hareketi kalmıyor hayatın...

Tabii karar sizin...
  • yadigar  (14.10.23 11:57:33) 
Çocuk genelde ilk denemede olan bir sey degil ben 4-5 kere deneyip olmayinca olmuyo diye uzuldugumu farketmiştim. Uzulmek yerine rahatlasaydim cocuk istemedigimden emin olacaktım. Ki hayatim boyu cocuk isteyen cocuk yapmayi düşünen biri hic olmamistım ama esim istiyordu ve yasim da 30larin ortasina gelmişti. Deneyip olmayinca veya yapma sansini tamamen kaybedince insan derinlerde bir yerlerde istiyor olabilecegini idrak edebiliyor. Bir de insan sahip olmadigi bir seyin guzelligini de bilemiyor ben evlenmeden once de evlenmek istemiyordum ama evlenince iyi ki evlenmisiz dedim. Cocugu da yapıp sevince memnun kalıyor insanlar genelde


  • instant crush  (14.10.23 12:20:14) 
öncelikle hiç kimsenin size çocuk sahibi ol veya olma diye bir şey söylemeye hakkı yoktur, en nihayetinde bakacak olan siz ve eşiniz.

insanlar size sadece bakış açısı kazandırabilir.

Bu anlamda yazacak olursam,


-eşinizde çoçuk istiyor mu en önemli sorulardan bir tanesi bu, psikolojik açıdan eşinizinde istemesi ve buna hazır olması çok önemli
-finansal ve psikolojik durumunuz en kötü senaryoya hazır mı ? Genel de çoçuğun sağlıklı doğacığı öngörülür, tanrı ve inandığınız her ne ise size sağılıklı çoçuk sahibi olma sözü vermemiştir.
-Çevrenin ve sosyal medyanın çoçuğunuz üzerinde aileden daha fazla yönlendirici etkisi var , bunu farkında olmak gerek
-Çoçuk hiç bir şeklide ailesine bakacak , diye bir kuralda yok unutmamak gerek, maalesef sisteme katılan her bir bireyin
aileden çok sisteme faydası var.
-Çoçuğunuz nerede büyüyecek dört duvar arası bir apartmandamı, yoksa ayağı toprağa değecek, bağışıklık sistemi topraklamı gelişecek yoksa antibiyotiklerle mi.
-Son olarak aile bireylerinin stres yükü ne kadar, eğer sürekli yoğun stres içersinde bulunan aile bireyleri var ise
bu gebelikten itibaren bebeğe nüfus edecektir, bu da huzursuz bir bebek dünyaya getirme olasılığını attıracaktır.

Kararlarınızın sorumluluğu sadece ve sadece size aittir.
  • Rao  (14.10.23 12:35:52 ~ 13:03:00) 
yumumrtaları dondursanız? olmuyor muymuş öyle?


  • not sure if serious  (14.10.23 12:43:08) 
Bence çocuk yapmak daha mantıklı.


  • havadakarada  (14.10.23 13:34:05) 
İleride mesela taşıyıcı anne ile çocuk sahibi olma gibi bir şansınız da mı yok? Ya da evlat edinmeyi düşünür müsünüz?


  • peki madem  (14.10.23 14:14:38) 
@peki madem, maalesef taşıyıcı annelik veya yumurta dondurma gibi şanslarımı da kaybedeceğim.

Evlat edinmem muhtemelen. Daha kendi çocuğumu kabullenemiyorum :))
  • kaptan maydanoz  (14.10.23 14:16:46) 
İngilizce olması sorun olmayacaksa ve yardımcı olur mu bilmiyorum ama Youtube'da takip ettiğim birisi var, kendisinin de sizin gibi sağlık nedeniyle kısıtlı bir zamanda çocuk kararı vermesi gerekti ve bütün yolculuğunu (eşiyle çocuk sahibi olmaya çalıştıkları zaman, hamilelik, doğum, annelik vs) videolarında anlatıyor. İlk bahsettiği videoyu aşağıya koydum:

www.youtube.com

O kesin en az bir çocuk istiyordu (bu video 4 yıl önceden ve şimdi bir oğlu var) o nedenle sizinle tam aynı durumda değil ama benzer yoldan geçen birini izlemek belki kafanızdaki bazı soruları cevaplayabilir diye önermek istedim.
  • peki madem  (14.10.23 14:24:33) 
istiyor olsaydın çoktan yapardın ama istemediğini de kabullenemiyor gibisin. bunun sebebi toplumsal ve çevresel kodlamalar muhtemelen; her kadın anne olma hayali taşımıyor halbuki. ben olsam bir terapistten destek alır ne istediğimi çözmeye çalışırdım.


  • anna sun  (14.10.23 14:55:38) 
Ben de 2 tane var. Istersen bir tanesini ilk ucakla gondereyim :) MikaHakkinen +1

Son zamanlardaki gundemi paylasayim:

Bu sabah oglani yuzme dersine goturup, getirdim. Ogleden sonra arkadasinin dogum gunu partisine birakacagim. Yolda durup arkadasina dogum gunu hediyesi alacagim. Yarin da bir baska arkadasinin dogum gunu var. Oglan partideyken kizin Hockey maci var. 2 saat gidis, 2 saat gelis onu goturecegim. En az 2.5 saat bekleme. Kiz hafta ici korku evine gidecek arkadaslariyla. Oglan'in baska bir gorusmesi var. Ben yine soforluklerini yapacagim. Okul otobusunde 2 saat oturmasinlar diye okula da ben birakiyorum ve aliyorum. Oglanin Judosu var, kizin hiphop dansi var...

Cocuk yapmak benim hayatimi degistiren en buyuk sey oldu. Ergenlik donemleri oldukca yipratici oluyor anne baba icin.

