[]

Şöyle bir davranışı etik bulur musunuz?

Yorumlayalım diye yazıyorum, benimle alakası yok durumun. :)

Üniversiteden yeni mezun olmuş bir genç kız var. Ailesi tesettürlü olmadığı, onların istediğine gibi inanmadığı ve onların istediği gibi yaşamadığı için kendisine maddi yardımda bulunmuyor. Mezuniyetin hemen sonrası üniversitedeyken çalıştığı yerden ayrılmak durumunda kalıyor bir sebepten, aynı dönemde kendisine bir kurumdan öğretmenlik teklifi geliyor fakat öncesinde pedagojik formasyonunu tamamlamasını istiyorlar. Kızın formasyonu tamamlamak için parası yok ama teklif de iyi, bekleyebileceklerini söylüyorlar.

Kız durumu annesine anlatıyor, annesi başta gönülsüz olsa da herhalde acıdığı için babasıyla konuşuyor ve babayı ikna ediyor. Kıza ne kadar olduğunu soruyorlar, kız da istenen ücretin üç katını söylüyor ki tekrar işe girene kadar geri kalan kısmı kendi ihtiyaçları için kullanabilsin diye. Anne babanın pek bilgisi olmadığı için kızın söylediğini kabul edip parayı veriyor.

Bazı arkadaşlar kızın yaptığının etik olmadığını, yalan söylediğini, o paranın da ona hayır getirmeyeceğini savundu. Bazıları da anne babası kendisine hiç destek olmadığı için yapılanın mübah sayılacağını, ahlaki bir durum olmadığını söyledi. Siz bu eylemi nasıl yorumlarsınız?

 
Etik bulmadım. Annesi formasyon için para veriyorsa zor durumda kaldığında da yardımcı olur gibi düşündüm anlattığınızdan. Yalan söylemek mübah değil bence


  • olimpia  (31.08.23 16:23:01) 
gayet etik. günümüz şartlarında ebeveyn, işe girmeye istekli birinin ihtiyaçlarını karşılamalı. sonuçta serserilik, başıboşluk için almıyor parayı. ben de yapıyordum üniversitedeyken. orijinal kitap parası istiyordum fotokopisini alıyordum. 1-2 ay rahat geçiyordu en azından.


  • gizemli dede  (31.08.23 16:26:33) 
Yalan söylemiş kandırmış. Etik değil.


  • kisa  (31.08.23 16:31:19) 
Gayet etik buldum ben iyi yapmis. Oyle aileye 5 katini soylese de etik bulurdum.


  • floydian  (31.08.23 16:42:53) 
Etik değil. Ama paranın hayrını görür neden görmesin.
Etik olmasada ben kızın motivasyonunu anlayabiliyorum.
Bazı aileler gerçekten aslında çocukları onların istediği gibi bir hayat bile sürse çocuğun masraflarını çok küçümsüyorlar. Her masraf kalemini aşağı yuvarlıyorlar. Asla gereken harçlığı vermiyorlar ama verdiklerini düşünüyorlar.

Bu gibi ailelerde, eğer ailenin destek olmaya gönlü varsa bu durumda masrafları olduğundan biraz fazla gösterdiğinde aslında normalde o durumda verilmesi gereken destek miktarına ulaşabiliyor öğrenciler. Bu nedenle de masraflarını daha fazla gösteriyorlar. Ben bu durumu anlarım açıkcası.

Haydan gelenin huya gittiğine inanmıyorum ben. kişiye bağlı. Eğer bu genç parayı doğru harcayabilirse faydasını görecek. Nitekim de gerekliymiş.

Eğer yalan dolanla olmayan bir sertifika uydurup aileden para koparsaydı bu kişi o zaman dolandırmaktan farkı olmazdı.
Ama zaten destek olmaya gönüllü olmuş bi aileden masraflarını kapatacak kadar para istemek bana çok abzürt gelmiyor.
  • zimbirik  (31.08.23 16:46:32) 
mansur ark +1

ailenin davranisindan bagimsiz sekilde kimse kimseye cocugu da olsa 18 yasindan sonra para vermek zorunda degil ve boyle bir sorumlulugu yok.

burada acik ve net sekilde yalancilik ve iyi niyeti suistimal var, neredeyse hirsizliga kadar getirilebilir. etik konusu cok sulandiriliyor son zamanlarda, tabii ki degil.
  • gule gule  (31.08.23 16:47:52) 
değil


  • basond  (31.08.23 16:55:28) 
Ben haklı ya da haksız bulmadım, normal bir insan, dümdüz.

Yani bu şekilde davranan bir aileden harikulade bir insan yetişmesini beklemek de güç esasen. Vicdanen yanlış yaptığını da düşünmüyorum kızım, ancak vicdanen varılan her yargı da iyi olacak diye bir şart yok tabi.
  • akhenaten  (31.08.23 17:02:54) 
Tabii ki etik değil. Fakat böyle aileye de böyle evlat düşüyor demek istiyorum.


