[]

Acil durumda kalp masajı

Sevdiklerime bir şey olursa hemen müdahale edeyim diye acil yardım becerimi geliştirmek istiyorum ama bi yandan da ne kadar bilsem de ya masaj yaparken yanlış bi şey yaparsam ve ölüme sebep olursam diye korkuyorum. O anın paniğiyle belki beceremem diye endişeliyim, aslında böyle olunca bulaşmayın diyorlar ama bi yandan da öyle bi anda saniyeler çok önemli olacak. Ambulans gelene dek ben kendimden emin olmasam da müdahale etmeli miyim eğer yapılması gerekenleri teorik olarak biliyorsam? Belki heyecan yapsam bile o an müdahalem hayat kurtaracak belki de her şeyi daha kötü yapıcam yani bilemiyorum. Zihnen rahatlatacak bi bakış açısı duymak için açtım duyuruyu. Doğrusu nedir? Yoksa o anda mı anlaşılır doğrusu?




 
Eğitim olursa çok da kötü bir şey yapamazsınız diye düşünüyorum. Eğitim var ve acil müdahaleye ihtiyaç varsa zaten müdahale etmeme gibi bir şansınız olmamalı. Acil durumda eğer ambulans gelene kadar durum riskli ise müdahale etmek gerekir bence. Aksi halde hastaya bir şey olursa keşke müdahale etseydim diyeceksiniz. Ama müdahale edince hata yapma ihtimaliniz yüzde 1 gibi bir şeydir bence çünkü ne kadar heyecan olursa olsun eğitim var bir kere.


  • bhhs  (31.08.23 01:43:03) 
Bu tip temel ilk yardım becerilerinin herkeste olması gerektiğini düşünüyorum. Ben de hep eğitimlerini görüyorum fakat vakitsizlikten katılamıyordum, önümüzdeki zamanlarda biraz boş vaktim var ve ilk fırsatta bu eğitimleri almak istiyorum.

Eğitimini gördükten sonra o anda bence doğru veya doğruya yakın müdahale yapılır.

Sonuçta her zaman da ambulansın 5 dk içinde yetişebileceği bi yerde olmuyoruz. Allah göstermesin, ama bu becerileri edinmekte fayda var.
  • invictae  (31.08.23 02:00:26) 
Temel ilkyardım eğitimi aldım. Sizin müdahale edeceğiniz an, etmediğinizde kişinin ölecek olması durumu. Nabız yok, solunum yok, kalp masajı yapacaksınız. Nabız var, solunum var ama kişi kendinde değil, koma pozisyonuna getirip 112'yi arayacaksınız. İlkyardım kurslarında size tedavi öğretmezler, adı üzerinde hayat kurtarıyorsunuz. Umarım hiç gerek kalmaz, ama bilmek mutlaka gerekir.


  • SiyamkedisiZorro  (31.08.23 08:53:01) 
@siyam +1. Ben de eğitim aldım nabız ve solunum yoksa şayet yaparsınız ki nabız işi sıkıntılı o yüzden bize solunuma bakın, solunum yoksa başlayın dediler.


  • giovanne  (31.08.23 08:58:57) 
Ilk yardim egitimi alin. O kadar vakit alan bi egitim de degil. 2 tam gun, yani bir haftasonunda bitiyor.

Kalp masaji gerekip gerekmedigini anlamaniz lazim once, kalp masaji gerekiyorsa hadi teorik bilgi ile yaptiniz bi seyler. Ama kalp masaji yapilmamasi gereken kisiye kalp masaji yaparsaniz zarar verirsiniz. Bunun ayirdina da gitmeniz egitimsiz zor.

Ayrica ilk yardim egitimlerinde gercekten cok degerli bir cok bilgi var, sadece kalp masaji degil.
Herkesin almasi lazim. Ben sokakta gezerken korkuyorum basima bir sey gelir de egitimsiz birinin elinde hic olurum diye.
  • zimbirik  (31.08.23 10:11:05) 
ALS P sertifikalı bir hekim olarak kısaca BLS'i size anlatayım:

önce günenli yere hastayı çek

boyuna dikkat, zedeleme

nefes alıyormu diye kulağını hastanın ağzına yaklaştır, almıyorsa:

anında göğüs basısına başla, göğüs keminiğin alt 3'te birine bas. basarken 2 elini birleştir dirsekleri kırma. her basış 4 parmak çöktürsün. dakikada 100-120 bası yap. staying alive şarkısının ritmini getir aklına.

bunu yaparken yardım çağır, birisi 112 yi arasın

yardımı gelene kadar aralıksız devam et.

medlineplus.gov
  • holy biblo  (31.08.23 13:35:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.