[]

Borsa

Merhaba. Halka arz ile ilgili bir sorum var.

Halka arz edilecek bir şirket düşünelim. Bu şirketin 2. gün hissesinin artacağı kesin değil midir? Sonuçta herkes alacak. Bu durumda artış kesinken 100 bin TL, 1 milyon TL gibi büyük miktarda hisse alıp 2. gün satan oluyor mudur? Bu şekilde çok kısa sürede 20 30 bin kazananılabilir gibi duruyor. Atladığım bir şey var mı? Sağ olun.


 
1- artacağı kesin değil.
2- istediğin kadar alamıyorsun. Çünkü bireysele ayrılan yüzde eşit dağıtım ve katılım çok fazla. Kurumsal için ayrılan yüzde ayrı oluyor.

  • 1917  (13.10.23 23:11:41) 
Karli satabilmen icin elindeki hisseye o fiyattan alici bulabilmelisin. Kim niye alsin yani? bu soruya cevap vermen lazim. Salliyorum tanesi 100 liradan satisi hedeflenen 1 milyon hisse sunuldu piyasaya. Sen 100'den aldin diye birisi sana 101 onerecek diye bir kural yok. Gelen en iyi geklif gayet 90 olabilir.

Turkiye borsasindaki son 2 yildaki patlamadan dolayi surekli para kazanilabilir gibi bir izlenim olustu. Cok kisi kayiplar yasayacak eninde sonunda.
  • hot potato  (13.10.23 23:21:18 ~ 23:25:50) 
@1917 ve @hot potato'nun dediklerine ek olarak: Halka arz sonrası ilk işlem günlerinde zaten artacağını düşündüğü için alım emri verenler çok olduğu için tavana gidiyor. Yani sizin gibi düşünüp almak isteyen kişi sayısı 1000X ise, hissesini satmak isteyen kişi sayısı X oluyor. Bu makas her geçen gün kapanıyor. Bir noktada o fiyattan almak isteyenlerle satmak isteyenler benzer miktarlara gelince tavan serisi bozuluyor. Bu durumda ilk gün siz almak için emir verseniz de tavanda olan satış emri az olduğu için, alabilme ihtimaliniz çok az olacak. Alım emri verdiğinizde karşıdaki bir satış emri ile eşleşmesi lazım çünkü.


  • perferil  (13.10.23 23:30:59) 
Başladığı ilk gün ve 2. gün artması bugünkü ortamda çok yüksek bir ihtimal evet. Çünkü halka arzlara katılım oranı çok yükseldi, çünkü halka arz olan şirket sayısı çok arttı. Bugün haftada ortalama 3 hisse halka arz oluyor, eskiden bu kadar sık değil diye çok önemsenmiyordu ama günümüzde özellikle öğrenciler için ek gelir kapısına dönüşmüş halde.

Hal böyleyken bahsettiğiniz gibi yüklü alım yapmanız çok zorlaşıyor çünkü emirler sırayla işleme alınıyor. Siz alış emri verdiğinizde sizin eörinizin gerçekleşmesi için sizden önce verilen emirlerin gerçekleşmiş olması gerekiyor.

Piyasaların açık olduğu günlerde ertesi gün için ilk emri içinde bulunduğunuz günde saat 18:10:00'da vermeniz gerekiyor. Ancak bu saatte robotlardan tutun, etraftaki erkes çılgınlar gibi emir yağdırdığı için ertesi gün gerçekleşecek işlem sayısından çok daha fazla alım emri sıraya giriyor, satan sayısı da az olduğu için haliyle alamıyorsunuz.

Bunun böyle olmadığı örneklerden biri bgchf'in arzıydı. Yanlış hatırlamıyorsam bir gün sonra tavan bozmuştu, bu da ilk sorunuza cevap, yükselmesi kesin değil.
  • akhenaten  (14.10.23 08:44:08) 
Ben halka arzdan alıyorum bazen, öyle 100 bin liralık alma şansın yok, mesela şirketin halka arz edeceği hisse sayısına göre katılımcılara eşit dağıtım yapılıyor ya, o yüzden çok az hisse düşüyor. Mesela tarkim diye bi hisse halka arz olmuştu, bana sadece 2 hisse düşmüştü, iki hissenin fiyatı 200TL filandı, sonra ben biraz bekledim tavan bozulmadan sattım, ya 100 tl kâr etmişimdir ya 200. Yani halka arz öyle büyük paralar kazanılan bişey değil.


  • turuncu tonlarda  (14.10.23 08:46:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.