[]

kedim yarasa ısırdı

haftasonu evde değildim, pazar akşamı geldim, dün de eve çok bakmamıştım.
bugun evde yürürken ayağıma bir yarasa ölüsü değdi. iğrenç. minicik bir yavru yarasa ama yeni ölmüş gibi değil. oda güneş aldığı için mi bilmiyorum ama kurumuş gibiydi. o odada da hiç pencere açmayız, yani kedim onu balkondan avlamış ve odaya kadar getirmiş.

kedimi en son 2021 haziranda kuduz aşısı yaptırmışım. ben de 2 ay önce aşılanmıştım. eşimin hiç aşısı yok.
az önce gittim veterinere kediye aşı yaptırdım o da kediyi bir odada karantinaya al dedi. kıyamam ağlıyor şimdi. çıkmak istiyor.
eşim de iş çıkışı aşı olmaya gidecek.

sizce kuduz bulaşır mı? kedilerde aşılar ömürlük diye okudum ama emin değilim. benim aşım vardı bana bulaşmaz muhtemelen ama eşim geç kalmış sayılmaz dimi?

 
Geçmiş olsun kuduz aşısı kuduzlu hayvanla temastan sonra hemen yapılmalı olmadı maksimum 2-3 gün içinde. Hemen yaptırın.
Bu arada benim bildiğim kadarıyla her sene kuduz aşısı yapılmalı kediye. Koruyuculuğu 1 yıldan fazladır muhtemelen ama ömürlük değildir diye düşünüyorum.
Doktor söylemiştir zaten ama kediniz 1 hafta içinde semptom göstermezse sıkıntı yok demektir.
Yerinizde olsam çok endişe etmezdim. Hayvan kurumuş diyorsunuz 1 haftayı geçmiştir o zaman. Öyle olmasa bile yarasanın kuduz olma ihtimali de düşüktür bence. Bi araştırın isterseniz yarasalarda kuduz görülme oranı diye belki içiniz rahatlar.
  • nuevo  (29.08.23 15:44:03) 
kuduz bulaşabilir. kuduzu sakın hafife almayın. hepiniz aşılarınızı yaptırın.

www.klimik.org.tr:~:text=%C4%B0lk%20ba%C5%9Fta%20durumu%20%C3%B6nemsemeyen%20Ayd%C4%B1n,Ayd%C4%B1n%2C%20tedavi%20g%C3%B6rd%C3%BC%C4%9F%C3%BC%20hastanede%20%C3%B6ld%C3%BC.

www.ntv.com.tr
  • sizofren06  (29.08.23 15:46:37 ~ 15:47:36) 
gecmis olsun.
kedinizi karantinaya alin.
esiniz gitsin asilarini olsun.
ulkemizde kuduz vakalari oldugu icin kedilere+kopeklere kuduz asisi her yil tekrarlanir, aksatmayin.
  • 65 derece  (29.08.23 17:39:54) 
Bizim kediye yurtdisina çıkarken kuduz titrasyonu yapıldı; ömür boyu geçerli denildi. Yurtdışına geldiğimizde aynı şekilde ömür boyu geçerli olduğunu teyit ettik. Her sene asi yapılacak mı diye sorduk, hayır yanıtını aldik. (Ülke de İsviçre bu arada). Bu durumda asiliysa ve aşı kedide tutmuşsa koruyuculuğu ömür boyudur diye bir mantık yürütüyorum. Yoksa her seferinde baştan test isterlerdi.

Yine de riske atmamak adına siz asilarinizi olun, kediniz de bir süre karantinada kalsın. Yalnız bunu en iyi sağlık bakanlıği, tarim ve ormancılık bakanlığı bilir. Onları arayıp ulaşmaya çalışın derim.
  • fraise  (29.08.23 18:23:57 ~ 18:26:11) 
@fraise, bu ömür boyu denilen aşı normal veterinerde yaptırdığın dimi? Rabisin yazıyor aşının adına.

Şu an kedim bir odada karantinada. Ama ağlıyor, çok üzülüyorum.
  • kaptan maydanoz  (29.08.23 20:33:37) 
Evet, standart kuduz aşısı. biocanmis markasi; şimdi baktım. Ama aşının tutmama durumu olabiliyormus nadir de olsa, bizdeki hepatit gibi. Zaten 6 yaşında kedimiz; bebekken tüm aşılarını oldu. Sonrasında yurtdışı mevzusu olana kadar vererinerimiz evden dışarıya çıkmıyor, bebekken tüm dozlarini oldu diye kuduz aşısını hiç tekrar etmemişti.


Siz dediğim gibi yine de tarım ve ormancılık bakanlığına ayrı, sağlık bakanlığına ayrı sorun. Tahminimce ihtimal çok çok düşük ama riske atmaya gerek yok simdilik.
  • fraise  (29.08.23 20:47:41 ~ 20:48:22) 
kuduz ömür boyu değil. ilk sene sonunda 1 birinci
sonra 3 sonra 5( bundan emin değil 3 de olabilir) sene sonra tekrarlanıyor.

  • abi bi dizi buldum on numara  (30.08.23 10:11:14) 
herşey bittikten ve herkesin sağlıklı olduğunu teyit ettikten sonra bence kedinize bi ödül maması verin


  • duyurukullanıcısı  (30.08.23 11:39:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.