  • transliterasyon  (31.08.23 17:54:21) 
aileme hiç bu konuda yalan söylemedim. 3ü 5 yapmadım. ilkokulda bile kitap parası istiyorlardı mesela 20tl. 40tl diyen arkadaşlar oluyordu ailesine.

garip geliyor yani 40tl lazım ise tekrar söylerim 20tl daha isterim geçinemiyorum ihtiyaçlarım var vs. diye. ama eğer o para fuzuli bir ihtiyaca falan harcanıyorsa ve söylendiğinde aile vermeyecekse yalan söylemek bana çok çirkin geliyor. hatta afedersiniz aşağılıkça.

aradaki iletişimsizlik, güven ve saygı sorunundan kaynaklı çocuk da böyle bir yöntem buluyor demek ki. fakat bu kötü huy zamanla kişide kalıcılaşarak başka kötü huylara, rahat yalan söyleyebilmeye ve güvensizliğe yol açabilir. 40 yaşında bir tanıdığım var ailesinden kira desteği alıyormuş kadıköyde oturabilmek için. 20k olan kirayı 30k demiş ona göre dekont düzenlemiş falan. maaşı 25 olduğu için yetiremiyormuş. ne dertler var kadıköyde de oturmayıver.

tuhaf yani insanlar. bunlar işte eş oluyor arkadaş oluyor ruhunuz duymuyor.

etik bulamadım yani aile ne olursa olsun bu tarz bir şeyi hak ediyorlar diyemem. kişi bunu alışkanlık haline getirip türlü bahaneler ile para koparabilir. mesela aile eğitimine veriyoruz zanneder çocuk gider kumara yatırırsa burada "ama aile de hiç yardım yapmıyormuş onlara müstahak" diyemeyiz. başka düzgün bir şeye harcanıyorsa da diyemeyiz.

yoksa aileden yaş kaç olursa olsun para istemenin yanlış olduğunu düşünmüyorum orada bir sıkıntı yok ama tutar konusunda yalan söylemek, bahane konusunda yalan söylemek.. ne bileyim çocuk başka çare bulamamış olabilir ama bu yalan söylemesi gerektiği anlamına gelmiyor.
  • ananiyimioguz  (31.08.23 18:24:04 ~ 18:28:01) 
İyi yapmış, az bile yapmış. Ben olsam eskort oldu diye haber gönderir ele güne rezil ederdim.


  • durgunfoton  (31.08.23 23:21:18) 
"Ailesi tesettürlü olmadığı, onların istediğine gibi inanmadığı ve onların istediği gibi yaşamadığı için kendisine maddi yardımda bulunmuyor." abi zaten aile etik degil, kiz da yolunu bulmaya calisiyor.

oynat devam pozisyon temiz..
  • cooperr  (31.08.23 23:31:04) 
Daha yeni mezun olmuş belli ki genç biri.
Hangimiz öğrencilik zamanlarında kitap paralarını yüksekten söyleyip harçlığımıza eklemedik ki.
Kız okumuş bir yandan çalışmış kim bilir neler çekti o süreçte ben hak veriyorum etik mi belki değil ama yapacak bir şey yok.
İşe girince güzel bir hediye alsın tamam işte.
(Aileye önyargıyla cevaplanmıştır :))
  • Dağcı  (01.09.23 00:33:07) 
ailenin kıza destek olmaması ayrı ayıp.
ancak kızın da yalan dolan şekilde gelir sağlamasının etik karşılanacak bir tarafı yok. aileyi dolandırmış özetle. iyi niyeti suistimal.

  • kondansator  (01.09.23 10:35:11) 
etik değil ama doğru olanı yapmış. Ailesinin davranışı en başından yanlış. O da yılların acısını az da olsa çıkarmak istemiş. Ailesi 18 yaşını geçse de işe girene kadar destek olmak zorunda. Tamamen komün hayatına bağlı toplum ne kadar yanlışsa tamamen bireyselci toplum da o kadar yanlış.


  • nundu  (01.09.23 10:56:00) 
Uzun uzun yazarım ama gerek yok. Mis gibi de etik.
Ailenin çocuğa yardım etmeme nedeni büyüdün, kendi hayatını kurabilecek konuma geldin kimseden yardım almadan kendi ayakların üzerinde durmalısın değil. Haddine olmayan konularda bizim istediğimiz gibi yaşayacaksın, giyineceksin, yaşamını ve kendinle ilgili kararları sen değil biz alacağız yalnız. Karşıdaki yetişkin biriyse evet yardım etmek zorunda değilsin ama yetişkin birinin kendi iradesiyle vermesi gereken kararlar hakkında baskı yapamazsın. Burada baskı var. Yaşadığımız yerde genç bir kadının ailesi olmadan çok çalışarak ama zorlanarak da olsa ayakta kalabileceği bir yer değil. Aile neredeyse her şey.
Normal ve sağlıklı bir aile için evet etik değil. Bu aile için tertemiz etik.
Kavramlar değişiyor. Değiştiren de biz ya da benim gibi insanlar değiller. İnsanların yarısından çok daha fazlası eski etik kuralları beğenmiyorsa biz de yenilerini kabul ederiz. Kız da kabul etmiş. Umarım çook başarılı olur. Bir dahakine 5 katını istesin, ekonomi kötü.
  • mrvln  (01.09.23 12:22:54) 
tabi ki etik değil.
ailenin yaptıgı yanlış diye kızın yaptıgı her hareketi doğru bulmamak gerekir.
mansur ark çok doğru yazmış.
o halde kız yalan söyleyerek 10 katı para alsın, 100 katı para alsın
bu mantıkla her yanlışa bir bahane bulunabilir.
ayrıca her aile üniversite bitirmiş çocuguna yardımcı olmuyor, olmak zorunda değil. kız kolayını bulmuş, kandırıyor. bu kafa ile sana da yalan söyler kandırır dolandırır.
  • abelardo  (01.09.23 22:50:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.