[]

Nasıl rekabet ederim?

Un sattığım bir dükkanım var. Un çuvalları 50 kg. Bunları toptancıdan alıyorum. Dükkana koyup satıyorum. Müşteriye teslimatı ben yapıyorum. Müşterilerim ise tandırı olan, evde ekmek yapan aileler. Bir tane de pastane var.

Rakibimde un haricinde yem kepek vs. satıyor. Zengin biri. Kira derdi yok, dükkan onun.
Ben toptancıdan burada en çok tercih edilen A marka unundan 120 çuval alırken, o 500 çuval alıyor. Toptancımız farklı, alınan un markası aynı.
Ben 520'den alıp 625 liraya satışa koydum. Onun kaçtan aldığını bilmiyorum, ancak satışı 600'e idi. Benim satışlar çok yavaşladı. Ben de 80 liraya razı kaldım ve 600 olsun dedim. Fiyatı 600 yaptım.
O ise 580'e indirmiş. Ben onun fiyatına indirsem o belki de 560 yapacak, bilmiyorum. Sank tüm derdi beni batırmak ve sonunda bölgede tekel olup istediği fiyattan satma gayesi var. O zaman da şimdinin zararını çıkarma düşüncesinde de olabilir.

Bana ne tavsiye edersiniz? Bu rakip ile nasıl bir rekabet yolu izlemeliyim?

aklımda, kapı kapı dolaşıp broşür dağıtmak var. böylece ürünlerimi tanıtıp biraz yeni müşteri kazanabilirim. b markasından un getirmek var, onda yok. insanlar istiyor. ama o unun alışı 530 lira +kdv.
yine onun 580 liradan verdiği fiyata veremem. versem insanlara hamallık yapmış olurum, bir şey kazanamam.

ekleme: cevaplarınız için teşekkür ediyorum. sizden farklı strajiler öğrendim. akıl akıldan üstündür.
müşteri 5 lira için bile gidiyor. komşu, dost, ahbap, arkadaş, hemşehri olmuşsun, kimsenin umurunda değil, 5 kuruş az olana giderler. buna bir şey diyemem, saygı duyuyorum.
rakip firmanın toptancısıyla görüşmüştüm, bana aşırı fiyat verdi ve ardından satmayacağını söyledi. rakip firma, kendi toptancısını bana karşı tembihlemiş. yani ona sattığı fiyatı öğrenemedim.
pes etmeyeceğim. mobilya ile birlikte un işini de sürdürme niyetindeyim.

 
Biraz zorlu malesef. Çünkü bu tarz şeyler sadece sizin seviyenizde değil milyar dolarlık şirketlerde de var.

Fiyati azaltamazsiniz çünkü onun tahminen hem gideri daha az hem satin alma maliyeti daha uygun çünkü sizden kat kat fazla alıyor. Bu noktada benim aklıma gelenler;
Bir şekilde müşteri bulup daha fazla mal alabilmek bu şekilde daha ucuza alma fırsatı.

Belki de satmadıgi ürünleri alarak farkli şeyler satmaya baslamak da bir seçenek.

Yani yalan olmasin da elde para yokken daha güçlü ile rekabet etmek sizin ürünün piyasasinda zor olur gibi.

Ama başkaları ne der merakla bekliyorum.
  • logisticsmanager  (02.10.23 23:45:34) 
Pirinç bulgur nohut sat. Çok düşük karlı bir iş yapıyorsunuz. Bu sorunlar her zaman olacak böyle bir işte. Fark yaratmak zor.


  • alimcgraw  (03.10.23 01:41:19) 
fiyat dusurerek basedemezsiniz. var ise gereksiz masrafları keseceksiniz, siz de stok yapıp çok mal alıp ucuza alacaksınız. ve tabii ki müşterilerinizi arttiracaksiniz. su an ilk etapta yeni müşteri aramalisiniz. lahmacun pide firinlari ile başlayın


  • oscar  (03.10.23 01:42:42) 
bunu feedbacki aslında müşteriden almalısın. 50 kilo unda 20lira peşine düşecekleri bir rakam mı bilmiyorum.

rakibin maddi olarak güçlüyse fiyat kırmaktan çok müşterilere vade yapıp kredi açarak seni zora sokabilir.
  • orpheus  (03.10.23 03:09:01) 
Yukarıdakilerden ayrı olarak sorun aslında maneviyatımızda diyebilirim. Eskiden komşuyu da yaşatmak vardı. İlk müşteri ile alış verişini yapan, ikinci müşteriyi komşusuna yönlendirirdi.

Broşür dağıtımı işe yarayabilir.
Size yakın değil de biraz daha uzaktan bir iki pastane gibi işletme daha bulmak bu zorluğu hafifletebilir.
  • diyecevaplandı  (03.10.23 06:50:36) 
fiyatı 750 liraya çıkar unların çuvalı değiştir hayata gaz ver.


