[]

tapu işlemleri

merhaba,

tapuda tarla bağışı işlemi yapılacak. dikkat edilmesi gereken şeyler konusunda yardımcı olur musunuz?

teşekkürler

 
gerçekten bağış değil de birine ücretsiz devir ise, satıştan daha masraflı. satışta toplam masraf %4 iken bağışta %6.831. yani bu durumda satış daha avantajlı.


  • jelly bear  (08.10.23 23:43:35) 
@jelly ücretsiz devir etmenin başka yolu var mı? karşılığında para alınmayacak


  • Pertev nail  (08.10.23 23:57:58) 
ne amaçla yapılacağını bilmemiz gerekli. mal kaçırma maksatlı bir işlem yapacaksanız ve satış işlemi yaparsanız ilerde muvazalı işlem (hileli işlem) tapu tescil iptal davası ile karşılaşırsınız ve büyük ihtimalle de tapu tescili yani devri, mahkemece iptal edilir.

böyle bir amaç varsa doğrusu bağıştır. bağışın sadece tapu işlem vergisi yok ayrıca ilgili vergi dairesinden ödenmesi gereken %20 intikal vergisi vardır. genelde tarlanın bağlı bulunduğu belediyeden rayiç evrakı alınır ve bu evrak üzerinden bildirilir. rayiç dediğimiz emsal kıymet değerini gösteren rakamdır.

örn; benim bulunduğum ilçede belediye tarlanın dönümünü 200 liradan rayiç evrak veriyor. 10 dönümlük bir tarla bağışlayacaksanız belediye size 2bin liralık bir rayiç evrakı düzenleyip verecek ve siz bu minimum 2bin lira üzerinden vergi ödeyeceksiniz.

1038 lira tapu döner sermaye ücreti
2000 * 0,07 = 140 lira bağış vergisi
2000 * 0,2 = 400 lira intikal vergisi (tapuda ödenmez. tarlanın bağlı bulunduğu ilçe vergi dairesine gidilip 1031A formu doldurulup bu para ödenmelidir. 1 ay içinde yapılmaz beyansızlık cezası da ödenir. 2-3 sene evvel 25 liraydı. bu işlemi yapmak zorunda değilsiniz ancak bağışı alan kişi daha sonra satmak ya da kredi için tarlayı teminat göstermek isterse tapu bu işlemi bağış intikal vergi işlemleri yapılmadığı gerekçesiyle yapmayacaktır.)

rayiç değerin altında bildirim yapamazsınız ancak üstünde bildirim yapabilirsiniz. örneğin dönümü 200 liradan değil 2 milyondan gösterdiğinizi varsayalım.

1038 lira tapu döner sermaye ücreti
20.000.000 * 0,07 = 1.400.000 lira bağış vergisi
20.000.000 * 0,2 = 4.000.000 lira intikal vergisi

araziyi kendi adınıza çekeceğiniz bir kredi için teminat göstermeyecek ya da satmayacak iseniz hayırlı evlat/torun kategorisinde mal kaçırmak gibi bir niyet varsa tavsiyem "ölünceye kadar bakım akdi ile bağış" seçeneğini değerlendirebilirsiniz. bu durumda mal sahibi vefat ettiğinde veraset intikal vergisi %3 ve döner sermaye harcı dışında bir masraf çıkmıyor. tabii bu akdi noterde de yaptırabilirsiniz ya da iki şahit ile tapuda. bu işlem için vergi çıkıyor muydu hatırlamıyorum. tahminen çıkmıyordur ama döner sermaye harcını ödersiniz.

edit: veraset intikal vergisinin rakamsal yüzdesi bırakılan naktin ya da gayrimenkulun rayiç ederi üzerinden belirleniyor. eğer tarla rayici düşük ise %3 değil %1 de vergi çıkabilir.

edit 2: siz bu konuyu buna benzer bir işi yapmış bir emlak danışmanı ya da avukat gözetiminde yaparsanız daha iyi olur.
  • phonex  (09.10.23 01:00:13 ~ 01:19:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.