[]

Türkçe ve Azerice ne kadar farklı?

Azeri bir çalışma arkadaşımız var ve sanki Türkçe hiç anlamıyor ve konuşamıyor gibi davranıyor, İngilizceye dönüyoruz. Önceden de Azeri bir çalışanımız vardı ve onunla şakır şakır konuşup anlaşıyorduk. Biriyle öyle biriyle böyle olunca anlam veremedim dili bilmediğimden. Bilgisi olan var mı?




 
Belli yaşın altında olup Türkçeyi Türkiye vatandaşlarının %80'inden iyi konuşmayan hiçbir Azeriyle tanışmadım. Daha yaşlılar belki o kadar akıcı değildir ama yine bildiklerini düşünüyorum. İran Azerisidir belki diyeceğim ama onlar da baya iyi konuşuyordu Türkçeyi. Sizi yiyor olmasın? Azerbaycanda türk dizileri, şarkıları, youtube vs içerik üreticileri çok popüler olduğu için bizim Azericeyi anladığımızdan çok daha net anlıyorlar Türkçeyi.


  • nundu  (15.09.23 12:47:35) 
Türkiye Türkcesi ve Azerbaycan Türkcesi aslinda yeni ülke sinirlariyla ayri diller haline gelmis iki dil. Iste o kadar birbirlerine yakinlar.

Yeni siyasi sinirlar, Azerbaycan´da konusulan tüm dillerde daha fazla Rusca kelimenin yer almasi ve Rusca´nin etkisinin artmasi demek oluyor. Ancak iletisimi tamamen sinirlayacak, hic anlasilmayacak bir gramer degisikligi olmuyor. Belki is arkadasiniz hata yapmaktan korkup daha güvenli bir alan olan Ingilizce´ye kayiyor. Ancak anadili Azerbaycan Türkcesi olan birinin, Türkiye Türkcesi´nden hic anlamamasi, o kisi ekstra caba gosterse bile, olacak is degil.
  • buf-e kür  (15.09.23 13:07:24 ~ 13:07:52) 
Üniversitede yurttan bir arkadaşım rahat anlıyorum ama sürekli dikkatle dinlemem gerekiyor, buna çok uzun süre devam ettiğimde başım ağrıyor demişti. Gerçi o sırada yeni gelmişti buraya, sonraları ne oldu bilmiyorum.

Tabi bizimki iş ortamı değildi, tahminen dinlemeye bu kadar efor sarf ederken bir yandan da bir şeyler düşünüp uygulaması gerekse bu daha zorlayıcı olurdu. Sizin iş arkadaşınızın yaşadığı da böyle bir şey heralde. Bir de iş ortamında yabancı kökenli sözcük de çok kullanılıyor. Bunların çoğu İngilizceden geçmiş olsa bile Türkçe içindeki yerleşik okunuşları yine de kafa karıştırır. Beyni önce duyduğu şeyin Türkçe olmadığını idrak edecek, sonra İngilizce tanıdık gelen bir sözcükle bağdaştırıp "haa bunu demek istiyor" diyecek falan kafayı yoran şeyler.
  • akhenaten  (15.09.23 13:08:18 ~ 13:18:13) 
Ben yurtta kalırken 17 yaşında Azerbaycan'dan bir çocuk gelmişti, 2-3 hafta aynı odada kaldık. Söylediğimiz her şeyi anlıyordu. Ama o diğer Azeri arkadaşları ile konuşunca ben söylenenlerin %30-40'ını anlamıyordum.


  • psipsipsi  (15.09.23 14:08:22) 
Oncelikle, Azerice degil Azerbaycan Turkcesi. Hadi olsun Azerbaycanca. Onlara gore kendi dilleri Turkce zaten.

Azeri degil onlar baska insanlar. Azerbaycanli ya da Azerbaycan Turku.

Biz onlari zor anliyoruz. Ama onlar bizi daha kolay anliyor. Istanbul’da buyumus biri Erzurumluyu bile zorlanir anlamakta bazen.
  • alperz  (15.09.23 16:34:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.