  • eksimeksi  (03.10.23 07:09:46) 
Rakip un markası ile anlaş bayilik gibi birşey alın. Siz ufak esnaf olarak daha kodaman satıcıyla uğraşamazsınız belki ama rakip un firması uğraşır. KEndi markasını oturtmak için düşük maliyetle bir süre size mal verebilir. Ambalaj ve gramaj çeşitliliği de yapın. Misal ben evde su atrıtma cihazı kullanıyorum. Büyük bişey. Her iy içine tuz tableti konuyor. Benim için en zor kısmı 25 kg lık tablet çuvalını arabaya taşı, eve getir sonrada kucakla haznesine doldur işi. daha ufak poşetli kolay taşınan bişeyler olsaydı tercih ederdim. Un konusunda da kullanıcısı kadınlarsa onların da böyle bir isteği olabilir. Son kullanıcıyı da inceleyin bence.


  • Ruprect  (03.10.23 08:40:49) 
Rakibinin toptancısı ona kaça getiriyor avaba merak ettim, sen başka toptan cıdan daba ucuza alabilir misin acsba. Onu da araştır bence.


  • turuncu tonlarda  (03.10.23 09:01:42) 
25 lik çuval yaptır.müşteri için de alternatif yaratmış olursun.bi köşede 50 lik çuval bekelyecekse 25 lik 25 lik bekletmek daha mantıklı geldi.fiyatını da 299 tl yap bak bakalım ne oluyor..


  • jamswety  (03.10.23 14:59:26) 
Haftanın belli günleri civar kasaba ve köylere ürün gotur. Meydanda dur. Belediye hoparlörden anons ettir. Her hafta aynı gün git.


  • alimcgraw  (03.10.23 15:11:58) 
o adamla fiyat konusunda rekabet edemiyorsan yeni musteriler bulman gerek. brosur dagitmak mantikli ama sana toptan urun verebilecegin saglam musteriler lazim. toptan urun verirken alacagin urun sayisi da artacagindan bir miktar fiyat rekabeti saglayabileceksin hem de hizli bir dongu saglamis olacaksin. yine urun cesitliligi acisindan yeni urun getirmek mantikli ama fiyati daha uygun bir urun getirmek mantikli.


  • duyulmasi gerektigi kadar  (03.10.23 15:46:03) 
Abi adamla gidip el sıkışsan?

İkiniz de 650'den koyun, rekabeti fiyattan çıkarın. Adam da 580 yerine 650'den sattığı için daha çok para kazanmış olacak.

Üçüncü biri piyasaya girmediği ya da müşteriler internetten falan sipariş veremediği sürece devam edersiniz böyle.
  • plutongezegendegilmi  (03.10.23 16:17:39) 
Siz fiyat hassasiyeti olan bir ürün satıyorsunuz. Bu tarz ürünlerde marka sadakati yakalamak zordur.

Fiyat kırmak parası çok olanın faydasınadır. Siz o fiyatta 1 ay dayanırsınız, parası olan dükkan 6 ay dayanır. Sizi oyun dışına iter.

Bizde genelde esnaf olmayan müşteriler birim fiyata bakmaz. Satış fiyatına bakar.
Yani siz 600 TL'ye 1 çuval un satıyorsunuz. O çuvalı boşaltıp 10 küçük paket çıkartırsanız, paketi 100 TL derseniz, 1 çuval unu 1000 TL'ye satmış olursunuz. Rakamları atıyorum tabii mantığı anlatmak adına.

Ama bunlar geçici çözümler. Sizin yeni kurumsal müşteriye ihtiyacınız var. YAni o pastaneden 3-4 tane daha lazım size. Broşürle falan olmaz, profesyonel bir şekilde firmalara gidip iş bağlayacaksınız. Rakibin sunamayacağı teklifler götüreceksiniz. Gerekirse nakliye işini çözüp daha büyük bir çemberde komşu ilçeler vb yerlere de dağıtım yapacaksınız. Civarda büyük otel vs varsa onların mutfağına girmeyi deneyin.

Bir yandan da ürün ve marka gamını genişletmeyi düşünün. Rakibin fiyatına inemiyorsanız, rakibin getiremediği ürünü getirin. En azından müşteriye de çeşit göstermiş olursunuz. Ana satmak istediğiniz ürünün altında ve üstünde fiyatlarda ürününüz olursa orta seçenek genelde daha çok satar.

Son olarak toptancıyı aradan çıkartmayı deneyin. İmkanınız varsa direkt gidip fabrikadan ürün almaya çalışın. Daha uygun fiyata ürün alabilirsiniz.

Bir de internet satışını düşünün.

Bölgeyi, müşteri portföyünü bilmeden taktik vermek zor tabii bu söylediklerim çalışabilir de çalışmayabilir de. Ama kafanızı açar en azından.
  • anten  (03.10.23 23:47:34 ~ 23:48:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.