Cocuk yapmak zorunda oldugumu dusundugum icin cocuk yapsaydim ayni sekilde hisseder miydim bilemiyorum.

Bunu esime de soylemedim ama buraya yazayim surec icerisinde beni en cok endiselendiren durum down sendromu vb. ongorulemeyen risklerdi. Eger bunlardan biri gerceklesseydi altindan kalkabilir miydim bilemiyorum...
  • thetruenorthstrongandfree  (14.10.23 16:17:06) 
ben riske atmazdım. bazı şeyler azıcık şüpheyle olmaz. ya tam olur ya hiç bene. hazır değilsen çocuk için travmatik bir ebeveyn de olabilirsin. kendi hayatında bazı şeyleri çözememiş ebeveynlerin büyüttükleri çocuklar sorun zaten hayatta.


  • hknty  (14.10.23 18:02:48 ~ 18:54:07) 
çok sevdiğim altı yaşında sağlıklı bir oğlum var. kendi deneyimlerimden şunu söyleyebilirim, çocuk iki insanın bir araya gelip yapabileceği en kötü yatırım olabilir. insan haklarına aykırı seviyede bir sorumluluk. sebebi de muhtemelen onu doğru yapalım buna dikkat edelim derken önceki nesillerin 4-5 çocuk için harcadığı enerjiyi bizim tek bir çocuk için harcıyor olmamız. uyku huzur, kendine ayırdığın zaman, hayaller planlar, hepsi yalan olabiliyor ki bunlar benim çok değer verdiğim uğruna kariyerimi şekillendirdiğim şeylerdi. yıpratıcı ve hayat kısaltıcı bir deneyim. umarım tüm çocuklar sağlıklı ve mutlu olsun, gül yüzleri solmasın, sevgiden gururdan gözlerimin dolduğu zamanlar da çok fazla ama sakin kafayla ve özellikle dünyanın geleceği, bizim 10 sene sonra nerede ne halde olacağımız gibi konuları dikkate alarak düşününce ben hakikaten sevdiklerime öneremiyorum.


  • engelbert humperdinck  (14.10.23 18:40:43 ~ 18:50:03) 
Yumurta dondurma sizin durumda en mantıklı seçenek değil mi? Bir arkadaşım da yaşı geçiyor artık korkusuyla bütün tahlillerini testlerini yaptırdı. Yurtdışında yaşıyor ama Türkiye'ye gelip yaptıracak.


  • beyfendi  (14.10.23 18:42:50) 
Yap geç. Anneanne babaanne varsa yardımcı olur. Okula verirsin. Para varsa çocuk zor bir şey değil. Hızlı büyüyorlar. Bir bakmışsın okula gidiyor. Ama tek çocuk iyi. İki çocuğu milyon dolarım olsa istemem.


  • dissendium  (14.10.23 18:49:01) 
Hayatım boyunca anne olmak istemiyorum diyemiyorum dediğine göre bir gün anne olmayı istiyorsun demektir. Bu da son şansın ise yapmam tabi ki mantıklı. Ayrıca çocuk konusunda insan zaman olarak kararsız olabilir ama olmalı/olmamalı kısmında kararsız olamaz. Eşinizin bence net fikri vardır da söyleyemiyordur. Yani insan çocuk olsa da olur olmada da olur diyemez ki. Öyle bir mevzu değil bu.

15 aylık bir kızım var. İnsan zaten böyle bir şeye asla hazır olamaz ki.
  • elorelia  (14.10.23 19:22:51 ~ 19:24:52) 
Çoğunluk güdülerine yenik düşüp çocuk yapıyor, o yüzden çocuk yapmak doğru olanmış gibi bir yanılgı var.

Bu hayatta hiçbir zaman neyi istediğimizi bilemeyiz. Sadece neyi istemediğimiz kesindir. Siz de şu an çocuk istemediğinizi söylüyorsunuz. Hayatı “ya şöyle olursa” diye gelecek üzerine planlamak her zaman doğru olmayabilir.
  • ruhen hastayim ben  (14.10.23 19:32:57) 
gerçekten ileride anne olup olmak istemediğinize karar verin. iyice ölçün biçin.

ablam bir daha çocuğu olamayacağını öğrendiği gün araba almıştı. şoför olarak ben gittim. sıfır kilometre aracı bayiden aldık. güzel şarkılar hazırladım eve giderken çalmak için. o yol boyu ağladı. müzik açmadım. gözyaşları içinde eve geldi. hiç unutamam..
  • tabudeviren  (14.10.23 21:20:15) 
2 cocuklu ve 2 cocugun ozgurlugu nasil kisitladigini birebir deneyimlemis biri olarak yaziyorum.Cocuk yapin :)
Kelimelerle tarif etmesi imkansiz bir duygu

  • turkuaz  (15.10.23 16:36:24) 
İki çocuk annesiyim. İkisi de iyi ki varlar. Çocuk yapmadan önce çok çocuk seven biri değildim. Şöyle söyleyeyim, sokaktaki kedi yavrusu insan yavrusundan daha sevimli gelirdi (bazen hala öyle olduğunu düşünüyorum). Ama evlat başka. Canımı veririm onlara. Kolay mı? Değil. İkisini de isteyerek yaptım, ama annemden ve ablamdan çok destek gördüm büyütürken.
Neden "şu an zamanı değil", önce bunu bir sorgulayın. Eğer evlilikte ilk seneniz geçtiyse, kavgasız bir evlilik hayatınız varsa, hele hele yaşınız 30'ları geçtiyse, çocuk yapmamak için net bir sebebiniz yoksa sonradan pişman olmamak için yapardım ben.

  • SiyamkedisiZorro  (16.10.23 09:09:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.