[]

evde tek faz gitti

selam duyurunun elektrikçileri,

evde ilginç bir durum oldu fazlardan sadece biri gitti. önce bi sigorta attı led lamba patlamış normal dedim açtım ama o bağlantıya elektrik gelmedi garip şekilde başka odalarda bazı prizler de çalışmıyor.

baktım eve 3 faz geliyor ve fazlardan sadece biri gitmiş. aşağı indim 3 faz otomatik sigorta ama tek şalter. açtım kapadım test için giriş ve çıkışlara baktım her yönde faz var yani sigorta sağlam. oradan 3 faz saate giriyor ve daireye kadar tek kablo çıkıyor. dairede mavi kabloda faz yok. arada sayaç olduğu için daha fazla ilerleyemiyorum. şimdilik dairede yan fazlardan birinden elektrik alıp gelmeyen fazı sökerek bağladım.

bu durumda sorunun elektrik sayacının içinden başka yerde olma olasılığı var mı ? gözden kaçırdığım bir durum olabilir mi ?

 
eve 3 faz geliyor derken 3 kablo mu geliyor faz mı geliyor? mavi genelde nötr olur faz değil. eve de toprak, nötr ve bir faz geliyordur 3 kabloysa. 3 faz geliyorsa 5 kablo olması lazım.


  • enteg  (25.09.23 08:58:34) 
muhtemelen eve gelen tek faz sayaçtan sonra 3e bölünmüş olabilir panoda. yoksa kolay kolay (önceden iş yeri değilse) evlere trifaze elektrik verilmez. asıl kontrolü evdeki sigorta panosundan yapmanız gerekiyor. eğer tesisat çok eski değilse faz önce bir kaçak akım rölesine veya otomatik sigortaya girilmiş oradan da diğer kullanım alanlarına bölünmüştür. aradaki barada problem olabilir veya o hattı besleyen sigorta elektriği tam geçirmiyor olabilir. sayacınız görseldeki gibi çıkışlara sahipse daha kolay anlarsınız trifaze olup olmadığını. www.zeybekmarket.com


  • bravoteam  (25.09.23 09:20:15) 
"aşağı indim 3 faz otomatik sigorta ama tek şalter."

demek ki saatin girişinde kesinlikle trifaze var, giriş ve çıkışlarda da elektrik görmüşsünüz. Yani sigorta da sağlam sigortaya da 3 faz geliyor, bu da tamam.

"oradan 3 faz saate giriyor ve daireye kadar tek kablo çıkıyor."

bu pek mantıklı değil işte, saate 3 faz giriyorsa daireye kadar da satten 3 faz taşınır ve daire içinde dağıtılır bu.

saatten daireye tek kablo gittiğine emin misiniz?

Çünkü işi bilmeyen biri gibi anlatmamışsınız, girişinde faz/elektrik olamayan sigortanın girişindeki kabloyu söküp başka yerden elektrik alıp bağlamışsınız. Bence saatten çıkan ve daireye gelen hattı tekrar kontrol edin.

Mavi kablo uluslararası nötr renktir, ama bizim ustalarda bırak maviyi, sarı (toprak) kablosu ile bile faz bağlayanlar var maalesef. Renge aldanmayalım yani, yolunu takip edelim.

Şimdi evin içindeki sigorta paneline geri dönelim, sigortaların altındaki girişlerde 3 ayrı kablo/faz mı var? 3 faz olan dairelerde sigortalar bölünür fazlara, sigorta sayısına göre ortalama /3 yapılır.

Sizin tek bir sigortada (mavi kablosu olan) elektrik olmaması biraz tuhaf, tek bir sogrtaya tek bir faz bağlanmaz. Tabiki evde 3 sigorta yoksa.

Evin içinde kaçak akım rölesi var mı sigorta kutusunda? Varsa onun da giriş çıkışında 3 faz var mı?

Biraz fotoğraflayıp, görsellerle soruyu açarsanız kolayca problemi çözeriz.
  • John Bloor  (25.09.23 10:52:30) 
ben doğru anlatamamışım haklısınız.

saat girişinde 3 fazlı sigorta var, 3 faz+nötr çıkıyor elektrik sayacına 4 hatgiriyor ve 4 hat çıkıyor. bu kablo ( 4x2.5 ) daireye kadar gidiyor. ek yoktur diye tahmin ediyorum çünkü aşağıdaki renkler ve kılıf ile yukarıdaki aynı.

saatin içinde şönt bağlantı yanamaz bana göre 200-300A geçmesi gerekir. gevşek bağlantı var mı ona bakacağım.
  • orpheus  (26.09.23 16:31:00 ~ 16:31:22) 
Sigortanın 3 girişini de 3 çıkışını da kontrol ettin ve elektrik var di mi?

Saatin girişinde de 3 fazı gördün yani, peki saatten çıkınca panonun üstünde üst sırada yan yana her dairenin ayrı birer tane daha trifaze sigortası olur.

Onu da kontrol etin mi?

Sıralama şöyle olur aşağırdan yukarıya olarak hat şöyle dizilir;

kofra > sayaç altı sigorta > kaçak akım (varsa) > sayaç > sayaç üstü sigorta

kabloda ek de olmaz, durup dururken kopma da olmaz. Sigortalardan birinin çıkışında faz yok, daha dikkatli bak.

Bir de sayaçda ekranı kontrol et, L1 L2 L3 diye yazı olması lazım. Bu üçü de yazıyorsa sayaçta 3 faz da vardır.
  • John Bloor  (26.09.23 17:07:56) 
buldum ayrı ve kiltili bir panoda 3 adet daha tekli sigorta varmış. ayrıca daire içi sigorta panosunda 3-4 sigortanın vidaları da gevşekti bu vesile ile onları sıktım.

cevap yazanlara teşekkürler.
  • orpheus  (26.09.23 17:57:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.